用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 從未試過咁唔開心的面試, 我對坑真好失望!!! ...
go

從未試過咁唔開心的面試, 我對坑真好失望!!! [複製鏈接]

我要強調我是反映對某一面試我小朋友的老師不滿, 以免有人以為我不滿學校而不斷維護.

我小朋友是早上第一批的,所以不存在老師好 tried 而無耐性的問題. 相信 in 過坑真的都知個面試模式, 在做第一part 時, 我小朋友仍在猶疑點擺d餅時, 老師已經在催促, 雖然態度不是惡劣, 但她無耐性咁話要快 d 啦!唔係無時間做下一 part.

好! 呢個我可以接受, in 過坑真的都知個面試大約 5min 可能好趕, 到第二part問故事書要講野, 我女唔講, ok , 我一向知我女在 interview 時都不講野, 我唯有打完埸話唔好意思,她怕羞, 我都不期望老師比機會, 但無諗過老師話: 唔講野? 咁唔得ga la

好! 呢個我仲可以接受, 我從而得知坑真應該最重視講野呢 part, 亦接近直接地知道我女無行. 接落來個老師好快塞左舊玩具比我女, 眼睛完全無望過我地, 無要我女講謝謝, 亦無同我地講 bye bye

我唯有自己講謝謝, bye bye, 出來先識唔開心 , 全程一d 引導都無, 所以 interview 都好睇撞咩老師
   2    0    0    0

gingerrice 發表於 14-12-9 16:38
我要強調我是反映對某一面試我小朋友的老師不滿, 以免有人以為我不滿學校而不斷維護.

我小朋友是早上第一 ...

個老師好差...咁冇耐性, 點做幼稚園老師。

my last year experience was not very pleasant.  anyway, don't be upset.  The best is yet to come!

gingerrice  also this school?  發表於 14-12-9 16:52

回覆 gingerrice 的帖子

塞玩具呢下, 又真係好唔得....
有時身體語言勝過千言萬語

回覆 esmetam67 的帖子

yeap.  I still remembered the teacher was not pleasant, and my daughter just completed half of the task.  For reading session, she could name and tell, but in English.  The teacher then asked if she was able to speak Cantonese.  I then know she wont be accepted.  The interviewer's attitude was not very nice.  My gal hadn't finished the reply, then she said "you can leave now".  Finally we cannot get the result letter, I got to call the school myself to know the result!
Anyway, she is studying TL at Caine Rd and I feel very satisfied with this kinder.

回覆:gingerrice 的帖子

我女in坑真,老師算有耐性。我對你的遭遇感受都好明白,因為我都有類似經驗,不過不是在坑真。當場真的會好難過。小朋友答不上問題,為什麼要給予一個"唔得架啦"的評語?只要他們智力正常、肯守規矩坐定定,我覺得已經好好。

有時候覺得,父母們都好有誠意來一齊面試,仲要對住這樣負面的老師,真係難受又影響心情。

樓主加油!

very sorry to hear this, teacher bad attitude and no temper, 不讀也罷
出面大把好學校等你

回覆 gingerrice 的帖子

我都試過去一間3個小朋友一組in 的, 其中有個囝囝未識講嘢,個老師即時好大反應話:真係一句都唔識?然後好似對佢媽媽有點不滿咁。

引用:我要強調我是反映對某一面試我小朋友的老師

原帖由 gingerrice 於 14-12-09 發表

我小朋友是早上第一 ...
正面d睇,總好過入咗去讀先發現有咁冇愛心既教師

回覆:從未試過咁唔開心的面試, 我對坑真好失望!!!

我都有in坑真,雖然冇你咁嘅遭遇,但是感覺老師不太親切,成個面試好機械式,以我所知如果小朋友入讀要剪同一髮型,我已經唔太鍾意,每個小朋友性格同外貌都係獨特,點解要用個框框住佢地。贊成要有紀律,但唔係咁樣。我地報純粹因為都近屋企其實如果收都一定唔會揀。

回覆:從未試過咁唔開心的面試, 我對坑真好失望!!!

樓主,我同小朋友去過好多間唔同學校面試,眼見老師有好有唔好,學校好唔代表每個老師好,每次我都只係從旁觀察,從來唔會代答代做,由小朋友自己去面對,佢做得好係bonus做得唔好就當去遊樂場玩完就算!

因為幼稚園收生從來都唔單止靠面試來定生死,所以隨緣吧!

回覆:CatCatBB66 的帖子

你也說得對,認同!

你都叫做個別面見
我個女去HY面試,先室外曬20分鐘,入去室內等半個鐘,一踏入去interview room有喊跡象,即俾人叫去外面等另一條隊,
等左成9個字,
入課室喊即被人叫去角落頭,冇得埋去聽故事,
第2part 拼拼圖,我女強項,唔太喊正想去玩,俾個老師話夠鐘唔好玩去攞禮物,圍埋版,
果份禮物唔係好想攞,可以想像如果小朋友返學喊一定俾人捉去角落頭啦

我女in後第2日,同個公仔講,你唔好扭計呀,扭計俾人叫企埋一邊

回覆:gingerrice 的帖子

父母經歷咁既場面真係會好難過!對住小朋友最重要既就係耐性,呢一㸃做老師應比父母更清楚!Interview 撞著咩老師真係講彩數,可能上天另有安排,氣憤過後就不要太介懷啦。

我都試過同個仔面試(當然唔係坑真啦),阿仔太百厭,個老師END UP黑面同講嘢唔再望我哋,簡直想當場鬧個老師無禮貌!

引用:+本帖最後由+kiki_jamie+於+14-12-9+23:29+

原帖由 kiki_jamie 於 14-12-09 發表

你都叫做個別面見
HY 係邊間?

回覆 blythe_kiss 的帖子

協恩

引用:+本帖最後由+kiki_jamie+於+14-12-9+23:29+

原帖由 kiki_jamie 於 14-12-09 發表

你都叫做個別面見
Wow... That's horrible...

令我心痛係我個女第2日講果句,
扭計會俾人叫企埋一邊,
佢兩歲要知呢樣野,
佢一向唔係好主動,
但我相信任何兩歲小朋友等左同熱左成個幾兩個鐘表現會好好,
一間有愛心嘅學校點會有d咁嘅安排,
in完個個家長黑面走
得60個位點解要收4千張表
名校......
只可說佢唔收我女,都唔需要可惜

樓主都唔使失望,
所謂差處未算差,
面試見真象好過入左後小朋友俾老師黑面同漠視,
雖然有唔少冇愛心嘅幼師,
但仲有好多好學校,好老師等緊你小朋友呢!
‹ 上一主題|下一主題