用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道幾時有消息?好心急......
go

培道幾時有消息?好心急......

有就可以放返又一村am offer啦

引用:培道幾時有消息?好心急...... 有就可以放

原帖由 may豬 於 14-12-10 發表

下星期一呀,唔使急......

我囡都有考,但面試日同分享會令我感覺好差,其實不太認識培道,是不是好好呢?(我是不谷小朋友的)

回覆:ferferfer 的帖子

佢唔係好谷果d, 反而係重品德培養多d

may豬 發表於 14-12-10 12:55

想請教咩原因令你棄又一村取培道?(除了因為半龍外! ) 因為我同樓上家長感覺一樣,培道家長會當日好鍾意間學校,但面試後勁失望!如果純粹比較幼稚園,大家都happy school, 有學卷,反而又一村校舍更大更新,而且net 日日有!

回覆:cloveo 的帖子

我就係去簡介會既時候好感動,所以想入,點解面完試反而失望?

回覆 may豬 的帖子

ME2, 我都係去完簡介會, 好鐘意間學校的校風, 面試過程順利, 但女兒的表現叫中規中矩, 唔算十分突出, 唔知有無運讀呢間。

引用:回覆+may豬+的帖子 ME2,+我都係去完簡介會

原帖由 helenmelody 於 14-12-10 發表
回覆 may豬 的帖子

ME2, 我都係去完簡介會, 好鐘意間學校的校風, 面試過程順利, 但女兒的表現叫中規中矩,  ...
我仔都有考呢間,之前考其他的正正常常,考培道個日快而錯咁答老師,我只有滴汗加o咀,睇怕可能同佢無緣

回覆 apple_love 的帖子

未必呢....答錯都未必唔收, 呢間應該少D男仔考, 可能有著數....唉....不過今年競爭咁大, 間間都幾千人考...

引用:回覆+apple_love+的帖子 未必呢....答錯都

未必呢....答錯都未必唔收, 呢間應該少D男仔考, 可能有著數....唉....不過今年競 ...
最弊個老師in得快過打針,好似對我仔冇乜興趣,連最後佢自己推番張櫈個老師都冇望

快又真係令人感覺唔係咁好....今年龍年B多人考, 老師趕就在所難免, 我朋友的10細B都係IN培道時, 感覺唔好, 老師問野超細聲, 連媽媽都幾乎聽唔到佢問乜, 雖然佢自己係培中畢業, 但都覺得唔得多....
唔好講龍年B, 我朋友的仔仔早兩年考幼稚園, 都有試過勁HUR, 快過打針的面試....碰上快IN的老師都無計, 講彩數...

引用:回覆+apple_love+的帖子 快又真係令人感覺

快又真係令人感覺唔係咁好....今年龍年B多人考, 老師趕就在所難免, 我朋友的10細B ...
係呀,加上我地in 3:00pm等到3:45pm先in, 阿仔心情仲ok不過有d九唔答八,有少少可惜架。

我個囡in培道o個日, 老師問呀囡平時坐車去邊, 我個囡話返迦南幼稚園..我笑o左

回覆 cloveo 的帖子

培道唔係半龍, 係全龍bor

回覆:tam_annie 的帖子

你女女都係迦南幼稚園,哈

回覆 tam_annie 的帖子

答得幾好丫~!
IN培道時, 老師問阿女有無去過迪士尼, 佢好鬼雀躍, 話:我戴眼鏡, 有donald duck, 有風風呀....
我都覺得好搞笑

培道硬件麻麻, 但軟件我覺得好, 小朋友德育好重要, 影響一世, 功課幾時都可以追

回覆 CorrineNg 的帖子

Hi, 係呀, 我個囡九龍塘campus 讀PN.

Btw, 我個囡 interview 時, 個老師都有耐性同阿囡玩手抓板喎, 唔rush, 而且我阿囡答Minnie 本書幅情景圖時, 都幾九唔撘八, 個老師又順住我阿囡D九唔撘八繼續問...

只可以講簡介會所講既面試情況同真實面試既情況唔同

引用:只可以講簡介會所講既面試情況同真實面試既

原帖由 enkolee 於 14-12-10 發表
只可以講簡介會所講既面試情況同真實面試既情況唔同
都係,之前以為唔多考,但見到桌上面的玩具就知赖野,塊砌圖成6塊,公仔一樣但有6個size, 每個size 爭少少,小朋友都幾難分,又?爸爸,媽媽全名

回覆:helenmelody 的帖子

我都係欣賞佢既校風,果日因為要in培道,所以無去in民生