用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村,崇真(中英),創價,你們會選讀那間 ...
樓主: ATMW227
go

又一村,崇真(中英),創價,你們會選讀那間 [複製鏈接]

祟真 > 創價 > 又一村,  又一村同創價都係happy school

似乎
祟真多人選

回覆:又一村,崇真(中英),創價,你們會選讀那間

祟真 > 創價 > 又一村

創價既升小成績麻麻?點解咁多人想入既

我又好少見到人用升小麻麻去形容創價喎。至於考私直命中率高唔高就見仁見智,每人心中要求唔一樣。有家長post過上年升小結果出嚟,但這可以反映什麼?當中有幾多係叩門入,冇人知;有幾多抽到心儀小學,放棄私小位,冇人知。有時不能用升小結果來評定一間學校好與壞。每間學校都有唔同能力嘅小朋友,有d考得好好,亦一定有人全軍覆沒,其他學校都一定有。身邊有人考到一缐學校,亦知有人叩門叩得好好。但當中有學校嘅努力、家長同埋小朋友嘅努力。所以,我覺得唔可以用呢樣作選校指標。

創價絕對係happy school,我小朋友返學開心到不得了。但不代表學術淺,绝對合乎小朋友能力,不盲目谷小朋友。德育培育非常好,但我最欣賞嘅係學校同老師培育能夠令小朋友有自信心,同埋令開朗活潑。呢d係終身受用,同埋唔係作為家長想見到嘅咩?

引用:我又好少見到人用升小麻麻去形容創價喎。至

原帖由 niclicma 於 14-12-22 發表
我又好少見到人用升小麻麻去形容創價喎。至於考私直命中率高唔高就見仁見智,每人心中要求唔一樣。有家長po ...
我見之前有人reply話創價升小麻麻,所以覺得有d奇怪,如果真係差,點解咁多人考呢? 我自己都有apply,因為覺得德育好重要, 但收唔收就唔知

回覆 大白兔糖 的帖子

我都好想知佢揀咩幼稚園.

只知創價和祟真主流都是熱門的幼稚園,每年都
好多人申請,相信一定都係一間好的學校。

TT Media Coverage:

http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... p;nocache1397185115

崇真小學暨幼稚園課程特色

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 1027_02_640x360.txt

基本上三間都唔係博直/私小的幼稚園!當然他們有學生入到直/私,但應該係家長背後再推的!
‹ 上一主題|下一主題