用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 校巴3個小朋友坐兩個位問題
樓主: jamamama
go

校巴3個小朋友坐兩個位問題

引用:我仔係坐28座。真係迫家。今日第一次超三個

原帖由 jamamama 於 14-12-10 發表
我仔係坐28座。真係迫家。今日第一次超三個人。明知冇位仲收人
Any seatbelt!!???

引用:Quote:原帖由+jamamama+於+14-12-10+發表我

原帖由 sweethearts 於 14-12-10 發表
恕我直言,你選擇post係大論壇而不是幼稚園專版,確實有點奇怪,真的懷疑你想要什麼答覆?我有時也會去學校 ...
恕我直言,樓主在大論壇度收集下其他學校(市場情況)比較同衡量一下自己既情況,分析一下,不可以嗎?

York校車話2位3人坐係合法既,向其他學校家長證實一下,不可以嗎?

York校車有幾多條線?你知道嗎?唔通你每日都監察每一架車學生既撘車情況?咁多時間?

你睇嗰日冇坐3個人,之後都有機會會再加人?好出奇咩?

每人對眼睇野有限,多d人集思廣益,睇野先會全面d。如果唔係要呢個forum來做咩?!

引用:Quote:原帖由+sweethearts+於+14-12-10+發

原帖由 kissobaby 於 14-12-10 發表
恕我直言,樓主在大論壇度收集下其他學校(市場情況)比較同衡量一下自己既情況,分析一下,不可以嗎?

Yo ...
你說得對! 樓主正想要你這樣的回覆!

引用:Quote:原帖由+sweethearts+於+14-12-10+發

原帖由 kissobaby 於 14-12-10 發表

Yo ...
Can't agree with you more. I seldom talk in the forums, but I decided to add a feedback here, is because I feel sorry for that parent. I believe she just wanna get some opinion from others, no harm to ask. She's not trying to attack any schools or anyone...but somehow she received a very harsh reply

回覆:校巴3個小朋友坐兩個位問題

老老實實如果我個仔2位坐3人我也會好似樓主咁擔心⋯不怕一萬只怕萬一!所以建議樓主叫工人姐姐揹細b拖大b返學⋯我曾經試過揹一個拖一個實在太辛苦改用孖車推

我都見過呢個情況。 我係自己帶返孛的。
有時會見到其他學校嘅校巴係咁。

但無留意校名,下次留意下,再分享

引用:我知係冇違法。但小朋友坐得好迫,今天仲有

原帖由 jamamama 於 14-12-10 發表
我知係冇違法。但小朋友坐得好迫,今天仲有小朋友扣唔到安全帶。我地又唔係三個人心兩個人錢,真係唔開心, ...
咁都得?

又係York

三個小朋友坐兩個位是唔好俾佢到「朗下朗下」?可能其實全車沒超載的?

回覆 kissobaby 的帖子

講得好!我新手媽媽,如果冇呢個post, 都唔知d校車原來好多係咁,而且又合法,對我安排小朋友返學或許選擇學校都有得着!大論壇係比大家發問同discuss,多d人可以參與到,大家都關心小朋友安全問題。

引用:老老實實如果我個仔2位坐3人我也會好似樓主

原帖由 Vinccy 於 14-12-10 發表
老老實實如果我個仔2位坐3人我也會好似樓主咁擔心⋯不怕一萬只怕萬一!所以建議樓主叫工人姐姐揹細b拖大b返 ...
所以我仔宜家翻n我都係日日自己咩一個拖一個,唔坐校巴,不過都好好彩我仔學校校巴係一個小朋友坐一個位

回覆:jamamama 的帖子

我見到聖若望都有咁既情況,有兩個大既,夾住一個pn既

回覆 kissobaby 的帖子

agree no more, 新手媽媽以爲搭校車有老師和校車EE 帶出帶入會安全, 完全無想過會有3人坐2位既情況, 好多謝樓主帶出問題和你幫樓主平反, 我小朋友未入學, 亦唔會讀名幼, 不過真係要留意下校車問題先得

引用:Quote:原帖由+jamamama+於+14-12-10+發表我

原帖由 sweethearts 於 14-12-10 發表
恕我直言,你選擇post係大論壇而不是幼稚園專版,確實有點奇怪,真的懷疑你想要什麼答覆?我有時也會去學校 ...
我都肯定york有校車3人坐2個位

引用:三個小朋友坐兩個位是唔好俾佢到「朗下朗下

原帖由 bubuG 於 14-12-10 發表
三個小朋友坐兩個位是唔好俾佢到「朗下朗下」?可能其實全車沒超載的?

...
我諗目的只是賺錢,我仔K1 已坐校車,一人一位,有seat belt,唔會朗的

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-12-10+發表三個

原帖由 ferferfer 於 14-12-11 發表
我諗目的只是賺錢,我仔K1 已坐校車,一人一位,有seat belt,唔會朗的
我小朋友以前是坐大巴(可以不用安全帶),有時候3人位坐4個人等佢地唔好左搖右擺,路囗位坐K3,讓師兄師姐照顧D細嘅,但後尾四分一車是吉咗。全車不超載。

我小朋友sjc,第一日返學驚訝佢冇位坐,要迫埋2個小朋友到,於是急速回家找校巴通告才知有這安排,好無奈但冇法。仲要坐近門口位,近排忍唔住同跟車講,叫佢安排阿仔坐近窗口位,因隔離2位小朋友比較大d,請讓細嘅坐入面···唉

肯定既係如果超載, 有意外保險係唔會賠既~

咁點解政府仲批?

我小朋友都係York
上年的確係3人兩座,不過一人有一條獨立安全帶,今年就1人1座,其實係睇人數,一架16座校巴,如有20個學生要搭,就有咁嘅情況,學校唔會為多出4人開多架車。我就覺得無所謂,有安全帶就得。正如其他家長回覆,另外幾間你地熱捧嘅名幼都係咁,佢地仲係大巴無安全帶再3人兩座。