用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解我學校呈分派成績表冇得見家長
樓主: chrischeung
go

點解我學校呈分派成績表冇得見家長 [複製鏈接]

回覆:點解我學校呈分派成績表冇得見家長

咁學校安排又真係差d喎……

我地家長講座會全級講解一次,然後班主任再同自己班既家長傾。班主任會講班內banding分佈同一般填表策略。到家長日會逐個見,講學生大約banding例如band 1 頭中尾,再傾下點揀學校。

回覆 YuYuMother 的帖子

表,派左比小朋返黎,望住份表都吾知做咩,

王國會長

chrischeung 發表於 14-12-15 21:48
回覆 月希 的帖子

我系夜晚先開講座,相信系禮堂一大班人,吾明住年二次家長日,呈分反而冇,呢種學校早走 ...
咁有冇問過班主任會唔會個別見家長?
我囡當年都係大班人聽完講座, 再個別見家長的.

karinleung 發表於 14-12-16 11:21
其實好多學校派成績表時都唔會話比你知考第幾, 但當你自行交表時要填成績的時候, 話比老師知要填成績, 老師 ...
我學校老師講明.如果自行的學校要知名次..叫我地PRINT張FORM比佢地睇...真係要先比...

我之前問过教育署, 佢哋話学校有權唔公開学生的名次, 同埋教署亦唔鼓吹此風, 職員仲話如果有留意中学学位申請表大多列明"IF ANY"咁話, 即有名次就填寫啦, 無亦無所謂, 他又稱其實各所中学校長都会知道每間小学的狀況及程度, 反叫我不必擔心.

我果間都無家長日, 老師個別打电話知会BANDING同科目的分數, 另外亦有問初步自行2間意向, 分析吓究竟咁選擇係保守定進取.

回覆 Krissi 的帖子

老師話會寫系手冊小朋友banding但冇分頭中尾,及是全港九banding,區內banding 冇。冇頭中尾點選校。

我地都聽過兩至三次大圍既講座,下個月會頭見個別家長 (因今日先係最後一日呈分試),傾下升中問題。副校長仲話邊緣學生可再另外約見佢傾下升中意見呢!

月希 發表於 14-12-16 14:29
我學校老師講明.如果自行的學校要知名次..叫我地PRINT張FORM比佢地睇...真係要先比... ...
咁樣係咪可以扮申請直資,搵一間要填名次的,印張 application form比學校叫學校填。會唔會知到名次呢?

TiffanyLing 發表於 14-12-16 16:15
咁樣係咪可以扮申請直資,搵一間要填名次的,印張 application form比學校叫學校填。會唔會知到名次呢?
...
我又冇諗過可以咁喎....

但係依家先搵直資..可能太遲..我知有D已2ND IN左啦

chrischeung 發表於 14-12-16 15:19
回覆 Krissi 的帖子

老師話會寫系手冊小朋友banding但冇分頭中尾,及是全港九banding,區內banding 冇。冇 ...
其實應該係區內BANDING而已
老師無可能掌握到全港小学的BANDING.

我校老師都只話BAND幾, 唔會同你細分A,B & C.

Krissi 發表於 14-12-16 16:25
其實應該係區內BANDING而已
老師無可能掌握到全港小学的BANDING.

呢方面我地學校做得幾好,除咗開在三次家長會外,校長/班主任會幫你分析,亦都按每年之成積,估計了每個同學的Banding,應撰什麽學校,按性格成積再跟家長談。任由家長問,問到家長滿意為止,如不夠可電郵電話再問,反而因為Banding明確,家長無什麽問!

回覆 TiffanyLing 的帖子

邊間中學要求名次???

其實申請表唔填名次,有時可能重好。因為大家都是abcd。自行時,中學都係睇你間小學既往績加教育局既成績次第去推算你小朋友是否有面試機會。當然,中學有多年收生數據作參考,誤差機會相對地細。係咁既情況下就要睇你是什麼小學啦。據我所知有些學校只有大約10%是b1生。

回覆 chrischeung 的帖子

我只知協恩, 張form要填,應該仲有其他

好多小學都會跟足教局指引,你孩子小學只是守規,並不是過份,你也不要火燒了

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆 mrs.so 的帖子

一個組別b1冇頭中尾,點選學校,老實講我心儀他區學校這令我止步

回覆 王家爸爸 的帖子

即係點?

回覆:chrischeung 的帖子

事實電腦派位無分頭中尾,係band one就優先攪珠,只要揀合程度又校風好認同教學理念就一試。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!
‹ 上一主題|下一主題