用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓! ...
go

準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!   [複製鏈接]

我囡眀年讀year 10,一間收左,一間rejected 左,另等緊2間學校result。最慘係嗰邊學校開始term break,唔知等到幾時,而收左間學校唔拖得幾耐!你哋情況係點?分享吓啦!
   61    0    0    1

回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

考左6間 4間有結果 其他唔係首選所以已經決定好去邊間 出年讀Y12

回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

我囡明年去讀Year 10!

同樣,經UCAS報2015英國大學,雖已收conditional offer,由HKDSE需達554到555都有。明年DSE在15/7放榜後如達到指定要求便要回覆大學是否接受offer,但JUPAS要8/8才有offer。
未知是否可以把英國大學hold住至8/8知道有冇本地offer才回覆是否接受offer。

dsedse  可  發表於 14-12-13 11:54

回覆 tangko 的帖子

可以。又唔使比 deposit, 留位費。到時香港 收咗、決定留下便盡快通知英國大學。

會讀Y12,已經俾咗£12,000!

下一歩:訂機票?要爬下舊post做功課!

引用:會讀Y12,已經俾咗£12,000!下一歩:訂機

原帖由 etoile 於 14-12-13 發表
會讀Y12,已經俾咗£12,000!
Oh, I follow the 2013 開學version, then the 2014, now it is 2015! Time flies ...

回覆 Ruby1219 的帖子

你哋之前啲post,分享咗好多經驗,幫我哋唔少!而家到我哋頭痕,有好多uncertainty,盲冲冲,所以开個post大家交流交流!

回覆 Umi 的帖子

你個囡confirm讀边间末?
我個情况有d 尷尬,Kent college 收左,本来一星期內要回复,agent 幫我extend 左deadline 到下星期。但我囡比较鍾意roedean ,roedean 之前已在港interview, 當時話written test 后confirm offer. 点知尋晩收到agent 通知話written test pass 左,但要1月中skype interview, agent 話佢地可能攪錯左,overlook左我囡個interview record, 但学校已term break, 要遲d 先clarify 到,唯有再唸計extend Kent 嘅deadline!

raymonds 發表於 14-12-13 11:30
回覆 tangko 的帖子

可以。又唔使比 deposit, 留位費。到時香港 收咗、決定留下便盡快通知英國大學。
是否15/7有dse成績後,如成績達標就先接受左個uk大學個offer先,不用繳交首期學費?在這情況下,uk大學的限期通常會有多久?

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 你哋之前啲post,分

原帖由 DKmum 於 14-12-13 發表
回覆 Ruby1219 的帖子

你哋之前啲post,分享咗好多經驗,幫我哋唔少!而家到我哋頭痕,有好多uncertainty, ...
我2013時就羨慕但輕鬆地睇post, 2014 到自己時,心情像過山車。舊年呢個時候最低落,因為阿仔waiting list, 等到5月中先突然話有位比佢,就好頻lun! 終於而家一切安定好,我可以輕鬆用過來人的心態黎睇post 啦!

回覆:DKmum 的帖子

我仲係15,16有幾間offer, 但末confirm! 叫左agent extent deadline. 再諗清楚才決定。不過,最緊要阿女自己鍾意先

tangko 發表於 14-12-13 13:38
是否15/7有dse成績後,如成績達標就先接受左個uk大學個offer先,不用繳交首期學費?在這情況下,uk大學的限 ...
對! 等到有 DSE 成績, meet 到 UK 大學的 conditional  offer, 到時先算大學正式收咗你。但因之後重有 visa 要做, 所以大學一般都會係開學前 2-3 星期先會是交學費 deadline (唔同大學有不同開學日期)。唔使担心,仲有時間等香港嘅大學消息。

回覆 raymonds 的帖子

謝謝你的詳細解釋!

請問有冇人已訂機票?

回覆 etoile 的帖子

仲末决定讀边间,所以末訂机票!
乜你已有新学年嘅calendar 嗎?还是你大概預留曰子遲d干改期?唔好意思,我冇經驗所以有此一问!

引用:回覆+etoile+的帖子 仲末决定讀边间,所以

原帖由 DKmum 於 14-12-17 發表

一般學校website 已有current and coming academic years 的calendars wor. 。you can check check first

請問幾時買机票最好?及邊度訂 織人名嘜? thks

DKmum 發表於 14-12-17 20:02

上AA交錢時已check到9月2日開學,但未決定早幾多日去。爬緊舊帖,睇下有乜會去到先買亦未知學校個town有冇大百貨公司,唔知係咪London買好D。

DKmum 發表於 14-12-13 00:00
我囡眀年讀year 10,一間收左,一間rejected 左,另等緊2間學校result。最慘係嗰邊學校開始term break,唔知 ...
我女明年讀yr 10,預備中
‹ 上一主題|下一主題