用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長係呢度睇完d野……唔好當真
樓主: ferrymama
go

家長係呢度睇完d野……唔好當真

引用:Quote:lovebb2+發表於+14-12-10+09:16+臨近

原帖由 sunnymama2 於 14-12-10 發表
但民生的interview 不公係事實,何來踩低呢?
係囉!有時候當局者迷!公開討論起碼可以統計吓自己係唔係怪獸家長
另外聖羅撒樓主都好有理由閙丫!唔係個個為咗維護子女而過火!

回覆:家長係呢度睇完d野……唔好當真

我女間PN 又係比人喪鬥吾好,讀左感覺真係同呢度講d野有出入

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-10+23:38+編輯+

原帖由 宏心 於 14-12-10 發表

深有同感!所以我唔會淨係上網睇,仲會花時間去面試,去真實體 ...
呢个point真係好同意,不過可能d家長係不知不覺咁盲撐左。見到超無奈。

我地做家長既, 真係上來求資料, D打手真係好無聊, 同會影響到我地上睇資料, 究竟信定唔信好.......

回覆:ferrymama 的帖子

有个post,來來去去有4,5个人拍住發言,a講完,b,c,d是但一个就回應,有人有negative comment(个家長仲要係用家,有point既),a,b,c,d就出黎講開其他野,分散注意力。好肉酸。

宏心  abcd 係同一人?一人多戶?   發表於 14-12-11 14:18

ferrymama 發表於 14-12-11 09:25
有个post,來來去去有4,5个人拍住發言,a講完,b,c,d是但一个就回應,有人有negative comment(个家長仲要係 ...
邊個post啊?有無提示?

我自己覺得小朋友面試同大人見工一樣,未必答到晒就會請你,有時都好講眼緣,冇咩話公唔公平。學校唔收,家長當然會失望,但唔好轉化為一股怨氣,小朋友條路係點,我相信上天已有安排,更何況我地自己都要教小朋友面對挫折!

回覆 pizzaheidi 的帖子

你邊間waiting? 而人地乜都無做又有offer 係邊間?

我女都係乜都無做就有K1 offer, 當日佢去某幼園interview, 扭抱半喊死唔肯落地, 強行抱入房兼坐我大脾in, 但都失敗, 卒之老師叫我抱返出去play area (玩車仔嗰度) in, 都係問我嘢無問阿女, 因爲阿女唔采老師, 之後老師見佢無扭, 叫我放低佢, 由佢自由活動睇佢表現, 點知佢望住大哥哥大姐姐綵排活動, 之後仲走上樓上班房, 到走時送禮物, 佢連多謝拜拜都無講

我本身諗住呢間實衰梗, 點知都有offer, 所以我信有D 學校真係好容易就收咗, 不過未必係你首選, 努力加油

回覆:chok0925 的帖子

唔駛特登搵ge,你無留意即係果間學校唔係你杯茶,都唔好side時間睇d無價值ge comment. btw, 呢間學校一向唔多post, 我都係八掛下先留意到。

唔否定有刻意唱好唱衰既人, 唔否定有做假既人, 所有可以係呢度分享既都係基於第一身既感受而分享, 分享既內容可以係一邊倒唱好, 可以係一邊倒唱衰. 點為之係理性分享??  咁大個人, 斷估唔會單單因為人家講兩三句就妄斷比小朋友入讀吧, 自己睇討論區都唔會只睇一個吧.

引用:Quote:原帖由+josephine1979+於+14-12-10+

原帖由 pizzaheidi 於 14-12-11 發表
真係乜都無做有 offer ! 我超嬲囉!同埋好忐忑!因為自問仔仔都做到 8成老師要求!但都係waiting

...
其實我聽朋友真係好多無做晒指令都有offer, 有d做到加零一反而無名幼offer, 呢樣係千真萬確事實。我女做到一半而有offer個間,我真係無揀。呢樣係事實黎架,我明家長普遍嬲d咩,我朋友話個仔做晒好好但名幼唔收,佢嬲到話waiting 有offer都唔會讀(事實係佢老公最心儀個間)。家長講出黎,同時係想俾其他做得無咁好嘅小朋友家長一個鼓勵,如果有人覺得係陰謀論,真係無野講。我係呢度待左一年,由cd-rom到今年多左分享,而家反而越黎越唔想回應。唉.....點解分享都好似無人appreciate咁..仲以為你講大話......我諗好多人有同感

Binlojai  講大話... 我都係做CD-ROM算...   發表於 14-12-11 12:48
Binlojai  同感... 我試過分享但俾人以為我   發表於 14-12-11 12:48

引用:唔駛特登搵ge,你無留意即係果間學校唔係你

原帖由 ferrymama 於 14-12-11 發表
唔駛特登搵ge,你無留意即係果間學校唔係你杯茶,都唔好side時間睇d無價值ge comment. btw, 呢間學校一向唔 ...

其實各家長己經係成年人,會不會因為一個三唔識七嘅人講幾句就會改變自己經深思熟慮嘅決定。如果係咁,佢都好有問題。周街都係資料,連分析思考都不識,唔係呢到比人呃都大把機會比人呃。你咕细佬咪,要提。

引用:Quote:原帖由+pizzaheidi+於+14-12-11+發表

原帖由 terterarashi 於 14-12-11 發表
其實我聽朋友真係好多無做晒指令都有offer, 有d做到加零一反而無名幼offer, 呢樣係千真萬確事實。我女做到 ...
所以咪小左真心用家分享,我好多時要入去睇舊post咋。

由其事D, A vs B post, 如果你選A, B 校D家長就唔like, 走出來話你冇offer所以唱衰佢,咁人哋唔可以真係鐘意A嘅,又話想令有offer D人放棄offer, 如果選B, D A校家長又會做同樣嘢,咁點討論。D家長以為自己係靚女,人哋望一望你就想非禮妳咁。成日以為人哋想要你個位,講乜都有目的。人人目標不同,決定會不同,不同路就話人,我諗呢D家長先最大問題

我都係呢兩年有需要先上E K睇資料作參考,自己新手真係好多嘢唔清楚想真心求教,但有時睇到有d人喺度對鬧,感覺好無奈!大家都唔識對方,只係想分享自己感覺,何必互踩呢……保持基本禮貌、體諒其他人、尊重自己尊重人嘅態度,我覺得會較好!大家都為人父母,明白呢排大家都好大壓力,但做人留一線,日後好相見!希望大家都有心儀K1 offer

宏心  網上見唔到架!所以無晒禮貌   發表於 14-12-11 14:24

ferrymama 發表於 14-12-11 09:25
有个post,來來去去有4,5个人拍住發言,a講完,b,c,d是但一个就回應,有人有negative comment(个家長仲要係 ...

係呀! 來來去去都係果幾個, 有佢講無人講, 一講唔啱聽就發爛渣.

No need to take serious @ Internet world
Just believe what u see
Take it easy, all papa and mama