用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒下定聖心私小?
樓主: kittyland06
go

軒下定聖心私小? [複製鏈接]

回覆:軒下定聖心私小?

細佬蘇浙就唔同講法,家姐hold聖心抽mps, 到細佬就hold蘇淅搏st. Jo

回覆 winnietingting 的帖子

軒小唔係龍校,升中尤如大海漂流。聖心升中安全好多,雖然聖心書院亦非必收。如果有宗教背境,計埋熟悉環境,一定係聖心。

返而瑪利曼可以博下,都算龍校,但係學術未必及得上聖心,勝在功課壓力輕d, 但升中收自己小學比例無聖心高。
所以抽到,都要Marymount vs SH😉.

細佬抽軒小啦,最差係。

引用:細佬蘇浙就唔同講法,家姐hold聖心抽mps,+

原帖由 sunnygirl 於 14-12-10 發表
細佬蘇浙就唔同講法,家姐hold聖心抽mps, 到細佬就hold蘇淅搏st. Jo
所以我想大女 hold 聖心博 mps, 但係細仔就好似軒小好過蘇浙...但自行入咗就冇機抽 St Jo

聖小再沒有直升中學優勢

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141210/bkn-20141210202615636-1210_00822_001.html

引用:聖小再沒有直升中學優勢 http://hk.on.cc/

原帖由 kittyland06 於 14-12-10 發表
聖小再沒有直升中學優勢

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141210/bkn-20141210202615636-1210_00822_00 ...
好突然!

兩間小學少咗58個位
咁即私小少咗約25-30個位

引用:聖小再沒有直升中學優勢 http://hk.on.cc/

原帖由 kittyland06 於 14-12-10 發表
聖小再沒有直升中學優勢

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141210/bkn-20141210202615636-1210_00822_00 ...
所以有時作為家長有時不能事事計到盡…總是得一想二。其實軒下已經雙贏方案,欲總是追求學校的虛名。講真,學校出名都是前人種的樹,代唔代表樓主兒女都一樣成功?將來的事無人知,改決於小朋友學習態度。所以無謂拖拖拉拉…面前得二條路。要麼就軒下兩姊弟一齊。要麼家姐hold聖心博marymount,細佬hold蘇浙博st joe.點行都唔會錯…有咩好煩惱?今日你千算萬算…將來的事都會如你所願?真係無人知!正如你hold聖心只因為貪直屬中學,你又點算到聖心會開放學位比自行?

kittyland06 發表於 14-12-10 22:47
聖小再沒有直升中學優勢

只要直屬關係不變,升中依然係有優勢;只係位少咗,競爭大咗;其實好多直屬中學升中自行位都係開放俾街外人的
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+kittyland06+於+14-12-10+發

原帖由 siden 於 14-12-10 發表
好突然!

兩間小學少咗58個位
看來聖心書院可能呢幾年成績有下滑跡象。需要自行收好學生提高成績

熊牛不兩立 發表於 14-12-11 09:03
看來聖心書院可能呢幾年成績有下滑跡象。需要自行收好學生提高成績

...
揀優而取其實亦無可口非,中學唔話轉直資已算有良心了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:kittyland06+發表於+14-12-10+22:47+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-11 發表
只要直屬關係不變,升中依然係有優勢;只係位少咗,競爭大咗;其實好多直屬中學升中自行位都係開放俾街外人 ...
大坑真光中學如都開放自行收外來人(我唔熟,可能已開放咗添?!),真小是聯繫上真中,咪仲驚!!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-11+發表

原帖由 winnietingting 於 14-12-11 發表
大坑真光中學如都開放自行收外來人(我唔熟,可能已開放咗添?!),真小是聯繫上真中,咪仲驚!!

...
呢間好唔同…睇真光小學升中成績…似乎幾多真小的小朋友升返直屬中學。唔通自行係多多數收返直屬小學的學生?有無人知詳情?

熊牛不兩立 發表於 14-12-11 09:23
呢間好唔同…睇真光小學升中成績…似乎幾多真小的小朋友升返直屬中學。唔通自行係多多數收返直屬小學的學生 ...
白紙黑字寫明同私下選擇"直屬小學優先"其實係好唔同.
無寫明就唔好當佢有呢樣野..... 呢D只係自行收生既"收生評分標準", 學校係隨時可以改(或改評分比重), 教育局亦不會干預

醒目開學勳章 王國長老

聽過Marymount升中自行唔收自己學生呢....(如果我無記錯)

引用:Quote:熊牛不兩立+發表於+14-12-11+09:23+

白紙黑字寫明同私下選擇"直屬小學優先"其實係好唔同.
無寫明就唔好當佢有呢樣野..... 呢D只係自行收生既"收 ...
I am also thinking of this and this makes me worry to choose 真小 or not.

回覆 Charlotte_mom 的帖子

I also heard the % of MPS students get the offer from MSS is pretty low. All secondary schools want to receive Band 1 or clever students

我相信因為 mps 是派位的,即係冇得揀 band 1-2 嘅學生,相比可以自己收生的聖心私小, mss 收返 mps 的學生相對會較小。

引用:聽過Marymount升中自行唔收自己學生呢....(

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-11 發表
聽過Marymount升中自行唔收自己學生呢....(如果我無記錯)
前輩我估你冇錯。

早兩年聽JM說MSS只收65%自己小學生。咁好明顯自行不是全收MPS.

有錯請指正。

引用:Quote:原帖由+siden+於+14-12-10+發表好突

原帖由 熊牛不兩立 於 14-12-11 發表

...
我估是

引用:Quote:熊牛不兩立+發表於+14-12-11+09:03+

揀優而取其實亦無可口非,中學唔話轉直資已算有良心了
很同意

只是可憐現讀學生亂了陣脚

我再去軒下升中資訊睇過, 似乎五班中H班是精英班, 因為差不多所有都中第一志願,只有一名唔好彩中左第二志願. 似乎校方會跟據學生的成績而作出配對. 可能H班校方會鼓勵學生揀皇仁,BPS作第一志願, 其他班就最好建議選無咁Top的學校作第一志願. 所以如樓主兒女讀軒下, 只要入到精英班, 升中前路未必不平坦呢. 當然這只是我斷估.詳情都係問下軒下用家.
‹ 上一主題|下一主題