用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Comments on Roedean
go

Comments on Roedean [複製鏈接]

我囡明年九月讀year 10, 已考完筆試,現正安排term break后 skype interview, 因已收另一間學校offer, 現比較中, 想請問大家對Roedean 的睇法,謝謝!
   1    0    0    0

引用:我囡明年九月讀year+10,+已考完筆試,現正

原帖由 DKmum 於 14-12-12 發表
我囡明年九月讀year 10, 已考完筆試,現正安排term break后 skype interview, 因已收另一間學校offer, 現比 ...
今年某宿舍5x人全部是內地生和香港生,比例係5:1。內是pre-alevel, 和 新加入的year 12 學生。We found just few Chinese in lower forms but don't know why. As my girl is in year 12 so can't comment on the study in lower form.

路過,當住宿方面,初中生最多二人同房,高中生則有單人房。若學生在起居生活或學習上遇上困難,舍監及教職員會提供適時協助。但單人房缺點學生要好有恆心温習....

亞女原本有諗過Rodean,但係agent話呢幾年差咗(乜野差咗就唔記得),同埋中國人相對較多,所以最後冇報。

謝謝各位的回复!
另有人点解ranking下滑的原因嗎?我问过agent but no clear answer from them!

http://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=1771338
http://www.telegraph.co.uk/educa ... me-from-abroad.html
唔知以上所講真定假. 另外, 這些都是2011年寫的, 唔係好update.

回覆:Comments on Roedean

Btw, my daughter told me there will be many old teachers leaving the school soon and new teachers will take over!

回覆 bobbycheung 的帖子

Bobbycheung, 你的資料很有參考價值,但睇完真係令我好擔心,驚幫呀女揀錯學校而且間學校嘅學費仲幾貴。我宜家問緊agent 有冇家長嘅仔女讀緊攞direct reference!
我現在策略如下,希望各位家長可以俾下意見:
1: take Roedean Offer, 考好GCSE后year 12 再轉
2: take kent offer, but 查實我只聽agent 話幾好,冇聽見家長口碑,可能因ranking 唔高唔太出名, 但應該冇high Chinese student ratio problem
3:  兩間都5 take, 再俾心機部署過

謝謝

回覆:Comments on Roedean

想英讀大學定非聯招入香港大學?

回覆 GettingLost 的帖子

Gettinglost,  我睇番以前啲post, 知道你個囡讀緊year 12, 虛心請教學校嘅情況:
1)老師及教學質素如何?
2)學生既素質又如何? 是否大部分很富有,公主病嚴重嗎?
3)學校是否意將Chinese student group 埋一齊上堂及住宿?
4) 你囡讀得開心嗎?她如何評價間學校?
5)你會推薦這間學校給朋友嗎?

對不起問你一連串的問題,希望你能幫忙及體諒我現在的心情,如不方便在這回覆可pm 或what apps 我,感激!

回覆 brother4 的帖子

Brother4:  計畫non jupas 回港.    有分別嗎?

DKmum 發表於 14-12-20 11:32

Bobbycheung, 你的資料很有參考價值,但睇完真係令我好擔心,驚幫呀女揀錯學校而 ...
其實其他人好難比意見你, 因為唔知你嘅女嘅實際情況及耍求. 但幾點你要留意. 你要研究吓Roedean 及Kent 的GCSE and A-level results.  因為一間學校嘅教學質素及學生嘅平均水平好可能會反映在results 之上. 另外, 轉校未必一定係你想像中之簡單及容易. 例如想轉校的未必只是你女兒一個, 好的學校 year 12 外生有幾多, 你女兒要重新適應, 其實好多野要諗.

引用:我囡明年九月讀year+10,+已考完筆試,現正

原帖由 DKmum 於 14-12-12 發表
我囡明年九月讀year 10, 已考完筆試,現正安排term break后 skype interview, 因已收另一間學校offer, 現比 ...
你kent 係 canterbury嗰間男女校?

回覆 tingkit 的帖子

Yes, it's a co-ed school.

引用:回覆+GettingLost+的帖子 Gettinglost,++

原帖由 DKmum 於 14-12-20 發表

Gettinglost,  我睇番以前啲post, 知道你個囡讀緊year 12, 虛心請教學校嘅情況: ...
1) 老師理科教學整體不錯。不過由於轉校長關係有很多工作多年的老師退休
/離開。數學老師:不要期望太多,數學的教法跟香港不同,所以剛開始的時候會認為老師教得不好-v-
2) 哪方面的素質? 相處久了發現...有拿名牌書包/手袋的
3) 是。新加入的chinese自己住一個較偏遠的House=v=不夠住宿位置嘛~上堂是mix的,不過本地學生比Chinese的比率...你知道的(尤其是理科)Bio這科特別需要English Support的是Chinese自己一班
4)開心!當然開心~因為一開學就是被Chinese圍住所以很快就融入了x) 不會怕悶 也不怕沒有朋友
5)應該不會XD。。。

PS. 我們學校新join的Chinese都被放入特別的Language Pathway(今年新的) 所以下年的安排可能會不同喔

這是我女答的Y12情況,Y10 同Y12有很大分別,Y10

引用:回覆+GettingLost+的帖子 Gettinglost,++

原帖由 DKmum 於 14-12-20 發表

Gettinglost,  我睇番以前啲post, 知道你個囡讀緊year 12, 虛心請教學校嘅情況: ...
Y10 少很多中國人

XD ????

引用:回覆+GettingLost+的帖子 XD+????

原帖由 dsedse 於 14-12-21 發表

XD ????
XD =笑了,更正 Y10 中國人係少些

引用:Quote:原帖由+dsedse+於+14-12-21+發表回覆

原帖由 GettingLost 於 14-12-21 發表
XD =笑了,更正 Y10 中國人係少些
yr 10就同本地學生一齊上堂啦 不會被分開 也沒有Language Pathway 也不會被分開House住
上面所說的只是今年新加入yr12的情況

多謝你的建議,我睇過學校Roedean school website, 成績透明度不高,特別是leavers' destination嗰頁經常維修中, 不知是否刻意不公開呢!
‹ 上一主題|下一主題