用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生收生很不公平!!!
樓主: sumyu2012
go

民生收生很不公平!!!   [複製鏈接]

回覆:民生收生很不公平!!!

認同,寫得出黎就預咗大家follow…
如果下下要打電話問咁就唔使寫出黎啦!
更家奇怪就係電話同網上資料不乎,叫家長跟邊個呢?
唉!

而且網上世界有幾多真幾多假如何證實? 真的認真就輸了!  

同教育局白紙黑字投訴吧,最好提供足夠證據。(利申:完全無報民生亦無興趣。)

回覆:MELODY430 的帖子

樓主12月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語言。各位有民生offer嘅媽媽,要諗清楚。
利申:我無考民生。

回覆 firepotato 的帖子

完全同意,而家係一間本地傳統學校,NET in,你估IB school咩?好似行佐貴族路綫咯。

我兩個朋友個仔係2011年10月仔,今年本來想再戰民生,但網上填報名表時,入完阿仔的出生日期,已經彈個message話年份不符,過唔到第二個page喎。
但有個11年12月尾仔又可以網上報

NET In 有何問題呢, 大家一早知道MS一旱會有NET IN的 ,不是今早先開始,  我屋企全廣東話,返N先接觸到ENG, 一樣答到問題, NET會用好多身體語言同小朋友溝通的, 不要將責任推俾學校

回覆:Anna媽媽 的帖子

支持樓主去教育局投訴,學校唔可以講一套做一套!
不過如果可以遲d先投訴唔好影響已有Offer既超大B會好d!

回覆:rsx 的帖子

如果係學校自己白字黑字講明2012出生先接受申請,但原來最尾又唔係,我覺得真係應該要出聲。

引用:冇話唔公平,你可以打去問吓學校,就唔會冇

原帖由 SaMaLu 於 14-12-10 發表
冇話唔公平,你可以打去問吓學校,就唔會冇咗機會啦
咁不如2013,1月都打去問下又試in下羅

引用:反而我報協恩時講明只收2012+出生,排隊交

原帖由 MELODY430 於 14-12-10 發表
反而我報協恩時講明只收2012 出生,排隊交表時,老师收表見前面有個2011 年B家长排左成個鐘排到都話唔收for ...
呢D先係學校。

我反而冇留意係唔係只有2012年出生先可報, 我既理解入面, 2011年11,12月既小朋友大多幼稚園都可以以大B身份再考.

樓主唔洗咁失望丫. 民生唔係唯一, 反而收OFFER我會有回爭扎, 好唔好放棄依家果間而簡呢間半龍既幼稚園, 我唔知民生好唔好, 只知道咁多人簡佢只係出於佢係半龍, 但係我郵認識既家長堆入面, 好多都唔太中意民生的.

冇報到OR冇收到OFFER有時可能唔係損失.

再者, 民生安排面試既程序我都覺得好搞笑, 我個小朋友就係唔識國語又未能用全英語同你對答我先簡LOCAL STREAM, 但係INTERVIEW就RANDOM INTERVIEW既老師, 抽中廣東話係母語既就好彩, 抽中係英文都聽到下答到D, 抽中係國語既真係只有問非所答. 又咁樣講, 如果一早係報名時講明係咁樣既形式, 我就會簡國際班囉. 所以....呢間幼稚園都係有點令我無言的.
ANYWAY, 收OFFER既恭喜, 收唔到既唔洗失望, 無報既更唔洗DUM心口.

引用:而且網上世界有幾多真幾多假如何證實?+真的

原帖由 smile_w99 於 14-12-10 發表
而且網上世界有幾多真幾多假如何證實? 真的認真就輸了!
朋友個小朋友11年超大b的確有offer

引用:同教育局白紙黑字投訴吧,最好提供足夠證據

原帖由 meowymeowy 於 14-12-10 發表
同教育局白紙黑字投訴吧,最好提供足夠證據。(利申:完全無報民生亦無興趣。)

我支持

引用:本人女兒是2011年11月出生,上年巳用細B身

好明白樓主, 亦都好支持樓主去教育局反映一下事件,
因為之前我都向教育局反映過另一D事,
教朗局話真係好靠家長們嘅提出/投訢, 因為佢地實在睇唔到咁多細節野,
要有家長提出, 佢地先做到野, 好多學校就係搏家長唔理唔理, 亂咁嚟,
亦安慰一下樓主, 換個角度, 其實你可以睇清楚了學校, 加上之前的遊學事件, 所以, 無需失望, 努力搵一間適合自己小朋友的!

引用:樓主12月9号先註冊,第一個post+就插間啱啱

原帖由 cathy_ng719 於 14-12-10 發表
樓主12月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語 ...
樓主舊年做細b時in 過,知面試程序唔出奇丫

cathy_ng719 發表於 14-12-10 10:16
樓主12月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語 ...
但事實係民生說只收2012出生小孩,而現在收了2011的小孩.  關新account什麼事?

引用:樓主12月9号先註冊,第一個post+就插間啱啱

原帖由 cathy_ng719 於 14-12-10 發表

張相post民生官方網登出的要求就可能唔係生安白做。其實打電話問民生有無咁收生法就最好!

引用:我兩個朋友個仔係2011年10月仔,今年本來想

原帖由 Melody008 於 14-12-10 發表
我兩個朋友個仔係2011年10月仔,今年本來想再戰民生,但網上填報名表時,入完阿仔的出生日期,已經彈個mess ...
呢下真係好有問題,而且返佢pg的超大b可以有form內部交得

‹ 上一主題|下一主題