用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區排位
樓主: LOVEIS
go

91區排位   [複製鏈接]

引用:Quote:mrwong39+發表於+14-12-15+15:09+非

原帖由 hkpapa852 於 14-12-15 發表
所以今時今日做家長唔可以懶, 一定要清楚遊戲規則, 唔係俾人老點完衰咗就喊都無謂!
...
多謝你點醒我睇黎我真係唔可以懶落去

angrybusilver 發表於 14-12-15 16:56
我不逐一pm回覆你們了,我們上年1.培基 2.沙胡3.田小,結果係最後一志願,13或14,忘記了,慈x。真的晴天霹 ...
非常多謝你嘅分享,睇完你嘅叩門實況報導,我諗大家都可能心中有數.....邊D唔洗排111, 邊D真係要排111......

我相信你嘅情況,,一趺就趺左去13/14, 上年可能非常非常普遍!

LOVEIS  可否分享一下91網邊間唔洗111??:   發表於 14-12-18 15:48

回覆 misshk12 的帖子

係啊! 去了一間私小,不過下學期我們將回到沙田區的某一小學,插班成功了!

引用:我不逐一pm回覆你們了,我們上年1.培基+2.

原帖由 angrybusilver 於 14-12-15 發表
我不逐一pm回覆你們了,我們上年1.培基 2.沙胡3.田小,結果係最後一志願,13或14,忘記了,慈x。真的晴天霹 ...
謝謝你嘅分享,我覺得你個派位都ok,真係無諗過會跌到咁後,因為我都係target 朱小/一胡放第一,第二可能循小,第三田小,但我諗今年都未必得真係唔識填,無奈

引用:回覆+misshk12+的帖子 係啊!+去了一間私小

原帖由 angrybusilver 於 14-12-15 發表

係啊! 去了一間私小,不過下學期我們將回到沙田區的某一小學,插班成功了!
恭喜你呀

回覆 ckh311 的帖子

其實我覺得我的隨機no應該係超後,有朋友第二放蕭小都入了,我好明白你們的心情,我上年不知道哭了多少次,大家加油啊!!!

大家千祈唔好抱咁大希望係叩門上,所以自己諗清楚點填表啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

皇天不負有心人!恭喜你呀!

引用:回覆+ckh311+的帖子 其實我覺得我的隨機no

其實我覺得我的隨機no應該係超後,有朋友第二放蕭小都入了,我好明白你們的心情,我上 ...
你排田小第三都好保險,只是欠運氣

其實我覺得我的隨機no應該係超後,有朋友第二放蕭小都入了,我好明白你們的心情,我上 ...
你排田小第三都好保險,只是欠運氣

回覆:LOVEIS 的帖子

舊年田小排第二都有人唔入喎,所以擺第三已經唔保險,今年自行15分都有人唔中

引用:舊年田小排第二都有人唔入喎,所以擺第三已

原帖由 tazegg 於 14-12-15 發表
舊年田小排第二都有人唔入喎,所以擺第三已經唔保險,今年自行15分都有人唔中

...
我都識人15分抽田小唔成功

回覆:91區排位

其實都 straight forward.

揀一間放乙一,有私校揀最火熱,冇就睇路;
楝一間自行收未用盡學額而自己接受的,放乙二;
That's it.

恭喜哂,最緊要讀上你們的心水小學!!

引用:其實都+straight+forward. 揀一間放乙一,

原帖由 dlee_ca 於 14-12-15 發表

多謝你既意見分析

ckh311 發表於 14-12-13 13:16
其實91網除大家所講嘅頂頭大熱同4寶之外,個人認為中間個d學校嘅成績同口碑都好接近,所以大家先咁難揀:thi ...
如果乙一揀大熱個幾間,乙二要填得好穩陣
如果乙一揀二線個幾間,唔駛諗邊間易收,因為間間都好接近,揀間最心儀就得,但乙二要填得更穩陣,因為乙一揀二線都唔入,代表編號好後
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:ckh311+發表於+14-12-13+13:16+其實9

原帖由 MASAYA 於 14-12-16 發表
如果乙一揀大熱個幾間,乙二要填得好穩陣
如果乙一揀二線個幾間,唔駛諗邊間易收,因為間間都好接近,揀間 ...
thank you

基本上91網而家中唔到第一志願, 都係去黃耀南, 聖華, 慈航, 信義, 再無咩穩陣的第2, 3志願, 特別係2線小學(沙胡, 蕭小, 梁小), 如果而家唔填第一都話抽唔到, 頭先仲見到田小第2都話入唔到, 你話咩世界

我都好驚, 流眼淚!

dlee_ca 發表於 14-12-15 21:27

楝一間自行收未用盡學額而自己接受的,放乙二;
我查過蕭小,沙胡,沙循,間間自行都抽到後備生。田小收了50人,應該是用盡學額了,唔知有無抽後備生。崇真收了46人。沙田大概只有5所學校自行未用盡學額
‹ 上一主題|下一主題