用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正原來好多人事位,令人失望
樓主: 巴士
go

培正原來好多人事位,令人失望

其实我都認為培正应該好似SPN禁,反正幼稚園升小,小学索性唔收外來生,有兴趣者一係幼稚園开始入讀,一係當插班考入小学,有位又考到先收,慳番大家同学校時间同人力物力。

引用:識得已有兩人靠人士穩入

原帖由 巴士 於 14-12-15 發表
識得已有兩人靠人士穩入
穩入是不用面試已註冊了嗎?

引用:Quote:licpd+發表於+14-12-15+11:32+好難怪

原帖由 巴士 於 14-12-15 發表
無錯,講得啱,如果講到明話有咁多人事位咁我就吾會浪費時間去報名
咁即係有好多人事位?

niclicma 發表於 14-12-15 13:19
穩入是不用面試已註冊了嗎?

不是,他們也有報名及面試的,程序做足但走後門識人實收

唔係新聞, 平常心面對吧!

回覆:巴士 的帖子

都不用失望嘅。里個世界幾時都係識人好過識字,焦辦法

舉行面試,可能係比老師睇下外界學生既質素,睇下各校既功課內容從而對自己學校既有冇改善之處

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 14-12-15 12:53
其实我都認為培正应該好似SPN禁,反正幼稚園升小,小学索性唔收外來生,有兴趣者一係幼稚園开始入讀,一係 ...
你唔係咁天真以為呢間升小無收外來生, 又真係無人事掛......

hkpapa852  絶對贊同  發表於 14-12-15 14:28

試諗下,其實有幾多old girls/boys既子女(就算有搭膊頭位)都入唔番PC,佢地應該比任何人更失望。

Charlotte_mom 發表於 14-12-15 14:27
你唔係咁天真以為呢間升小無收外來生, 又真係無人事掛......

當然唔會。但唔對外收生咪唔洗俾人話唔公平囉。自己為位喂填好曬d位算數。所以我話有心讀,就要由幼稚園開時讀起(入到先算)~~

其實掉番轉我又想問, 除咗官津寶校外, 有邊間熱門學校係一定無人事位?

就算讀IS都有啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實掉番轉我又想問,+除咗官津寶校外,+有邊

原帖由 hkpapa852 於 14-12-15 發表
其實掉番轉我又想問, 除咗官津寶校外, 有邊間熱門學校係一定無人事位?

就算讀IS都有啦! ...
何止學校?

第時出黎做嘢搵工,咪又係大把!

回覆:培正原來好多人事位,令人失望

請問培幼上培小是否容易適應呢?

現實就是係咁架啦!之但係,一日未註冊都唔好咁肯定…年年都有人說有入幫手,會有個位,但最終脫腳的都唔少…

引用:現實就是係咁架啦!之但係,一日未註冊都唔

原帖由 sheffield 於 14-12-15 發表
現實就是係咁架啦!之但係,一日未註冊都唔好咁肯定…年年都有人說有入幫手,會有個位,但最終脫腳的都唔少 ...
同意,我識朋友識人,兒子PC都出閘脫腳!

Yanamami  淨係校友都唔夠分啦~  發表於 14-12-15 21:44
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+sheffield+於+14-12-15+發表

原帖由 ANChan59 於 14-12-15 發表
同意,我識朋友識人,兒子PC都出閘脫腳!
咁有時可能人事位都有「超額」嘅話,就要睇邊位人仕出手。理論上都冇百份百呱。

預左架啦,每一間都會有

niclicma 發表於 14-12-15 17:30
咁有時可能人事位都有「超額」嘅話,就要睇邊位人仕出手。理論上都冇百份百呱。

...
Benefits involved???

引用:Quote:niclicma+發表於+14-12-15+17:30+咁

原帖由 kenwong888 於 14-12-15 發表
Benefits involved???
Sorry, 唔係咁嘅意思,係我表達得唔夠清楚。我意思係如果真係有人事位,甚至有上限,咁我估都要睇幫你嗰個喺學校嘅地位重唔重要。所以,每年有人脫腳就真係唔出奇。

做野仲多啦