用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考! ...
樓主: lobbytsui
go

作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!  

引用:回覆+sissysze+的帖子 間學校係好好既,+D+

原帖由 0526 於 14-12-10 發表
回覆 sissysze 的帖子

間學校係好好既, D 囡好乖. 佢地識既野多好多. 放心!  只要你接受到佢地操練, 絕對 ...
借問声去到小六,老師會講小朋友係band 幾學生嗎 ?

回覆:0526 的帖子

即九官比聖家更多?還是少?
係從聖家走?還是從九官走?
不好意思,我不熟?

引用:回覆+lobbytsui+的帖子 小四上學期都未黎

回覆 lobbytsui 的帖子

小四上學期都未黎料, 下學期先金呀 !!!
你的意思是九官功課量比聖家少?

回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

My daughter is currently studying at HF (Kowloon Tong). This is definitely a traditional school with loads of homework, quizzes and tests but my daughter really likes this school!

回覆:lobbytsui 的帖子

回覆:nancy_city 的帖子

引用:Quote:原帖由+0526+於+14-12-10+發表回覆+s

最近得知本屆小六生,要考頭四十名以內才有機會升讀聖家書院,升中門檻提高了

其實聖中係 band 幾 ?

little_yolky  band 1  發表於 14-12-19 11:27

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-10+發表借

唔會講
噢.... 甘考得好嗰啲想出去搏好學校都唔敢囉... 哎呀,無唸過教會學校修女校長會用啲甘嘅手段去留人呀 ........  

引用:最近得知本屆小六生,要考頭四十名以內才有

原帖由 lobbytsui 於 14-12-10 發表
最近得知本屆小六生,要考頭四十名以內才有機會升讀聖家書院,升中門檻提高了

...
你呢個數字係自行嗰 part ? 未計大抽獎 ?

little_yolky  直屬/聯繫位應係大抽奬吧   發表於 14-12-19 11:29

回覆:sissysze 的帖子

matchy 發表於 14-12-10 20:41
My daughter is currently studying at HF (Kowloon Tong). This is definitely a traditional school with ...

亞女小一, 初初好唔慣個個week test, quiz (中英文), 真係人都din, 但習慣左後, 又冇乜野, 11月測完驗個2個week 冇乜dict / quiz ,我反而唔慣, 係咪賤骨頭, 下星期考試, 先知道平時咁多dict/quiz係好架, 我同佢溫起上黎易好多, 因太多中文字, 平日唔默, 得一兩個week, 根本冇可能溫得晒

我咁諗.........其實我地又好矛盾, 少功課又驚第日呈分考得唔好, 派得唔好又賴學校, 多又驚谷得滯, 睇下你點諗

lobbytsui 發表於 14-12-10 21:35

樓主真係唔知上個學年(即今年七月)「聖家爸爸」事件?唔好講到書院咁難入至得架!  

頭四十名以內?俾我自行一定搏1b學校,反正在統一派位時乙一放番書院都好大機會。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

...

絕對係耍花招,今年(2014)有新華德band 2生第四志願(更正:第五志願先真)入聖家書院,升中版好多人都知,2014升中即2002出生,2015升中即2003出生,呢兩年香港出生人口超低,間間band1中學都超易入,今年有band1第九志願入聖羅撒,又有band2生入銀禧、聖家,聖家升中門檻怎可能提高?消息是校方還是家長傳出?多數有人耍花招

hkpapa852  唔好講得咁白啦!  發表於 14-12-11 10:03

...
事實似乎係今屆升中學生有街外B2生抽得入聖家書院, 可能直屬位都有唔少留咗俾B2學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

身為小一家長的我...都覺得依家算過份.....唉......如再辛苦D , 希望可以轉到校

lauwingtai 發表於 14-12-11 09:59

絕對係耍花招,今年(2014)有新華德band 2生第四志願入聖家書院,升中版好多人都知,2014升中即2002出生,20 ...

在小一版講升中事宜,唱淡直屬的優勢。。。會唔會係提示下大家,下個月填的表,
除左兩間聖家,仲有好多學校更值得放在乙部的前列位置呢?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 14-12-11 10:08
在小一版講升中事宜,唱淡直屬的優勢。。。會唔會係提示下大家,下個月填的表,
除左兩間聖家,仲有好多 ...
係41網如果扣埋2間HF, 同埋間考20左右都變B2生既小學, 真係所餘無幾了, 可能去黃大仙伍華仲好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。