用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: babai
go

其實王錦輝好唔好 [複製鏈接]

回覆 jlbb1 的帖子

Of course worry about if the kid is capable to follow the pushy style of the school, worry about if the parent could still maintain a good relationship with the kid..many many other....most of the parents are nervous nowadays under such a competitive environment.....not many parents could let go without worrying......

Tintin926  Yes, you are totally correct  發表於 14-12-17 12:47
Tintin926    發表於 14-12-17 12:45

jlbb1 發表於 14-12-17 11:22
擔心什麼呢
入到名校可能係還父母的心願,但小孩能否"勝任"又係父母另外擔心的事情,最後又可能還原基本法找尋快樂的根源。有人認為做人要先苦後甜,我會認為活在當下!沒有好不好之分,只是追求不同的理想^^

引用:Quote:jlbb1+發表於+14-12-17+11:22+擔心什

原帖由 sze0203 於 14-12-17 發表
入到名校可能係還父母的心願,但小孩能否"勝任"又係父母另外擔心的事情,最後又可能還原基本法找尋快樂的根 ...

引用:Quote:jlbb1+發表於+14-12-17+11:22+擔心什

原帖由 sze0203 於 14-12-17 發表
入到名校可能係還父母的心願,但小孩能否"勝任"又係父母另外擔心的事情,最後又可能還原基本法找尋快樂的根 ...

Totally agree with above WKF "users"! My girl's English standard has been raised drastically within three months, as well as Putonghua! and she is going to school happily every day! She likes schooling and learning!

Echoing above parents, it's hard to say whether a school is bad or good in one sentence. It's all depend on which kind of school you are looking for.

WKF matches our family values. And we like it much!

Wish all parents can find a suitable school for your kids! God bless and happy new year ar!

回覆:其實王錦輝好唔好

我覺得品行最重要。王錦輝 d 細路乖唔乖,附近街坊有咩評價?

有朋友個仔讀小學時好好, 無乜功課, 日日放學打機, 好似話只有中英數三科測驗;
而家升咗中一, 佢都仲係顧住打機, 但課程不同了, 跟唔到, 成績唔太好, 之後唔知。

引用:有朋友個仔讀小學時好好,+無乜功課,+日日放

原帖由 poodlema 於 15-01-12 發表
有朋友個仔讀小學時好好, 無乜功課, 日日放學打機, 好似話只有中英數三科測驗;
而家升咗中一, 佢都仲係顧住 ...
打機根本就係萬惡根源,唔關多少功課事。

引用:Quote:原帖由+poodlema+於+15-01-12+發表有

原帖由 stockmike 於 15-01-12 發表
打機根本就係萬惡根源,唔關多少功課事。
其實打機呢個問題,好多學校都有, 最緊要父母點樣管教。

Michelle_Dad  突破盲腸…  發表於 15-10-23 19:05

回覆:Alice1919 的帖子

想請教wkf 喜歡收那一類型既小朋友?

crm1chm 發表於 15-1-8 21:28
我覺得品行最重要。王錦輝 d 細路乖唔乖,附近街坊有咩評價?
x2, 我都想知附近街坊有咩評價?品行好重要!

如果唔夠財力去支持小朋友去外國升學係唔係唔應該選WKF?

我都想知附近街坊有咩評價?品行好重要!>>有家長居於石門十幾年,仍然選擇入讀WKF,又WKF 中學部唔可以出校外午膳,平日在馬鐵或新城巿廣場見到的學生都頗斯文 。WKF 出品的不算是書呆子,頑皮或活躍的學生實有^^

WKF 中學主力暫時都係讀DSE 課程,如成績理想的話在港升學沒有難道!

我見同學什麼類型都有:學校會因材施教,盡量比機會每一個學生發展所長!我女兒較活動型又多言,同學有些較文靜但言語天份高,有些文靜但有音樂詣藝。

回覆 sze0203 的帖子

WKF會於今年開辦 GCSE AL,多一條路選擇,學生如選讀GCSE AL,可於YEAR 11 轉讀。

回覆 crm1chm 的帖子

其實如想知學生乖唔乖,可親身放學後去看一下情況。
我小女兒入讀之前,都選擇自己親身看一下,不問其他人,因我相信自己的眼睛。

到現在女兒已入讀了,每天我也去接放學,看到的跟我之前睇到的差唔多,學生比較活躍,但雖然這樣,他們到紅綠燈時,就算無車,紅燈一定停下來等綠燈,就算見其他隔鄰的學校學生衝過去,他們都不會跟住做,道德教育做得不錯呀。

回覆:Alice1919 的帖子

想問下各位用家有是基督徒家長嗎? 想問一問WKF基督教教育如何, 例如我知有團契, 咁學校是否鼓勵同學參加? 基督徒老司多嗎? 聽說校長是天主教徒, 是真的嗎?

BCoLick 發表於 15-5-5 13:02
想問下各位用家有是基督徒家長嗎? 想問一問WKF基督教教育如何, 例如我知有團契, 咁學校是否鼓勵同學參加?  ...
WKF 的宗教教育不是太強烈, 只係學生手冊有寫經文及飯前唱歌祈禱。科目中亦不包括宗教一科, 團契係自由參與

聽多了講座我都開始覺得長線來說「谷」不是出路。我自己雖然出自傳統Band1學校,但都開始動搖,不想孩子只懂背書,競爭,失去對讀書的興趣。始終有一天他出社會工作,soft skills / street smart比book smart更重要。我希望孩子有機會參與活動,從過程中學習。
‹ 上一主題|下一主題