用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 當什麼offer 也沒有時......
樓主: sohacastle
go

當什麼offer 也沒有時...... [複製鏈接]

最後真係冇的話,我諗要搵教育署幫手!

我都報左廿幾間, 當初好驚, 無學校收, 由11月開始個個星期六都係咁in, 壓力真係好大.
d 名校都唔係in 小朋友, in 家長的.
到而家揀學校又要煩, 如果揀錯左, 唔岩小朋友, 想轉都難, 點解會有咁多人

回覆:當什麼offer 也沒有時......

我試過打俾教育署,假如冇幼稚園收,統一註冊後自己上網睇返邊間有空缺,但幼稚園唔係義務教育,最終決定權喺幼稚園,佢哋做唔到乜嘢,真係唔好彩冇幼稚園收,申請咗嘅學券要退回,下年有需要再申請

咁即係話亞仔可能冇書讀

下午班位通常比較多!試再寫信求心儀校的下午班吧!

引用:下午班位通常比較多!試再寫信求心儀校的下

原帖由 ooooohk 於 14-12-20 發表
下午班位通常比較多!試再寫信求心儀校的下午班吧!
請問求位信係米要親身交好d?

好似話唔會冇幼稚園讀架,話最後一定學額高過入學人數,除非學生本身真係有咩令學校唔肯收,否則佢地有位應該都會跟學校意願先後次序收。

kjbaba 發表於 14-12-18 10:14
以我經驗,其實個面試老師俾小朋友的感覺,對小朋友當日的反應係好有關係的,就算你試前表現極好,當個面試 ...
agree

回覆:agneschan87 的帖子

都係嘅,唔好講小朋友,大人見工都係啦

回覆:sohacastle 的帖子

如果大家唔介意冇學劵,可以試下一d 過左報名deadline既二線地區私校,或者貴到飛起既九龍塘新校。好多學校都仲可以報名,比你補in。補in既好處係,學校當日可能只係in你一個,係特別安排,唔會趕住in下位,唔會in到麻木哂,老師會更有耐性,小朋友表現都會好d.這是我最近的經驗

我阿囡都係收到 reject letter, 唔知關唔關佢無讀N班事!

請問未有 offer 的家長,你哋的仔女有無讀緊N班?

引用:我都報左廿幾間,+當初好驚,+無學校收,+由11

原帖由 Heidi321 於 14-12-19 發表
我都報左廿幾間, 當初好驚, 無學校收, 由11月開始個個星期六都係咁in, 壓力真係好大.
d 名校都唔係in 小朋 ...
in 家長or in小朋友,不同的幼稚園會會根據學校的收生指引會有不同安排。
例子
協恩-只讓小朋友自己面試。
創價-小朋友只作簡單測試,但對家長則有詳細提問。
所以,平時的教導及試前的準備是家長必須要做的。

引用:回覆+sohacastle+的帖子 仔仔今年in咗19間

原帖由 pinky1031 於 14-12-17 發表
回覆 sohacastle 的帖子

仔仔今年in咗19間,而家有3個offer,當然全部都唔係名幼,同埋都係最近幾日先收到o ...
你好勁,我仔in10,趕到不得了,放棄左2間無去in

回覆:Dice_Sep 的帖子

都唔明,只係想搵間幼稚園讀都咁難,唉……唯有有望有幾個offer嘅家長可以早d放位啦

真係好明白冇offer家長嘅心情,之前未有offer,嗰種滋味簡直係煎熬

樓主唔好太擔心, 之後會有好多人放返學位出黎。

我今日打左好多個電話去多間幼稚園 , 有一間下午班未滿重收生, 但其它就全部都話了1月24再 call 去問
‹ 上一主題|下一主題