用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv vs ms vs sc
樓主: mini629
go

kv vs ms vs sc

引用:其實我會咁睇,無論你點樣包裝都好,私立幼

原帖由 cpychung 於 14-12-13 發表
其實我會咁睇,無論你點樣包裝都好,私立幼稚園既首要任務一定係放響小朋友點樣響k1面試取得好成績,始終只 ...
民幼唔谷但民小唔係hea 囉

引用:如果三間揀,會考慮Sc同Ms。點解咁細個要谷

原帖由 creama 於 14-12-12 發表
如果三間揀,會考慮Sc同Ms。點解咁細個要谷中數同寫字?你6歲唔識,你10歲實識,但你6歲無靈活思考,閱讀興 ...
10歲先嚟識六歲先識嘅嘢就出事了

回覆 yeunglps 的帖子

我十分同你既諗法, 我又係諗KV 定SC. 雖然成日話KV 叩津校好, 升小跟得上. 但我愛SC 既教學模式. 我小朋友又愛發問和說話. 睇完你既講法, 我更加肯定自己想要咩.....THX

回覆 布希亞 的帖子

講得好好, 我會揀SC, 雖然唔知第時小一有無直資,私小OFFER, 但我同自己講, 如果考唔到, 咪派位囉. 我覺得早期教育好重要,

引用:Quote:原帖由+creama+於+14-12-12+發表如果

原帖由 sissysze 於 14-12-13 發表
10歲先嚟識六歲先識嘅嘢就出事了
比喻唻啫。  但我聽過有幾個校長講嘅talk,當中都有提過,佢地主倡教嘅內容程度等如小朋友年齡該學的,唔會教深一年,點解要推個小朋友學深一年野呢?我知每個家長buy嘅唔同,我都係講我覺得嘅野,亦無否定任何人嘅意見,如果樓主見到意見唔係自己想要嘅野,可以更明確知道自己想揀咩學校呢。

brrbaby2007 發表於 14-12-13 13:30
我已考過小一,我會揀kv
Same here, we had chosen the same Kindi as you.
And got our desired Primary school.

回覆:kv vs ms vs sc

我覺得唔同小朋友適合都唔同 有d真係好受得谷 有d真係嚇壞左 所以好睇小朋友性格
但作為家長 我覺得培育自信心 還樂於創新 緊要d sc真係train到d小朋友好鍾意學野 活d 各有所須 表弟仔讀kv! 我覺得無我仔咁開心 但佢自己家姐之前讀kv就開心嘅 所以無一定嘅

回覆:kv vs ms vs sc

引用:選咩都好,上到本地小學唔駛一年就可將d小

原帖由 Busybody! 於 14-12-19 發表
選咩都好,上到本地小學唔駛一年就可將d小朋友學習興趣及熱誠打殘哂
認同!

回覆:Busybody! 的帖子

認同x2

ozoz 發表於 14-12-12 07:58
我都頭痛緊,hubby覺得sc讀過,好喜歡又有信心,為女兒學習利益出發,應該要sc, 自信心,學習興趣,探索技 ...
請問如唔想小學硬谷型, 應揀邊類小學? 有無邊間學校例子呀? 而家間間小學都谷, 幼稚園開心又點,諗到呢度真係無晒心機

Busybody! 發表於 14-12-19 19:30
選咩都好,上到本地小學唔駛一年就可將d小朋友學習興趣及熱誠打殘哂
真係無第類小學唔會打殘小朋友? (除左國際學校)

引用:其實真是好視乎你小朋友的性格和你想,他過

引用:Quote:Busybody!+發表於+14-12-19+19:30+選

原帖由 winicelwp 於 14-12-22 發表
真係無第類小學唔會打殘小朋友? (除左國際學校)
其实唔駛想得太複習,好似Kv個個話谷好幸苦,但我?番讀過或現在讀緊個個都話好開心,睇番朋友小朋友的校園相又開心又學到野

引用:Quote:原帖由+winicelwp+於+14-12-22+發表

原帖由 MELODY430 於 14-12-22 發表
其实唔駛想得太複習,好似Kv個個話谷好幸苦,但我?番讀過或現在讀緊個個都話好開心,睇番朋友小朋友的校園 ...
反而入左小學更happy ,讀Kv反而考试輕輕鬆又考前3名