用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中問題
go

沙田升中問題

姪仔今年小六, 成績一般, 所以決定選band2頭中中, 有無人知邊幾間係中中同係band2頭 既學校

回覆:23april23 的帖子

馬鞍山學校可以嗎?我覺得聖若瑟ok

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

引用:姪仔今年小六,+成績一般,+所以決定選band

原帖由 23april23 於 14-12-09 發表
姪仔今年小六, 成績一般, 所以決定選band2頭中中, 有無人知邊幾間係中中同係band2頭 既學校

...
胡中或基督

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

請問基督已是2a嗎?

引用:請問基督已是2a嗎?+

原帖由 dubbies 於 14-12-11 發表
請問基督已是2a嗎?

yes ar, 呢間係好多b2同學仔嘅選擇,唔太谷,口啤不錯

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問洋蔥頭媽咪, 若沙田區小學既B1B 至 C 既學生, 自行選邊兩間好呀? 我心儀既原本有培英, 蘇浙, 但老師話培英摶唔過.... 我未有時間了解沙循同沙官, 老師話依兩間係B1中學校, 請問依兩間有咩特色呀?

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 請問洋蔥頭媽咪,+

原帖由 helencarl1314 於 14-12-15 發表

請問洋蔥頭媽咪, 若沙田區小學既B1B 至 C 既學生, 自行選邊兩間好呀? 我心儀既原 ...
呢四間其實級數差唔太多,各有支持者,蘇浙其實唔錯,但似乎勁多以普通話教嘅科目,所以要睇小朋友鍾唔鍾意,培英近年好多人揀,變成好似競爭大左,但其實大家都係博啫,而且今年升中學童又再減少,如果你孩子係呢個級數又好心怡呢間點解唔博?沙循亦唔弱架,係—間強實力1b校,只係佢地理位置冇咁方便,但考嘅人其實都唔少,13-14年都大約8人爭一個位,上星期開放日全校師生動員去攪,同學有禮,睇得出對學校好有歸屬感。沙官近年比以前差左d,而且始終官校好多野比較傳統,睇你喜唔喜歡,如1b揀佢好大機會已入,我有舊同事囡囡今年讀S1, 算ok.
以上只係我個人意見,希望幫倒你。

洋蔥頭媽咪 發表於 14-12-16 09:28
呢四間其實級數差唔太多,各有支持者,蘇浙其實唔錯,但似乎勁多以普通話教嘅科目,所以要睇小朋友鍾唔鍾意 ...

咁姐話大抽獎沙循一定要排第一先入到?

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 請問洋蔥頭媽咪,+

原帖由 helencarl1314 於 14-12-15 發表

請問洋蔥頭媽咪, 若沙田區小學既B1B 至 C 既學生, 自行選邊兩間好呀? 我心儀既原 ...
仲有,如果你小朋友係1b-1c, 就要睇你小學算唔算係一缐,如果唔係而級數約1c,想博培英機會就會微d。博沙官同聖心機會就比較高。

引用:+本帖最後由+October.+於+14-12-16+09:34+

原帖由 October. 於 14-12-16 發表
好似有人話第二都入過,我唔肯定,可能隨機編號好掛,又或者因佢位置冇咁理想。

October.  Tks.  發表於 14-12-16 10:03

洋蔥頭媽咪 發表於 14-12-16 09:36
仲有,如果你小朋友係1b-1c, 就要睇你小學算唔算係一缐,如果唔係而級數約1c,想博培英機會就會微d。博沙 ...

洋蔥頭媽咪,

想請問沙田邊幾間係一線? 級數約1c 即係邊幾間小學呢?
點樣分呢? 謝謝!

October. 發表於 14-12-16 09:34
咁姐話大抽獎沙循一定要排第一先入到?
今年放第三入到.

candytl 發表於 14-12-16 14:11
今年放第三入到.

穌浙及林裘謀放第三入到嗎?
聖心排第四有機會嗎?

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-12-16+09:36+

原帖由 LAZYBBB 於 14-12-16 發表
洋蔥頭媽咪,

想請問沙田邊幾間係一線? 級數約1c 即係邊幾間小學呢?
你留意吓如果間小學至少有一半以上能派住EMI中學,即代表間學校水準唔弱,當然比率越高間小學水準就越高,呢d都要靠d師兄師姊嘅努力。

洋蔥頭媽咪 發表於 14-12-16 14:38
你留意吓如果間小學至少有一半以上能派住EMI中學,即代表間學校水準唔弱,當然比率越高間小學水準就越高, ...

Thanks 洋蔥頭媽咪, 有一半人或以上就係 一線小學, 咁1c 呢? 1c 又點計呢? 請指教!

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-12-16+14:38+

原帖由 LAZYBBB 於 14-12-16 發表
Thanks 洋蔥頭媽咪, 有一半人或以上就係 一線小學, 咁1c 呢? 1c 又點計呢? 請指教!

...
好難咁比較架喎
其實最好問番你小朋友學校嘅老師,以往嘅小朋友派去咩學校佢地應該先最清楚。

洋蔥頭媽咪 發表於 14-12-16 15:15
好難咁比較架喎
其實最好問番你小朋友學校嘅老師,以往嘅小朋友派去咩學校佢地應該先最清楚。

...

明白!
洋蔥頭媽咪, 唔該晒你呀!

引用:我舊年識人band+2a-2b,+派咗去聖母無玷

原帖由 miffy^ 於 14-12-16 發表
我舊年識人band 2a-2b, 派咗去聖母無玷
我都識一個2a入,一個2c叩門(關係入,未派彩前已經自稱話入硬)