用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 校巴3個小朋友坐兩個位問題
go

校巴3個小朋友坐兩個位問題

我知係冇違法。但小朋友坐得好迫,今天仲有小朋友扣唔到安全帶。我地又唔係三個人心兩個人錢,真係唔開心,又擔心安全問題。
除左york既校巴係咁,仲有冇學校係咁?

引用:我知係冇違法。但小朋友坐得好迫,今天仲有

原帖由 jamamama 於 14-12-10 發表
我知係冇違法。但小朋友坐得好迫,今天仲有小朋友扣唔到安全帶。我地又唔係三個人心兩個人錢,真係唔開心, ...
咁都有嘅?

校車問題之前有人講過,話問過運輸署話無違法

回覆:校巴3個小朋友坐兩個位問題

無違法,但好似小巴咁,手抱而車上多過可載人頭,保險是不保的。不知校車保險是否一樣?

我知係冇違法。但小朋友坐得好迫,今天仲有小朋友扣唔到安全帶。我地又唔係三個人心兩個人錢,真係唔開心, ...
覺得迫你咪同老師,嬸嬸講囉

enkolee  講咗有用咩?  發表於 14-12-10 15:59

回覆 jamamama 的帖子

點解唔違法?

enkolee  運輸署話計身高  發表於 14-12-10 15:59

我從未見過york有校巴係咁。我個小朋友係搭標準校車,每個座位都有安全帶。去接放學都見唔到有你講既情況。我只見過KV既校巴3個小朋友坐到好迫,小朋友瞓著覺會"sir”落去。

回覆 piggymonkey 的帖子

高度唔過就得???  唔通16坐小巴坐50個小童都唔違呀?
有無攪錯呀

回覆:jamamama 的帖子

我唔明你點解係冇根據情況下攻擊york. 不如你講你個小朋友邊間學校啦?

我曾在外判校巴公司做過,大部份外判校巴都係咁做法,2個位坐3個小朋友,只要車有安全帶同保母運輸處就話無問題其實真係有d過份!所以而家任何情況下都唔會俾小朋友坐校巴

SC校巴單張都係咁寫

我估學校好似KV同SC用大巴先有樓主所講既問題。觀察所見大部分學校係用小巴型,即係每行2-2,而每個座位是獨立坐椅配安全帶,根本沒可能坐3個小朋友。

尼個問題一直存在,唔單止係大巴,小巴都會要三個小朋友坐兩個位。法例只規定,三個1.3米以下小童,可作兩個小童計算,舊款小巴更沒有規定要設有安全帶。我都覺得好過份,都想盡量避免幼兒坐校巴!

醒目開學勳章 王國長老

Jules_S 發表於 14-12-10 16:34
尼個問題一直存在,唔單止係大巴,小巴都會要三個小朋友坐兩個位。法例只規定,三個1.3米以下小童,可作兩 ...
路過搭咀
我之前在我仔學校(小學) PTA睇校巴的, 這是正確資料, 運輸署指引係要得到家長同意至可以咁坐, 不過家長肉隨針板上敢怒不敢言(出聲的話人地會答: 唔鐘意可以唔坐)
唯有靠學校把關, 招標/簽約時一早講明一人一座位, 這是我仔學校做法(小學), 不過亦因為同樣原因, 令一D公司唔想入標, 少公司肯入標價錢自己貴左, 選擇少左, 係家長需要衡量的

回覆:sissysze 的帖子

其他家長已講左。但學校話外判管唔到。同埋話合法
其實一路都唔夠位,今日返學既車唔同左,超左3個人呀

回覆:sweethearts 的帖子

我仔係坐28座。真係迫家。今日第一次超三個人。明知冇位仲收人

回覆:Charlotte_mom 的帖子

大圍去九龍塘$1300。都算貴啦

回覆:sweethearts 的帖子

我係講真家!我仔坐6號車。讀N1yellow.班主任miss Chiu
講埋校名只係想知其他學校校巴係咪咁做。
我鍾意間學校家。只係唔滿意校巴既服務,睇下有冇方法改善。
我都想自己帶返學唔坐校巴。但係學校開門係8:50。我返工九點趕唔到。屋企仲有個細要工人睇。

引用:我係講真家!我仔坐6號車。讀N1yellow.班主

我係講真家!我仔坐6號車。讀N1yellow.班主任miss Chiu
講埋校名只係想知其他學校校巴係咪咁做。
我鍾意間 ...
恕我直言,你選擇post係大論壇而不是幼稚園專版,確實有點奇怪,真的懷疑你想要什麼答覆?我有時也會去學校排隊接放學,睇住其他小朋友上校車,york的校車真係幾新淨係獨立座位,未見過3個小朋友坐兩座位。或者我睇漏眼,若你說的是真,為何送小朋友上校車時不跟其他家長想對策呢?你認為在大論壇會得到什麼意見呢?

引用:Quote:原帖由+jamamama+於+14-12-10+發表我

原帖由 scydc 於 14-12-10 發表
我曾在外判校巴公司做過,大部份外判校巴都係咁做法,2個位坐3個小朋友,只要車有安全帶同保母運輸處就話無 ...
Haaa!?!