用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv vs ms vs sc
樓主: mini629
go

kv vs ms vs sc [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-12-12+發表我都頭

原帖由 winbun 於 14-12-12 發表
Yes, exactly ! 考過小一嘅都唔係好想再玩,尤其今次仲係龍年。所以先頭痛要唔要揀有backup嘅幼稚園.....

...
個「backup」是你歡喜咪㨂囉。

我大女Sc k3(當年棄ms)
玩緊地獄遊戲
問心冇後悔揀sc
但今年細佬🐲年8月
真是唔敢棄ms,又唔捨得sc

引用:我大女Sc+k3(當年棄ms)玩緊地獄遊戲問心冇

原帖由 simsimwong 於 14-12-12 發表
玩緊地獄遊戲
問心冇後悔揀sc
[真是唔敢棄ms,又唔捨得sc] ---> 我想這是大部份考過小一的SC家長心聲!

simsimwong  Yes  發表於 14-12-12 08:38

玩緊地獄遊戲
問心冇後悔揀sc
想知你最後為細佬㨂咗乜?

now still struggling.........

回覆:kv vs ms vs sc

我自己prefer ms . 雖然未試過有小朋友考小一,但眼見之前d朋友幫囝囡考小一都好似心力交瘁咁。
我都怕幾年後龍b仲恐怖。或者我都怕自己小朋友呢刻表現ok,大d唔知會點。

玩緊地獄遊戲
問心冇後悔揀sc
Wooo...地獄遊戲咁horrible!?我未玩過,但咁聽落真係唔多想玩!

回覆:hilouisll 的帖子

SC 因該冇問題,但都了解好大壓力
SC 有好多小朋友去左神或一缐,對吗?

simsimwong  也有全軍覆沒  發表於 14-12-12 10:16

回覆:hilouisll 的帖子

矛盾中.....請問如果入唔到MS 小學的小朋友,係咪就要玩大抽獎?出去考直資私小夠玩嗎?
真心請教用家🙏🙏🙏

大仔考過小一之後,我真心講如果有龍校我會揀龍校,因為龍年兢爭更激烈,有小學做backup會放心好多,所以知道細仔3年後唔駛玩大抽獎,個人都無甘大壓力

simsimwong  細仔揀ms?  發表於 14-12-12 10:17

好奇怪......好多家長在此爬文... 但忽略左今年各幼園的方向;
如KV今年開始好像多注重英語. 如果成功,身為用家可能多一份歡喜.....但小朋友要有填鴨式的童年準備......
SC以最多NET英語老師為始,不知不覺就被為英語強;但所知道既係好多小朋友會在外補強英語,SC似是以全面學習及表現自我方式為用家所喜歡. 不是英語關係.....
MS是龍校,但如果小朋友讀不上,要有轉出其他學校的預算.....
如選我會選MS 次SC...最後KV

如果小朋友在SC 讀,考小一會全軍覆沒的話,就算佢讀MS 都會係入唔到原校嗰堆,no different, 只要係叻,讀邊間都ok,  如果唔惦, 比你入到St Paul 都會升唔上St Paul小學的

引用:Quote:原帖由+creama+於+14-12-12+發表如果

原帖由 ozoz 於 14-12-12 發表
我都頭痛緊,hubby覺得sc讀過,好喜歡又有信心,為女兒學習利益出發,應該要sc, 自信心,學習興趣,探索技 ...
我先生開補習社, 我聽過有家長讀sc考直資私小無offer, 後悔k1無揀Ms & tt, 小學呢兩間都考唔到。亦有家長ms上唔到小學,要狂操個仔考出面的學校,勁後悔唔揀sc。兩間都係好學校,但無一間guarantee你小學一定出路好,亦有大把好叻嘅名幼生無offer,考小學個game玩足一年,只能講我大仔玩過後,我細女有龍校offer係一定會take,因為大仔讀男校幫唔到呀女

bonbon1220    發表於 14-12-15 11:21
tsobaba    發表於 14-12-13 12:49

路過, 想英文好不如嫁鬼佬

bonbon1220    發表於 14-12-15 11:21
布希亞  想普通話和中文好就嫁大陸佬?   發表於 14-12-13 13:25
simsimwong    發表於 14-12-12 17:36
chungayu2  英國鬼純正D喎!!  發表於 14-12-12 16:02

我都好明白無一間係guarantee 有好成績都好明白幼稚園係一個學習成長過程
其實好想問下大家過幾年會考乜直\私小?
心目中有幾多間直\私小係好過民小?
真心請教!!

mini629 發表於 14-12-12 15:55
我都好明白無一間係guarantee 有好成績都好明白幼稚園係一個學習成長過程
其實好想問下大家過幾年 ...

入左MS就無可能話博外面的直\私小,因為學校會睇你為何會放棄MS小.....
另你問大家"心目中有幾多間直\私小係好過民小?"更加無得問,MS不是唯一
大把小學 家長們想入其他資\直\私小......
唔好諗咁多...入MS  支持!支持!!

引用:我都好明白無一間係guarantee+有好成績都好

原帖由 mini629 於 14-12-12 發表
其實好想問下大家過幾年 ...
睇下你set個target高唔高, 民小個排名唔差架,但當然唔及拔萃英華個d啦,你要求呢d level就讀返Sc博啦,如果唔係民小已經唔錯,崇真小學反而麻麻,呢個backup唔hold都得,如果你有Ms & St,可放棄TT.

亞仔當年冇去inMS,因為我唔太like民小。入得KV,SC,target亦不只是民小。
不要只説KV好谷、好死板,其實佢地上學好開心,老師亦好好。學校party有請人回來表演比小朋友睇、有老師設計攤位;毎年小朋友亦有表演,只是不讓家長看。所以其實是一間很好的學校,當然SC也有其優點。

引用:如果小朋友在SC+讀,考小一會全軍覆沒的話

原帖由 sakbbjaijai 於 14-12-12 發表
如果小朋友在SC 讀,考小一會全軍覆沒的話,就算佢讀MS 都會係入唔到原校嗰堆,no different, 只要係叻,讀 ...
Good say

需唔需要backup就你有無信心打考小一這場硬仗,係你自己先知,無人答到你,至於民幼上民小其實唔係太難,要考慮應該係你鍾唔鍾意民小,民小係一間好學校,但好多家長都不太喜歡民小係好谷嘅。
‹ 上一主題|下一主題