用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問各位子女入真道之前,大家讀邊間幼稚園? ...
go

請問各位子女入真道之前,大家讀邊間幼稚園?

其實我女仲好細, 下年先開始nursery, 但因為我都心儀呢間學校,所以想睇下大家嘅子女之前讀邊間幼稚園作為參考,睇下之後讀幼稚園向邊個方向行,因為已經兩,三間幼稚園offer 想早啲揀定方向比佢。

我女女讀崇真英普班

回覆:Conniekiki 的帖子

My friend's son and daughter who are now Logos students were with St. Catherine in their early years of education.

回覆:請問各位子女入真道之前,大家讀邊間幼稚園?

有同學由Hkps, sc,good hope,greenfield,翠茵,TT, Kln tong Think, LH, Kln 靈糧堂,應該有同學係來自邨幼。感覺上TT同靈糧堂多d。

多謝各位
原來啲幼稚園嘅教育方向咁多同學仔都唔同,咁我都放心啲。到時就睇阿囡嘅造化啦。

回覆:ozoz 的帖子

請問有沒有協恩幼稚園小朋友呀?

引用:有同學由Hkps,+sc,good+hope,greenfield,翠

原帖由 ozoz 於 14-12-23 發表
有同學由Hkps, sc,good hope,greenfield,翠茵,TT, Kln tong Think, LH, Kln 靈糧堂,應該有同學係來自邨幼 ...

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-12-23+發表有同學

原帖由 hillcattery 於 14-12-29 發表
唔覺有呀

引用:Quote:原帖由+hillcattery+於+14-12-29+發

原帖由 ozoz 於 14-12-29 發表
唔覺有呀
好想女兒4年後成為真道一份子,現在K1有崇真國際班同協恩offer,不知如何選擇。女兒活潑好動愛發問記性好多言。

joyjoyparent  
加上愛閱讀(特別是英文書   發表於 15-4-7 22:33

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-12-29+發表唔覺有

好想女兒4年後成為真道一份子,現在K1有崇真國際班同協恩offer,不知如何選擇。女兒活潑好動愛發問記性好多 ...
如果選擇HY,相信家長都喜歡協小而去。而每年協幼得六十畢業生,一半比協小收咗,淨返有1x個叩門位比協幼叩埋,有數得計,真係去其他學校嘅小朋友數目好小。另外,假如喜歡協小,除咗半龍之外,相信亦係較喜歡傳統方式,同真道方向唔一樣,家長未必會去報考真道呢。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-12-29+發表唔覺有

好想女兒4年後成為真道一份子,現在K1有崇真國際班同協恩offer,不知如何選擇。女兒活潑好動愛發問記性好多 ...
至於TT國際我唔太清楚個課程,無意見可以比。

我都好心儀真道,因为十分適合囡囡性格,宜家囡囡讀紧tt中英班,如果真道真係prefer收tt小朋友就好啦

我兩個小朋友都係讀St.Catherine

they really don't look at the kindergarten at all.  what matters is the capability of the kids

請問多唔多讀York架? 我都有興趣小女入呢間學校。謝

我女兒都係讀屋邨幼稚園

回覆:susannechan 的帖子

我朋友既仔,讀屋邨幼稚園,今年也有offer