用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

其實王錦輝好唔好 [複製鏈接]

其實王錦輝好唔好呢?有咩好同有咩唔好呢,真心想請教下,見好多人考到又放棄offer

24    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你睇返d舊post 啦
好唔好,好睇你要d乜,同一樣嘢,可以有人話好,有人話唔好!
恐龍家

小曳人 發表於 14-12-15 09:34
你睇返d舊post 啦
好唔好,好睇你要d乜,同一樣嘢,可以有人話好,有人話唔好!
...
AGREE~~事實就係咁~~^^

回覆:其實王錦輝好唔好

唔可以用好唔好黎形容,只可說是校齡短,DSE未見成續,小五無況分,做父母會有d擔心,唔想冒險姐!

醒目開學勳章

gigi3046 發表於 14-12-15 14:53
唔可以用好唔好黎形容,只可說是校齡短,DSE未見成續,小五無況分,做父母會有d擔心,唔想冒險姐!

...

講好吾好,好傷感情,無謂搞到用家吾開心。

不如講d客觀資料,樓主考慮邊樣緊要。好處係校舍新、一條龍、愉快學習;另一面,就係較新,無track record、學費吾平、無呈分,中間要走吾容易。

其實作為WKF 家長已有心理準備聽D 傳統家長數落活動開心愉快學校會輸在起跑線,學校太FREE, DSE 成績唔掂等等說話~而且大部份家長如手上有幾間私直校多數會放WKF 的學位因為WKF 的DSE 未見成績, 無呈分試中學BANDING 又會落後,所以揀WKF 的家長心理質素要好堅定相信學校的教學概念~~教育路好漫長, 唔係單一公程式,用家多數重視學生享受學習的過程而不是偏重視結果(結果係重要但唔係單一結果,好多WKF 的家長都會選擇比小朋友去外國讀書)。我暫時好滿意學校的教學,比好多機會學生演說,活動很多,高低年級的學生都能團結一致,愛上返學。如果一心向著BAND 1名英中發展,小朋友非常谷得,嚴守紀律,著重名次分數的話WKF 的教學概念就未必係你心目中杯茶。

jql  Like  發表於 14-12-17 09:18

回覆:sze0203 的帖子

Agree
我也是用家,老師有愛心,小朋友主動學習,如何取捨請各位自行決定

回覆:其實王錦輝好唔好

有其他offer,我唔會㨂囉

自問我係一個超級緊張嘅媽媽. 係小朋友未出世我已經睇定幼稚園.  讀N班時, 我已經睇定小學.  我曾經都問人呢間學校好唔好? 個間學校好唔好?  但當我冷靜落黎, 反問自己, 好多人都話男拔, 喇沙, 英華, St. Paul好好, 咁我小朋友係唔係適合讀呢? 而我自己又係米可以跟得到呢?

我用左兩年幾時間去了解自己心儀嘅小學, 參加學校小一簡介會, 開放日...等等. 一邊了解學校一邊觀察小朋友性格, 觀察那種學習模式較適合.  觀察後, 我選擇了WKF, 連幼稚園老師都話適合我就知自己無揀錯.

我想跟各位媽媽分享, 無人比你更了解自己小朋友.  做媽媽一定要親自了解學校.  信自己眼睛和感受, 總好比別人的說話.  正如樓上那位媽媽講得好岩, WKF活動教學學校, 不可以跟傳統學校比較.   WKF給予小朋友很多參與機會, 是不是精英都可參加.  數學科較為沉悶一科, 學校用左好多tools幫助學生理解課題, 提高學習氣紛. 中文科有人說教得淺, 我唔認同.  只不過現在有好多學教深半年或一年.  這樣做法是好嗎?  跟得上米好囉, 跟唔上就要外出補習. 小朋友每日就係返學-->補習-->做功課.  還有時間玩, 瞓覺嗎?  這樣的生活可以過到12年嗎?  我唔想我小朋友死係書台上 (用左誇張修詞法, 講笑咋), 更加唔想我跟小朋友的關係被功課破壞.

