用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考! ...
go

作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!   [複製鏈接]

小女現就讀聖家小學,當初選此校原因是因為它有聯繫中學。
開始讀一二年級時,功課量還可以,我七點回到家中,她已完成所有功課及洗澡。但沒想到踏入四年級開始,每晚差不多十點才完成功課,每天十樣功課是最基本的,就讓我說說各科功課的特色吧!
-數學功課量最多(萬一寫漏了單位,全條重改一次)
-中文功課的質量也很「金」,例如:預作(即學校給學生題目,然後回家預備作文內容待回校作文)、預習課文(學生備課並要完成課文練習)、詞語成語小測改正(如不合格者,全篇抄三次)
-視藝功課:(一年兩本約60張的視藝日記、每星期的圖工)
此外,學校代學生訂購的成語書,學生要在家中自學,學校會定期測驗。詞語小測是突擊測驗的,有些課文是從未教過的。
以上只是部分體會,不能盡錄,只想跟家長們分享

ghosta618  謝謝分享!  發表於 14-12-10 07:49
   40    0    2    0

回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

其實好多傳統學校都係咁

lobbytsui 發表於 14-12-9 08:32
小女現就讀聖家小學,當初選此校原因是因為它有聯繫中學。
開始讀一二年級時,功課量還可以,我七點回到家 ...
慘﹒﹒﹒

但我非常好奇,聖家咁多功課,但常見學生對學校仍很有歸屬感,很喜歡返學,到底聖家又有咩過人之處吸引學生呢?

請問是哪間聖家?

KT, 是九龍塘那一家

其實聽啲家長講過到高小都會勁谷,會吾會大部份津校同樣有甘嘅功課量呢?會吾會聖家的功課量和其他津校都差不多呢?

其實我都唔肯定現時香港是否大部份學校都實行「拔尖」制,如真的是,我真係對現今香港教育制度有點失望,明白要接受現實,只想跟各位吐心聲,以上內容全是說實況。如家長們真的想子女能順利過渡小學生活,應在早一年已學會該年級課程,不至於每天只在追趕功課默書小測。祝好運

回覆:lobbytsui 的帖子

我常常爭責應否預早學識,學識左小朋友上課會否覺得悶,再講一日8小時在校,學習課本知識唔係應該交比老師嗎?

回覆:kirstyau 的帖子

所以我好唔認同某些教淺考深的學校,我唔介意教得深考得深,但唔好教淺考試就勁深,預同學出去補學識哂!學校再勁都唔係學校教出黎,完全靠家長係出面發功!再講我地都冇咁多錢專科專補!

tsobaba    發表於 14-12-19 16:36

引用:所以我好唔認同某些教淺考深的學校,我唔介

原帖由 kirstyau 於 14-12-09 發表
所以我好唔認同某些教淺考深的學校,我唔介意教得深考得深,但唔好教淺考試就勁深,預同學出去補學識哂!學 ...
舉腳同意

我會覺得,如果小朋友吸收及記憶不是很強的, 預早做一點備課的功夫 幫助很大。到老師上課時再教時,可加深記憶,其實沒有浪費時間,而且上課表現亦比較好。

引用:所以我好唔認同某些教淺考深的學校,我唔介

原帖由 kirstyau 於 14-12-09 發表
所以我好唔認同某些教淺考深的學校,我唔介意教得深考得深,但唔好教淺考試就勁深,預同學出去補學識哂!學 ...
我想信大部份家長也很認同此觀點,我也認為學校的功用是這樣,但原來學校的原意是要求家長教導,學校只提供測驗內容及範圍,很難找到一間真正有教無類的學校

多得你呢啲用家出嚟講出真實情況.....

天下烏鴉是一樣黑的…
小朋友讀得開心,有歸屬感,一定有其個校之處,所以,收左你你都要好珍惜這個位!

回覆:lobbytsui 的帖子

聖家不是這樣吧?街外人的我只知多功課和谷!但如學校老師肯教,深都OK!

可能真的是天下學校一樣「谷」啦!所以作為香港家長只可無奈地接受。
其實是次分享,只希望各位準小學家長有心理準備,祝好運

EllaPoon  thanks for sharing.  發表於 14-12-10 16:28

唉! 呀囡係準小一生,真心唔喜歡重覆抄寫的煩重功課量及填鴨式的學習方程式.

引用:回覆+lobbytsui+的帖子 小四上學期都未黎

原帖由 0526 於 14-12-10 發表
回覆 lobbytsui 的帖子

小四上學期都未黎料, 下學期先金呀 !!!
大把人覺得佢好好架...

‹ 上一主題|下一主題