用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生? ...
樓主: Chiki602
go

如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生? [複製鏈接]

回覆 DCMaMe 的帖子

多謝你的中肯回覆。

我小朋友其實收到民生下午班offer,而家正猶豫緊。唔太中意下午,因爲整個schedule亂嗮,唔知遲di轉去上午機會大唔大?

同埋民幼升民小機會有幾大?

PrettyPC  今年K1有部分小朋友臨到開學分埋   發表於 14-12-11 11:42

DCMaMe 發表於 14-12-10 09:50
都好唔明白,每年民幼出offer 前後總有些新account 或不是民生的用家出來説三道四,胡亂散發一些不實的資料 ...
我也是民生幼稚園用家, 我十分同意你的說法。我也留意到"每年民幼出offer 前後總有些新account 或不是民生的用家出來説三道四,胡亂散發一些不實的資料。" ,也留意到有些人好強調自己對民生無興趣,無興趣又為什麼咁留意民生的帖子?

我對民生這所學校十分滿意,無論學校環境、老師的質素、課程的安排、學生的exposure等,看見自己的兒子入學後自信心提升了不少,人也變得十分主動,成班同學也十分喜歡上學,家長之間又會互相幫忙,互相提點,我也有不少的機會接觸到不少民生的中、小學生,他們都十分純品及有禮貌,在公開場合說的英文也十分流利及自信,心想如果第日自己個仔有佢地有咁乖咁叻就好喇, 這都是我的親身感受。

明白什麼事、什麼東西都有人喜歡、也有人不喜歡。就讓機會給真心欣賞民生的人,但就忍唔住要說出自己的心聲。

bonbon1220    發表於 14-12-12 11:44

都好唔明白,每年民幼出offer 前後總有些新account 或不是民生的用家出來説三道四,胡亂散發一些不實的資料 ...

absolutely agree! 仔仔每天都很喜歡返學,我最欣賞學校有很多不同類型的活動,十一月他們到過城寨公園參觀、去過超巿購物、到過老人院做義工、和中學師兄師姐玩攤位遊戲、感恩節時把食物捐助給有需要的人,十二月他們昨天剛在課室打邊爐,每個月都會在課室整PIZZA、包水餃、做腸仔包.....etc.

Hopeforb  好精彩!好玩喎!  發表於 14-12-10 13:09

引用:民生小學OK,中學約band+2(如果入唔到英文

原帖由 qualcomm 於 14-12-09 發表
民生小學OK,中學約band 2(如果入唔到英文班)
咁有趣?! 九龍民生係英中喎!點解會係band 2 呢?

hedhed  因為有人空口講白話...  發表於 14-12-10 14:25

引用:我除左培正之外說諗唔到… +

原帖由 Chiki602 於 14-12-09 發表
我除左培正之外說諗唔到…
培正中學係中文中學, 民生中學係英中喎! 點解會培正好過民生?

民生嘅入大學rate 同合格率都唔差喎? 唔明

回覆 adayswong 的帖子

自行較受歡迎既有新舊華徳,拔小,基華。

回覆:kufubaby 的帖子

Thanks a lot !

引用:Quote:原帖由+Chiki602+於+14-12-09+發表我

原帖由 都敏俊C 於 14-12-10 發表
培正中學係中文中學, 民生中學係英中喎! 點解會培正好過民生?

民生嘅入大學rate 同合格率都唔差喎? 唔明 ...
培正長久以來也是band 1A。

Very useful info. Thanks for sharing.

saladfavour 發表於 14-12-10 10:59
我也是民生幼稚園用家, 我十分同意你的說法。我也留意到"每年民幼出offer 前後總有些新account 或不是民生 ...
等你give up offer 佢waiting咪有機會lor

Hopeforb  攻心計,typo  發表於 14-12-10 13:11
Hopeforb  哈哈!真的攻心機都用埋!   發表於 14-12-10 13:11

引用:Quote:原帖由+都敏俊C+於+14-12-10+發表培

原帖由 bubuG 於 14-12-10 發表
培正長久以來也是band 1A。
因為大家嘅討論, 我好努力睇咗2間學校嘅HKDSE 成績...
民生合格率: 英文100%中文99.4%數學100%
培正合格率: 英文99.5% 中文98.4% 數學99.5%

數據來自2校網頁

不過咁...其實可能作為家長留意嘅野唔同, 目標唔同, 所以選擇不同...不過唔好亂插囉!

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-12-10+發表培正

因為大家嘅討論, 我好努力睇咗2間學校嘅HKDSE 成績...
培正合格率: ...
請問有冇高主教合格率?

引用:都好唔明白,每年民幼出offer+前後總有些新

原帖由 DCMaMe 於 14-12-10 發表
很同意,我大女今年民幼K1,已主動話要幫手做家務。品格培育是教育重要的一環

都敏俊C 發表於 14-12-10 12:36
欣賞你實事求事,理性討論的態度!其實兩間都係好學校,只是民生惹火D,唔知點解?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-12-10+發表培正

哦,原來只睇合格率。

回覆:如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生?

其實報和讀民生十居其九都是因為龍,有幾多人關心佢教成點,只要龍便有保障,小一有料考直資私校,我諗不少於一百學校名牌過民生而是人所共知而會放棄民生。考到必走,但如果冇能力考,又有民生收返,、大部份人是當民生小留學和中留學一個保險後備。

引用:Quote:都敏俊C+發表於+14-12-10+12:36+因為

原帖由 Hopeforb 於 14-12-10 發表
欣賞你實事求事,理性討論的態度!其實兩間都係好學校,只是民生惹火D,唔知點解?
...
觀乎近年EK評論,民生似乎代替咗York,成為比較具爭議的學校。

回覆:如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生?

這裏可以見到民生家長D質素。樓主這個題目是,你會為offer放棄民生?D post 應該答那一間和理由,自問做到貼題。
但有D post 說民生那樣好,請再開另一個主題例如"我愛民生", 跟本與樓主所問無關。
希望民生D家長教佢D小朋友作文不會如此離題。

DCMaMe  唔知點解,上個點擊D字無左?我   發表於 14-12-10 13:53
DCMaMe  唔知點解,上個點擊D字無左?我   發表於 14-12-10 13:53
DCMaMe  係因為大家見到有D無真實資料,   發表於 14-12-10 13:48

回覆 skylanders 的帖子

呢位網友,唔知你的資料係從那裡得來的?
全港可考的直資、私小加埋應該不足100, 比你小一半,我都好想請問一下有邊50間小學好過民小?可否列出來大家參考下?

引用:回覆+skylanders+的帖子 呢位網友,唔知你

原帖由 DCMaMe 於 14-12-10 發表
回覆 skylanders 的帖子

呢位網友,唔知你的資料係從那裡得來的?
100所是包括扣門官津。是兩句句子。

‹ 上一主題|下一主題