用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考! ...
樓主: lobbytsui
go

作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!   [複製鏈接]

lobbytsui 發表於 14-12-12 20:26
你能說出我們的心聲,最大問題真的是時間與功課的質量不成正比,所以才導致每天很晚才完成功課,星期六日只 ...
如果可以符合條件, 問心應該向更高處望了

引用:Quote:lobbytsui+發表於+14-12-12+20:26+你

引用:Quote:belle2009+發表於+14-12-12+17:29+其

回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

好驚...已經吾想讀呢間野.

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-12-11+10:17+編

原帖由 奥脫福 於 14-12-11 發表
請問如何可以得知新Xx 的升中數字呢?thx!
咁其實新xx 升中又好唔好呢?

[/url]

belle2009 發表於 14-12-13 00:50
咁我估你將來会更驚D S E的課程
DSE對我嚟講實在太遠,呢一刻我只係顧得到個project交貨,啱啱用咗2個幾鐘砌好第一個section啲料,仲有10個,之後等阿囡考完試再同佢一齊睇吓點求求其裝飾吓...

我覺得香港的老師工作實在太煩重了! 要改這麽多功課,搞這樣那樣ECA,老師那有時間進修,多看書? 老師有好的視野才能幫學生更上一層樓!

引用:你地唔好講到咁恐怖。一年一個project唔過

引用:Quote:原帖由+cat2010+於+14-12-12+發表回

原帖由 lobbytsui 於 14-12-12 發表
你能說出我們的心聲,最大問題真的是時間與功課的質量不成正比,所以才導致每天很晚才完成功課,星期六日只 ...
有如此能力小朋友都應該不屬於此地

引用:Quote:原帖由+lobbytsui+於+14-12-12+發表

0526 發表於 14-12-13 07:55
你地唔好講到咁恐怖。一年一個project唔過份,你地知唔知出面d學校係一年兩個至四個架?

仲有2年班個proje ...

仍是嗰一句,成功需苦幹,讀傳統學校係要犧牲。所以旨在分享一下所見所經歷,家長最好是根據自己囝囡嘅情況再作思考

知道做project間間學校都有,唔知出面嘅兩至四個係有啲咩內容同有幾多時間去做,同埋其他功課量係點?粗略講吓我哋依家做緊嘅:從四個指定中國城市中揀一個研習,包括基本資料、最少4個名勝景點、2個現代化建設、3項地道食品,最後係設計問卷訪問最少10個親友,再將以上種種綜合起嚟設計一個4日3夜嘅行程,仲要有旅程提示,包括衣著、注意事項等等

1、2年級的確係蜜月期,以上要求係3年級開始出現(唔知家長所講嘅"2年級個project"係咪誤筆),1、2年級嘅都係一啲日常啲嘅topic,如身體、玩具,有一份fill in the blank模式嘅worksheet跟住嚟做

而視藝日記,如果係教育局指引,咁咩情況下學校可以唔跟,唔跟又係咪有啲仲難搞嘅嘢去做?如果跟,數量又有無得按學校其他功課量去調整?

我諗大家唔係要抺黑啲咩嘢,而係喺我哋同好多同班、同級或者其他級嘅家長心中,都有好多疑問

好似之前有家長話入咗嚟嘅,無論之前咩原因入嚟,依家都好似洗濕咗個頭咁,去同留都會有好多唔同困難同因素去諗;而未嚟嘅,只可以話盡量去問多啲、打聽多啲再作決定

當年我不揀聖家(叩門成功), 係明智之選.
當年囡考叩門試時, 個肥主任好惡, 亞囡話間學校d老師好惡, 唔好讀尼間.

belle2009 發表於 14-12-13 12:54
我都係嗰句……………………清楚了解完个dse, 入面要做S B A, 通識的I E S.......你就明白点解小学要做這些 ...

可能我表達得唔好,如有冒犯請多多包涵

其實我哋無去否定做project,大勢所趨,就算去直資定International school都有,甚至係主打。不過問題係時間、要求同數量唔成比例,令到好事變壞事。如果project係咁重要嘅話,係咪應該俾學生更多空間去體驗同學習做嘅過程、從而準戰中學?

同意小學係將來中學學習嘅基礎,但中學又係咪人生嘅終點?小學時期嘅身體健康又需唔需要考慮?作為家長要教導小孩嘅做人價值觀又係咩?

我可能扯得太遠離咗題,可能真係走過咗回頭看無咩嘢大不了,但人生有幾多個童年?

‹ 上一主題|下一主題