用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv vs ms vs sc
樓主: mini629
go

kv vs ms vs sc [複製鏈接]

回覆:kv vs ms vs sc

呢幾日勁問考過小學既朋友意見,竟然個個都唔諗ms, 話sc kv出去考得既都好過ms, 但其實ms小學同中學係咪排名都唔差?知唔知band幾?

引用:呢幾日勁問考過小學既朋友意見,竟然個個都

原帖由 mini629 於 14-12-12 發表
呢幾日勁問考過小學既朋友意見,竟然個個都唔諗ms, 話sc kv出去考得既都好過ms, 但其實ms小學同中學係咪排 ...
Sc kv for sure. Not the same level

你揀定未呀?明天兩間註冊喎?

回覆:mini629 的帖子

民小唔係最top果幾間,但説九龍龍校都應該係top5,不過如果不喜歡民小就不要選民幼,免將來後悔,因為選民幼目標係民小,留翻個位給其他喜歡民幼嘅家長吧!

申利:我唔係黑心家長

ozoz 發表於 14-12-12 07:47
你一定未考過小一,考過就會明
On the contrary, we've been through two years of interviews. now sons in P2, & P1.
But I always thought SC was like LH who prepares kids well for interviews.

回覆:twolilmonkeys 的帖子

Kv 定ms比較谷?

未出result前個個都講有全龍/半龍實放棄sc/kv, 出左result有一班人轉軚話ms唔係sc/kv嘅level...都係個句,家長諗下自己想要咩,想小一點考,呢個世界好多人比嘅意見未必係真心,特別拎住waiting等你放棄個位個d人

Hopeforb  同意!自己要揸定主意   發表於 14-12-13 13:50

creama 發表於 14-12-13 12:29
未出result前個個都講有全龍/半龍實放棄sc/kv, 出左result有一班人轉軚話ms唔係sc/kv嘅level...都係個句, ...

不只收waiting係咁,有時[size=14.4000005722046px]收rejected的會嬲到即時反轉豬肚,一樣米養百[size=14.4000005722046px]樣人。

回覆 kaboBB 的帖子

用家先最明白!!!!

ozoz 發表於 14-12-12 07:47
你一定未考過小一,考過就會明
我已考過小一,我會揀kv
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:呢幾日勁問考過小學既朋友意見,竟然個個都

原帖由 mini629 於 14-12-12 發表
呢幾日勁問考過小學既朋友意見,竟然個個都唔諗ms, 話sc kv出去考得既都好過ms, 但其實ms小學同中學係咪排 ...
http://www.hkpep.com/2013/xx50t.php#.VIvOZ6ZjeJI

睇呢條link, 2015排全港23,如果你拎住sc/kv又有信心入到頭22名個d學校,就放棄ms啦。

中學係band 1. 但唔記得係1a定1b.

creama 發表於 14-12-13 12:29
未出result前個個都講有全龍/半龍實放棄sc/kv, 出左result有一班人轉軚話ms唔係sc/kv嘅level...都係個句, ...
我都放棄了ms, tt, 及其他,不要因半龍盲目.
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

creama 發表於 14-12-13 13:32
http://www.hkpep.com/2013/xx50t.php#.VIvOZ6ZjeJI

睇呢條link, 2015排全港23,如果你拎住sc/kv又有信心 ...
肯定不是1A
請教你有否朋友讀民小?

引用:Kv+定ms比較谷? +

原帖由 Barbayauyau 於 14-12-13 發表
Kv 定ms比較谷?
A relative's child studies in MS. 谷的。

引用:Quote:creama+發表於+14-12-13+13:32+http:

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-13 發表
肯定不是1A
請教你有否朋友讀民小?
Yes, 剛check左中學係band1b.

我有朋友讀緊民小,而家3年級了,用家好滿意,但我小朋友考唔到...

引用:Quote:ozoz+發表於+14-12-12+07:47+你一定

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-13 發表
我已考過小一,我會揀kv
我自己讀Kv,阿女讀sc,我會揀sc。

真心問,有邊間稍有名的小學是不谷的?

我是ms 用家,我揀ms,因我仔9月細b。
,有backup好緊要。另外,宜家因仔讀英普班,所以我仔唔使出去學英普,好放心畀佢培養興趣,唔使為考小一考咩沙紙,感覺好逍遙

其實我會咁睇,無論你點樣包裝都好,私立幼稚園既首要任務一定係放響小朋友點樣響k1面試取得好成績,始終只有學生好成績既支持先可以繼續收好學生,呢樣其實係好現實既...KV同sc 只係重點放響唔同既地方....而一條龍幼園既任務應該係放係點樣為附屬小學提供合適既學生,咁去睇既話,我幾時都會先選擇一條龍既學校,始終所聚焦既係一個更長遠既目標,而小朋友既教育肯定唔係考完k1就完結...民生係谷啲,但重點其實係在於你個小朋友係唔係適合民生,有小朋友其實係冇問題既,但好多其實係谷唔起,咁本身其實同民生要既學生已經好唔同,繼續讀其實係勉強冇幸福....一個3歲既小朋友我真係睇唔出佢谷唔谷得起,所以我會先揀民生,真係慢慢發現佢唔谷得,先去自己去考其它小學....so far 我冇聽過民幼係谷....

引用:其實真是好視乎你小朋友的性格和你想,他過

原帖由 yeunglps 於 14-12-11 發表
其實真是好視乎你小朋友的性格和你想,他過一些咩的幼稚園生活,各幼稚園各有所長,都是好好的學校。我可以 ...
kv 係好低調嘅學校,到底乜嘢有得學,有啲乜嘢玩,無讀過嘅係唔會知。

‹ 上一主題|下一主題