用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 向曾經鼓勵我既朋友說聲謝謝……
go

向曾經鼓勵我既朋友說聲謝謝……

今年11月係我好唔開心既一个月,學校打電話比我,話我小朋友坐唔定,好影響課室學習,好可能唔會比佢升k1,我當時心情好差。因為事出突然,我從來無收老師電話,諗住everything go smooth,所以大多報左龍校,諗住唔收就原校升,突然收到呢个消息,一方面即刻瘋狂咁搵學校,一方面好壞疑自己小朋友有問題。我即刻同佢報左小組,幾多錢都在所不計,好傍惶。小組導師觀察左我小朋友兩堂,同我講覺得佢無問題,佢話我小朋友係需要好明確既instruction,verbal可能唔足夠,要加埋支肢體動作,我係屋企好努力咁改善一d老師提出既問題,其實一个星期到,我已經見到有改善。我主動打電話比老師,希望佢一齊幫手,話比佢聽應該点做。當時已經收到有k1 offer,所以我已經唔在意佢比唔比k1位。到左最近家長日,老師話見到佢有進步,offer左k1比佢,不過我估我唔會原校升la,我亦收到兩間龍校既offer。我寫呢个post唔係晒命,係想多謝曾經鼓勵我既媽媽,亦想同有類似經驗既媽咪講,要相信你既小朋友,你唔信佢,邊个再可以幫佢?我地要陪住佢成長ga!

回覆:ferrymama 的帖子

xxx

回覆:向曾經鼓勵我既朋友說聲謝謝……

你同小朋友都好叻呀

I remember your post. happy for you!

and dont forget your pm promise ar

引用:I+remember+your+post.+happy+for+you! an

原帖由 mamath 於 14-12-12 發表
I remember your post. happy for you!

and dont forget your pm promise ar
Yes, hope you can tell us if you can.

好替妳高興呀!

Good news..

引用:今年11月係我好唔開心既一个月,學校打電話

原帖由 ferrymama 於 14-12-12 發表
今年11月係我好唔開心既一个月,學校打電話比我,話我小朋友坐唔定,好影響課室學習,好可能唔會比佢升k1, ...
好開心聽到你有其他k1 offer. 每個小朋友都係獨一無二,如果學校唔會幫助學習有差異嘅小朋友係有問題的。

聽你咁講,我更覺得間學校唔掂,老師唔夠專業,自己冇方法教個小朋友就放棄佢,絕對唔係一間好嘅辦學機構

This is great news, happy for u!

恭喜晒,我非常深信個個小朋友都係獨一無二,都有佢地值得欣賞既地方,大家一齊努力陪伴佢地係佢地成長的路程留下開心自豪既足印

引用:今年11月係我好唔開心既一个月,學校打電話

恭喜!

恭喜你,你的小朋友係最寶貴的,他一定會有好開心的K1生活~~

我好欣賞你立即面對老師所講嘅疑似問題,即刻揾專家幫忙對正下葯。呢個咁正面嘅態度,就算原校唔收,出去都一定會海闊天空,相信自己、相信你嘅小朋友,加油

恭喜晒,明白妳之前嘅傍惶,依家一天都光晒,仲要考到龍校

另外請問妳講嘅小組係for 咩小朋友都可評估?

好開心見到你小朋友考到好學校, 等原校跌眼鏡添呀! 家下太多無愛心既學校,太商業化既學校啦。你講得岩,真係要相信自己既小朋友。大家一齊加油呀!

回覆:Moonlight819 的帖子

Congrats,小朋友潛能無限,亦好欣賞你對小朋友的付出

祝福!

替你高興

congrats!