用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考! ...
樓主: lobbytsui
go

作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Freshment+於+14-12-11+22:03+

原帖由 Freshment 於 14-12-11 發表

回覆 johnwooo 的帖子
因未到小六,所以暫時還未清楚了解升中派位機制

hkpapa852  小六先去了解就太遲  發表於 14-12-12 13:53

正如我之前所說,學校對同學是有要求的,所以學生和家長在學習上是有一定壓力的。說實話,越高年級壓力越大。故此,學生的自律性和時間分配的掌握是很重要的。老實說,我聽已升中學部的師姐說,初中的學擔比小學更重。故此,如果家長們認為小學學擔重,更應考慮囡囡的升學方向。

說到常識專題研習,如果研習的要求是要學生去考察一個國內城市的話未免太過份。我認為家長們實在應該向老師反映。自高小後,我大囡所做的專題研習都只是用Word 完成,圖片、資料等都是用拼貼或手繪的形式貼上去。專題研習的排版都只是跟初小時老師所給予專題研習所用的模式。當然,資料搜集和中文打字必須親子合作完成,所以家長要有心理準備需花時間和囡囡一起完成專題研習。我相信,老師只要求一份內容充實、整齊順眼的功課。

當然,由於呈分關係,小五下學期後視藝功課不容忽視。不過,我認為將視藝功課當作閒暇 "習作" 並非鼓勵小朋友馬虎完成,反而是給予囡囡們減壓的機會。當然前題是小朋友喜歡畫畫,否則這又成了囡囡的壓力來源。在我的角度,我認為只要小朋友們能在自己能力範圍內做好視藝功課便可以了。

至於老師問題,我也明白學校亦有好些吹毛求疪、甚至惡名遠播的老師。遇到這些老師時,也只能無奈叫囡囡們在學校行事為人謹慎一些,以免遭殃。

其實當囡囡們升小學後,我們都減少了假日的戶外活動,我相信這是一般傳統小學家庭都需要面對的問題,就是要在學習和家庭活動上作出平衡和取捨。

cat2010 發表於 14-12-11 19:59
回覆 belle2009 的帖子

先利申,兩個囡正在讀

其中最無稭嘅係叫同學最好去一個中國城市實地考察,但講緊嘅係1月9號交。嚟緊下星期上學期考試,只係得番2、3個星期做。>>>無啦啦做咩叫人去大6考察, 咁如果冇去, 係咪低分D?

亞女小一, 我都覺得本視藝日記畫黎唔知做乜, 真係冇乜技巧教到, 同埋我從無見過佢地的作品, 有次仲搞笑, 同佢講下星期一要交視藝, 快D畫, 佢話成本野交左唔使畫, 我已變成機械人...............

多功課唔緊要, 我最驚無謂的project, 又要資料搜集, 又要多功課, dict and quiz, 一日48個鐘都唔夠

cat2010 發表於 14-12-11 19:59
回覆 belle2009 的帖子

先利申,兩個囡正在讀

其實有冇渠道反映, 我都好想反映好多野, 但會唔會被標籤?

成功需苦幹,呢點我同意,相信大部分嘅家長都同意。分享係旨在俾有意入讀嘅家長有個預算,始終瞭解多啲、比較多啲無壞

我諗其中一個問題係時間、內容要求同數量唔成比例、甚至唔合理,呢樣嘢令本來原意係好嘅功課、練習變成為做而做。自問阿囡做功課算快手,成績算唔差,但一路無停手都做到8、9點,我哋自己更好多時邊食夜晚飯邊睇功課(只係睇吓有無做齊),仲要加埋温書(係平常嗰啲默書或quiz,就算quiz唔計分,都無理由全打天才波)。如是者,莫講話消閒減壓,我哋每日都只係希望囡囡可以9點半前上到床瞓覺

如果只係自己係咁就無得怨,但同班以至同級同學都係咁;亦有高年級家長話個囡考試前兩星期晚晚做到過11點,因為多功課、多美勞,應付默書,仲有份group project要交。老實講,已經超越咗自律同時間分配嘅範籌

又相信呢一代嘅家長都係有跟開自己囡囡讀書嘅事,而且都樂意去做親子模式學習。但引述一位同學家長所講,要同囡囡講解以至引導到一個小朋友去做,就算只求做齊佢要嘅基本內容(要電腦打、唔好跟足老師份樣板嘅格式,否則會低分),其實都要好大量嘅時間。如果依家係活動教學,成個學期去做一份親子研究,絕對無問題。但只係3個星期,就算阿囡有聖誕假,大人都要等放工(唔係個個都係全職家長或朝9晚5)或週末先guide到佢,咁又有幾多時間去做呢?咁嘅情況下,係咪最後家長直接做?如果家長做,咁做嚟為咩呢?

