用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德貞出offer啦
樓主: milkycandy
go

德貞出offer啦

回覆:蝦米爸媽 的帖子

引用:Quote:原帖由+maggielmy+於+14-12-21+發表

原帖由 Yipcat 於 14-12-21 發表
多吾多活動或表演之類?因好少找到讀德貞的人,想問多D,了解下

...
多親子活動,有親子運動會,每星期一次親子體操,親子義工同埋可以做故事姨姨入學校講故事俾佢地聽,家校合作好重要

引用:德貞有無直上小學呀? +

原帖由 蝦米爸媽 於 14-12-21 發表
德貞有無直上小學呀?
已經停辦左幾年了

引用:Quote:原帖由+Yipcat+於+14-12-21+發表多吾

原帖由 Guardian-angel 於 14-12-22 發表
有次去海馬洋公園撞到正德貞幼稚園學生都去
K2, K3都係去ocean park
K1去九龍公園

maggielmy 發表於 14-12-22 01:43
多親子活動,有親子運動會,每星期一次親子體操,親子義工同埋可以做故事姨姨入學校講故事俾佢地聽,家校合 ...
Hi 請問K1每班有多少人?幾多位老師?謝謝!

以下的是我個人的觀感:

1.今年[龍B]的學額緊張,各學校都要為挑選取錄,如果有幸取錄,即校方覺得取錄者的條件附合校方的教育方針。

2.亦因今年[龍B]的學額緊張,各學校挑選取錄的標準應有相應的提升,即是資格條件相應提高,如果那些B6的素質差的取錄,校方起不是搵自己笨?

3.學校的學額多,如果硬要用B6來作比例,同一般校額少,挑選大的情況下得10幾個B6媽的小朋友的比例,學額多點都多~!

4.出名私校名校就一個B6都無嗎~!?有錢讀私校品德一定好嗎~!?

5.我身邊都不乏有跨區的媽媽朋友報考,有東九、沙田以及港島也有,有得到offer,也有得不到offer,今年的收生會否真的一面倒很多B6的小朋友,我真的不知,不過至少我身邊接觸到,一些group的都不是B6。

6.我明白有朋輩影響,不過大家的小朋友都是白紙般進入幼稚園,在校受教的,影響最多應該是老師吧,如果老師是教的是B6在國內守則,你真的會來interview嗎?

7.至於小一派位,所有又重新洗牌到不同的心儀/普通小學,可以計到身邊的小學多不多B6小朋友嗎~!?我想不會那般計,是學校優劣吧,[如果是band5全港童子弟/band1多B6尖子,會怎樣選??]

最後,申報利益:我都只是一個在2012生了個龍B的本地出生成長(幼,小,中,大學結婚生子)媽咪,不是德貞的學友之類,對於德貞maybe只認為是幼稚園一間,喜歡教會校的校風,喜歡多學生才似小社會,喜歡親子活動的類型。亦不乏其他的幼稚園offer,但首選德貞offer。對於BK媽咪的小孩會否入讀德貞,只可說[其實唔關我事,喜歡便讀,唔喜歡便等心儀的],留言此為分享個人的小小分析,不要誤會是來聊架呀。

引用:我個仔有am+offer,我都上網見到好多人話德

原帖由 Ring123 於 14-12-21 發表
我個仔有am offer,我都上網見到好多人話德貞好多b6,多b6會朋輩影響,又話德貞教學程度好淺,之後要家長花 ...
其實點為之B6?定義是什麼?

引用:+本帖最後由+arkilok+於+14-12-22+03:01+編

原帖由 arkilok 於 14-12-22 發表

以下的是我個人的觀感:
我決定囡囡pm,決定咗讀德貞,請問係唔係係中銀交咗$1500然後等統一註冊日將銀行收據連同回條一齊交番俾學校就得?

回覆:裝修師傅 的帖子

我睇藍色書簿雜項的資料,應該可以,只要連同銀行發回的客戶收賬通知[銀行Receipt]!

回覆:裝修師傅 的帖子

Yes

arkilok 發表於 14-12-22 02:41
以下的是我個人的觀感:

1.今年[龍B]的學額緊張,各學校都要為挑選取錄,如果有幸取錄,即校方覺得取錄者的 ...
Support! 我本來打算報德貞,但之前係網上見到好多唔好傳聞結果無報。
之後有次同囡囡係公園玩,有2個着德貞校服小朋友同我女玩得好開心。我又同佢地媽媽傾計。大家都好 nice。佢地對學校評價都positive. 所以都有 D 後侮無報。起碼去 in 個時再自己評估下間學校好唔好。

回覆 Amberbrandon 的帖子

選擇好個人,每間學校都有優點,只要適合自己的小朋友,讀邊一間都可以好好,支持你的[Positive],[Positive]對求真正的了解好重要~!

我囡都係AM 呀!

回覆:德貞出offer啦

我都覺得有部份人以多bi9 6為尤否決學校其他優點我覺得對學校好唔公平。

德貞都收左我小朋友,如培道同德貞你地點擇呀?

我女讀緊k1。
我真心推介呢間學校
好鍾意家校合作這部分,德貞做得好好。
我有做家長義工,有同女女一齊跳親子體操。
女女如果早返學校,可以去花園玩,去遊戲場跳彈床…
佢係觀察型的孩子,喊左兩個月呀… 最初我都以為揀錯了, 但而家女女超enjoy  返學

回覆:oio1014 的帖子

其實德貞的設施係唔係好舊?

引用:Quote:maggielmy+發表於+14-12-22+01:43+多

原帖由 milkycandy 於 14-12-22 發表
Hi 請問K1每班有多少人?幾多位老師?謝謝!
30個一班,3位老師

maggielmy 發表於 14-12-23 23:35
30個一班,3位老師
請問是三十人一同上堂or分組上,擔心老師照顧不到太多學生,謝呀!

我有am offer但保姆車唔經,點算...  
要返工唔可以等到學校開門先走,我估佢最早都只係俾早15分鐘入?有冇媽媽知,唉