用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓! ...
樓主: DKmum
go

準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!  

jn2002 發表於 14-12-30 15:49
十月中mid term break 、聖誕新年、二月中mid term break丶復活節、五月尾mid term break 共五個假期。 ...
我知,但mid term break大約一星期左右,好似唔太值啊!見人見智吧!

回覆 andyng2014 的帖子

真的很感動!我到時送女兒過去,都會係十萬個唔捨得!希望送佢去英國寄宿是正確的決定。正因如此,就更加想同大家交流,互相支持同鼓勵。

回覆 jn2002 的帖子

我也有一個女兒,今年九月去的,聖誕節回來了,元旦回英國上課了,她很開心,很快樂。
她看到她的中學同學在聖誕節都要狂溫書,個個都辛苦地迎接考試,她說選擇去英國讀書是對的。

回覆 etoile 的帖子

UNIQLO 嗰隻薄羽絨超唔惦架

Ruby1219 發表於 14-12-29 23:27
Dear all,

Am very busy this week, please bear with me some time to revert to you guys
已收到!Million thanks!

scso 發表於 14-12-30 18:49

UNIQLO 嗰隻薄羽絨超唔惦架
Ic,咁有冇好介紹?
睇過Aigle,靚係靚,但係價錢仲靚!

jn2002 發表於 14-12-30 12:05
請問各位係米買左九月開學機票啦!是否一齊買埋全年termbreak回香港的五套呢?睇番以前d帖,都談論機票緊張 ...
Term break得一星期,飛嚟飛去都冇咗一日半,唔值得,而且細路㑹攰,我情願佢去guardian度。

亮燈  agree  發表於 14-12-30 19:05

我阿囡着Deplacer 800FP羽絨,比uniqlo厚得多,但款式差不多,大約幾百元一件,佢話勁暖。

OIC

引用:Quote:jn2002+發表於+14-12-30+12:05+請問

原帖由 etoile 於 14-12-30 發表
Term break得一星期,飛嚟飛去都冇咗一日半,唔值得,而且細路㑹攰,我情願佢去guardian度。 ...
因為係第一年,所以比阿仔返多D黎,咁啱今年二月的mid term break 係農曆新年,阿仔話想返,所以一共返黎5次,淨係五月mid term break 吾返。但下學年就吾會la

Ruby1219 發表於 14-12-30 20:42
因為係第一年,所以比阿仔返多D黎,咁啱今年二月的mid term break 係農曆新年,阿仔話想返,所以一共返黎5 ...
阿仔下星期返英,雖然係第一年,但六月先返黎。

回覆 亮燈 的帖子

他復活節不回香港嗎?

回覆 wildberries 的帖子

係,留在學校宿舍。因學校做埋監護人,所以一年只需買兩套機票。

回覆 亮燈 的帖子

學校真的照顧周到,那可省下機票的錢啊

亮燈  冇錯  發表於 14-12-31 08:27

我通常一套套買,有時仲可以$8000多買到直航!

回覆 亮燈 的帖子

學校咁好照顧,阿囝就唔駛成日飛來飛去,父母又可慳番$

亮燈  我都係咁諗  發表於 14-12-31 08:27

回覆 Taimum 的帖子

咁叻!可以買到$8000直航!你是在香港經旅行社買,還是上網自己訂㗎?你一套套買,是成人機票嗎?其實真的有冇需要買student tickets呢?

我2月新春假期间school visit 往london, Manchester 返,CX 直航HKD13K 連税咪好貴?

我今天訪问左2位係 london 讀書嘅美少女一般冬天要有冇装備?佢地話同学们冇人著羽绒架(好老土喎!),一般只著hoodies加大褸,后生同我哋啲唸法可能好唔同,又可能london 比其他地方冇甘凍!

HK$8xxx, 真係可以買倒CX 直航,上月出左套London - HK - London (倒頭飛),for Easter Holidays。
經朋友買,佢係英國 air tickets wholesale agent。但Christmas 就冇可能咁平,要大約HK$11xxx。
Student tickets 係因為行李重量可以去到35kg,如果唔係次次都多野攞,我覺得冇需要。