用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長係呢度睇完d野……唔好當真
樓主: ferrymama
go

家長係呢度睇完d野……唔好當真 [複製鏈接]

睇完之後..... 都好猶豫呢篇係咪都係打手??

認同樓主的提示,某D學校真是好多打手,如近排留意到「XXX個來人回顧」這個POST,原本沉了底,但過幾日又有「打手」刻意拎D「例子」出來讃,呢間學校係唔錯,但又真係有人好刻意在BK唱好,即使有一些「用家」指出呢間學校重英文,但有少少忽略「中文」,立即有人出來「打」對方。大家心水清也知道發生甚麼事。

利申:本人沒有報上述的學校。

回覆 ferrymama 的帖子

DELETE

ferrymama 發表於 14-12-11 09:25
有个post,來來去去有4,5个人拍住發言,a講完,b,c,d是但一个就回應,有人有negative comment(个家長仲要係 ...
係呀.......係呀......,「XX個來人回顧」呢個POST經常有呢個情況出現。 ...

回覆:家長係呢度睇完d野……唔好當真

咁D家長咁鐘意自己仔女間學校,成日唱的好,咁味一樣係打手。睇資料,理得打手唔打手,自己分析啦,這些能力都無?

其實呢道大部分jm都唔能夠客觀理性地分析, 總係覺得地球係自轉架

唔係一定呢度先有d居心叵測的家長。
我識個朋友上playgroup,d家長討論報咩n班好,初時大家都係講下d村校救世軍,有人提LH,即刻有家長話呢間唔好架出名好差,有幾個媽媽和應,而當時我朋友係新手媽咪,又未好識而家d kg情況,聽完人咁講就無報到,後尾呢年做多左資料搜集先知呢間係好野,先去考k1,但大家都知k1好少位...

bipbay 發表於 14-12-11 10:26
睇完之後..... 都好猶豫呢篇係咪都係打手??

你呢個觀點好得...

我BUY...

999 誰是打手...

bipbay  我講真架....... 究竟誰是誰非..   發表於 14-12-11 12:30

我都睇左ek 幾年, 都覺得呢到愈來愈偏瀲 , 我都係會搵d舊post 睇 , 比較真心 ! 同埋我都同意面試睇眼緣,不單睇小朋友,仲睇埋家長我仔都試過答到95%都係WAITING , 所以呢個game就係咁,一向唔公平,大家都係隨緣, 一定有更合適既學校等緊你,加油 !

引用:Quote:原帖由+pizzaheidi+於+14-12-11+發表

原帖由 terterarashi 於 14-12-11 發表
其實我聽朋友真係好多無做晒指令都有offer, 有d做到加零一反而無名幼offer, 呢樣係千真萬確事實。我女做到 ...
極度認同!我仲對號入座諗係咪話緊我呢?都幾冇引

相由心生, 冇得呃....
用自己腦袋去選..... 冇人知道邊間幼稚園合你既小朋友.
人地一兩句讚好和唱衰就動搖, 呢個遊戲有排玩..... 陪你上小一...

引用:認同樓主的提示,某D學校真是好多打手,如

原帖由 charmmykitty 於 14-12-11 發表
認同樓主的提示,某D學校真是好多打手,如近排留意到「XXX個來人回顧」這個POST,原本沉了底,但過幾日又有 ...
其實讚吓你又當打手、彈吓你又當打手、幾個人來來回回去回應你又當打手、冇人回幾日後回舊Post又當打手!咁咪全部都係?

回覆 rsx 的帖子

如果有朋友的細路在某幼稚園就讀,會係好好的source. 上年囡囡好幸運有兩三間心儀的offer, 原本最後選好 A 放棄B, 就係因為A 的open day 和 interview 時感覺較好。 但有幼稚園教師朋友力勸,我們最後選B ,到後來發現果然B 比A 好。

引用:Quote:原帖由+pizzaheidi+於+14-12-11+發表

原帖由 terterarashi 於 14-12-11 發表
其實我聽朋友真係好多無做晒指令都有offer, 有d做到加零一反而無名幼offer, 呢樣係千真萬確事實。我女做到 ...
綜合各位嘅經歷,原因最重要是合眼緣!其實我有 offer 果間令我好費解!因為亞仔典來典去周身郁都收 am ! 其他幾間 in 得唔錯反而 no offer / waiting !

睇完自己分析, 自己決定自己負責, 這是基本常識吧。

回覆 Elenalan 的帖子

並不是針對EK的JM或任何人而言, 不論任何年齡, 任何職業, 個人觀察, 宜家的香港人最缺乏的是常識, common sense!!!
而且網絡資訊發達, 大部份人看到whatsapp, fb...不同來源的相片, 訊息都會照單全收, 然後不經過濾就FWD出去, 是不負責的行為。

回覆 helenmelody 的帖子

有D人又賴叻, 扮晒好知和清楚間學校情況, 睇一角仔, 自己又冇去過, 隔離7C9 個小朋友點點點.... 乜乜乜
就吹到地球咁大...

另一D人就信左先, 怕執輸, 寧可信其有,

路過搭咀

其實大家都希望响EK 搵參考資料,但始終決定權响自己到。我好同意有媽媽話有自稱用家讚到自己間學校好好因為要面,同時網上留言唔洗負責任,你信我到頭來貨不對辨咩,損失係你唔係我,所以到最後參考還參考,自己衡量再作決定

‹ 上一主題|下一主題