另一個問題唔知算係teaching approach定學校管理,可以有如此惡霸嘅老師。小學唔係幼稚園,唔期望老師會永遠掛住親切笑容,因為咁諗係不切實際。但起碼喺學科上都應該有一個standard,以嗰個數學科嘅例子講,問過同級其他班,其他老師並無咁過份嘅要求。但其他班喺其他科上又會發生類似嘅奇怪要求。咁又係咪要抱住自求多福嘅心態?

而所謂實地考察,一度有諗過可能係份指引照抄舊年唔記得改,但囡又話老師有口述提過最好有如此安排,咁究竟問題出喺邊度?

有諗過係咪要向學校投訴或反映吓,但據聞呢啲事件或老師已經唔係新鮮事,存在咗好幾年、橫跨幾個年級,作為家長,有無信心出聲可以改變到學校而囡囡唔會被標籤?

讀傳統學校要犧牲,明白嘅,但要犧牲到咩地步同犧牲係啲咩上面?對小朋友嘅成長有無幫助?

回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

引用:回覆+johnwooo+的帖子成功需苦幹,呢點我

belle2009 發表於 14-12-12 17:17
如果家長你們目標是打算比小朋友將來考DSE的話,我自己主觀認為家長可以大膽請教聖家校方school policy內的 ...
理性做法, 真係係度問咁多不如就索性直接問學校拎有關資料, 希望學校會提供比將會係聖家用家參考.

cat2010 發表於 14-12-12 15:20

成功需苦幹,呢點我同意,相信大部分嘅家長都同意。分享係旨在俾有意入讀嘅家長有個 ...
這問題存在左好幾年都無改善, 係唔想改定下情未能上達?

即係佢地覺得不合比例的時間分配係無問題?

klm402 發表於 14-12-12 17:21
理性做法, 真係係度問咁多不如就索性直接問學校拎有關資料, 希望學校會提供比將會係聖家用家參考.
...
如有的話請分享,可能好多正就讀同學嘅家長都想知

belle2009 發表於 14-12-12 17:08
我自己仍未confirm我的小朋友將会讀什麼小学…………近日亦不斷银我先生討論,分析及了解我們對女兒的升學 ...
可能度度都一樣,但問多啲、打聽多啲總無錯

belle2009 發表於 14-12-12 17:29
其實小學的家長每学年有權利以持份者身份填寫學校問卷,家長可以在這問卷反影自己對个別老師的善意要求…… ...
當真,係幾時派口架?

johnwooo 發表於 14-12-12 17:32
這問題存在左好幾年都無改善, 係唔想改定下情未能上達?

即係佢地覺得不合比例的時間分配係無問題?
呢個問題我哋都有諗過,咁多年無理由無家長覺得有問題,但點解依然會係咁

引用:回覆+johnwooo+的帖子 成功需苦幹,呢點我

原帖由 cat2010 於 14-12-12 發表

成功需苦幹,呢點我同意,相信大部分嘅家長都同意。分享係旨在俾有意入讀嘅家長有個 ...
你能說出我們的心聲,最大問題真的是時間與功課的質量不成正比,所以才導致每天很晚才完成功課,星期六日只是用來做回視藝及其他功課、溫默書成語等。自問不是虎媽,只是做回學校要求的事情,但為何還不夠時間用呢!
所以綜合了這幾年的經驗,認為如能符合以下條件,入讀聖家是沒有難度的:
1. 孩子天資聰敏
2. 父或母不用上班
3. 美藝、電腦有天份
4. 抄寫能力高
5. 對各科的認知程度是高於同級同學
這樣便能輕鬆愉快地學習

‹ 上一主題|下一主題