我真心希望迷途中的媽媽, 好快搵到適合小朋友的學校.

祝聖誕快樂! 生活美滿!

Michelle_Dad  最近多了許多功課…係咪要多謝街外嘅家長呢?唉!  發表於 15-10-23 18:50
cpc608  贊同!  發表於 15-5-23 14:57
ong84    發表於 15-3-28 23:33
kl2010    發表於 14-12-18 17:36
Tintin926  Wkf好壞我不知,但我好欣賞你!   發表於 14-12-16 17:41

Alice1919 發表於 14-12-16 17:30
自問我係一個超級緊張嘅媽媽. 係小朋友未出世我已經睇定幼稚園.  讀N班時, 我已經睇定小學.  我曾經都問人 ...

好贊成這家長的見解,明白每位家長望子成龍的想法(包括我),但"望"是否就代表孩子就能成龍呢?你為他們的一分耕耘,在他們身上是否又"望"到半分收穫呢?  小到中學十二年對一個人成長的確極為重要,但肯定不是人生的全部。的確,沒有人比你更了解自己孩子,有經濟能力和機遇的話,選擇一所適合自己小孩才是為他舖"對"路。

以我為例,十一月底幸運地在自行抽中了一所傳統資助名校,由當初歡喜若狂,到會心微笑,再到平靜,直到現在是擔心,只不過在有限能力範圍之下,別無他選,也只可給孩子和自己一次希望與機會吧!

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+14-12-16+18:20+

原帖由 Tintin926 於 14-12-16 發表
好贊同你個句有「經濟能力」和「機遇」的話,有時有d家長都好無奈,當經濟不太許可嘅情況下,就算真心想都選擇唔到WKF呢類學校,其實個人都覺WKF辦學理念好好,俾同學多機會發揮,無話成績行先,又唔使好似傳統官津校咁不斷死逼,但學費唔平,不是普普通通家庭負擔到。因我都聽到有部份我識得讀WKF嘅小朋友嘅爸爸媽媽係可以afford到小朋友將來出國讀書,所以都唔一定要面對DSE。所以呢點都另某部份家長放棄,驚到時成績追唔上,又無錢出國,都係一個問題。

但我都真心認同WKF係好學校

ckh311 發表於 14-12-16 18:57
好贊同你個句有「經濟能力」和「機遇」的話,有時有d家長都好無奈,當經濟不太許可嘅情況下,就算真心想都 ...
對,所以在EK不停看到家長問 "xxx vs xxx", 或 "xxx好還是xxx好"。其實為何不想想你孩子會在哪家學校發展好些呢!名校的Brand3生有可能本來是普津的Brand1生呢!

K3 班主任也睇不透你的孩子適合哪間小學,相信别人的話,不如爸爸媽媽自己用心去了解這所學校是否適合你的孩子性格

回覆:Alice1919 的帖子

回覆 rse 的帖子

I gave up 3 offers and took WKF before.....   我只可以話作為家長,play safe 當然是傳統學校,但深知一線傳統學校的成王敗寇玩法,中游以下份子被ignore, 二線津校有理冇理勁多功課,加深課程同勁操 TSA, WKF 似乎比較suit 我自己,我對小朋友expectation 都唔低,佢test / assessment一份卷啲rubics唔係全A 我都會炳佢兩嘢,但因為冇分數,我呢啲怪獸家長都冇咁癲。

sze0203    發表於 14-12-17 10:24

回覆 Tintin926 的帖子

恭喜你自行抽中學校

你同囡囡加油呀!

回覆 Alice1919 的帖子

謝謝欣賞

補充多句,如果小朋友英文底子唔夠strong 個人覺得有啲蝕底,除非家長自己教到。

‹ 上一主題|下一主題