用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長係呢度睇完d野……唔好當真
go

家長係呢度睇完d野……唔好當真 [複製鏈接]

真係要自已求証……網絡世界疑幻似真。唔好講打手,就算係普通家長都會因為自己小朋友讀緊,或者係將會讀,或者某d目的……盲目唱好學校或者踩其他學校,睇到都覺得好可惜,呢个平台本來係比大家理性交流分析,比家長多一d既資訊或者提醒,而家反而淪為學校或者个人利益既平台。我相信有一定EK齡既家長一定醒目,不過如果有新到貴境既家長,千萬要小心,唔好見網上有人講就當真。尤其呢排各校出offer爭學生…一時感觸,个人愚見,不喜勿插。

heidya    發表於 14-12-11 14:05
Angelice  AGREE!!!  發表於 14-12-11 12:05
Dior8  多謝提醒  發表於 14-12-11 09:21
smile_w99  不能同意更多!  發表於 14-12-10 10:09
   1    0    1    0

I am 新到貴境既家長.

Thank you for your friendly reminder.

ferrymama 發表於 14-12-10 08:38
真係要自已求証……網絡世界疑幻似真。唔好講打手,就算係普通家長都會因為自己小朋友讀緊,或者係將會讀, ...
非常同意你的看法!最近見好多新account 盲目追捧或強意攻擊一些學校,又拿不出居體數據,有個別還暗示爆粗,真的失去理性討論或分享資料的目的。亦疼心有這樣低水平的家長,怎樣可以教好下一代?

真心問,點分得出盲目吹捧和踩低呢?仔仔有offer 的學校ek的家長都讚好喎。。。

引用:真係要自已求証……網絡世界疑幻似真。唔好

原帖由 ferrymama 於 14-12-10 發表
真係要自已求証……網絡世界疑幻似真。唔好講打手,就算係普通家長都會因為自己小朋友讀緊,或者係將會讀, ...
D 家長真無聊

回覆:家長係呢度睇完d野……唔好當真

深有同感,仲有啲報名時係咁話好,學校唔收就變狂踩;讀邊間讚邊間;踩低人地學校黎「比較」;英普一定好,唔係英普就一定比你差
網上嘅嘢,參考下好喇

臨近註冊,民生現時在bk評論甚差申報:  本人沒有小朋友讀民生,今年亦冇小朋友考民生。

ferrymama 發表於 14-12-10 08:38
Yes, I saw that as well...

The comments are so various... some very good... some very very bad...

I really think we should just have a reference for what we saw here but not trust 100%

lovebb2 發表於 14-12-10 09:16
臨近註冊,民生現時在bk評論甚差申報:  本人沒有小朋友讀民生,今年亦冇小朋友考民生。

...
但民生的interview 不公係事實,何來踩低呢?

無錯!真係唔好道聽途說,盡量自己去了解或向身邊同齡嘅媽媽交流。或之前join下心儀幼稚園嘅playgroup, 或register幼稚園嘅school visit /open day, 或索性豪俾$40去參加面試直接體驗老師質素,唔好聽到d「阿邊個邊個話乜乜乜」嘅負面批評就早早剔走d 本來有興趣嘅幼稚園。
當然,呢度亦有好多媽咪真心分享個人經歷,自己作為新手媽媽由playgroup, 上年揾PN,到今年再戰K1, 我都成日上黎睇下d post (幼稚園版同小學版)作為参考,然後再同老公商量,決定邊類型嘅學校比較適合我小朋友。最後希望大家聖誕前都收到好消息,共勉之。

同意。睇完D媽媽係EK既sharing。really just for reference ONLY。。。

我也發覺有些話自己有某某學校offer, 又好details 話自己小朋友唔識呢樣,又唔答嗰樣都有offer, 呢D post 真係好假. 目的係乜,攪分化,令其他做得好好嘅小朋友嘅家長氣憤,質疑學校收生準則。
所以大家千奇唔好中伏,網上嘅嘢不可盡信

我見到某啲家長好惡囉,講真每間學校梗有好有唔好,有人真心分享出黎都係等多啲媽咪知道利弊,自行再根據番小朋友個性或需要去選擇。

我睇左兩三年,近排啲質素真係差左,無以前咁真心分享,可能比人話得多,想真心分享都唔敢講邊方便好,邊方便無甘好。

我要追番啲舊post睇先多啲資料。

申利:我民生waiting,但應該輪唔到我。但睇完啲post好唔開心。

上了 ek 幾年,更明白香港教育環境,造就了小孩2歲開始已同人比較,要競爭,父母身教也很重要,比咗 30 蚊報名費就係老細,老師也是打工的,要有耐性要全程笑,唔係就 complain ,或者見隔離個細路3分鐘,自己只有2分半...又 complain,明白現在家長讀得書多見識多,但身教有禮貌每次唔該老師及姐姐,小孩也會學到的。

引用:我也發覺有些話自己有某某學校offer,+又好d

原帖由 josephine1979 於 14-12-10 發表
我也發覺有些話自己有某某學校offer, 又好details 話自己小朋友唔識呢樣,又唔答嗰樣都有offer, 呢D post  ...
真係乜都無做有 offer ! 我超嬲囉!同埋好忐忑!因為自問仔仔都做到 8成老師要求!但都係waiting

同意,其實會上bk仲會留言既只係佔左全港家長既極少數人,冇理由畀咁少人既言論牽著鼻子走。

不過我都知以及認識有啲人睇bk睇到上左腦,尤其睇到人地show off的post時,就會覺得自己做唔足,仔女唔夠人地爭,於是好大壓力,變埋怪獸家長!大家真係要小心免墮陷阱。

講到d學校差d等你放offer出黎,佢咪接你個offer,所以要小心分析

引用:Quote:原帖由+josephine1979+於+14-12-10+

原帖由 pizzaheidi 於 14-12-11 發表
真係乜都無做有 offer ! 我超嬲囉!同埋好忐忑!因為自問仔仔都做到 8成老師要求!但都係waiting

...
我個仔真係試過,乜都冇做仲讚佢表現超卓,所以唔讀!好假!

大部份家長心中都有自己的學校排名表。上黎出post 問完 xxx vs xxx vs xxx後, 其實到最後都係跟番心中個排名表選擇。

‹ 上一主題|下一主題