用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小三想轉校,應該選邊間如好?
樓主: {{_Jessie_}}
go

小三想轉校,應該選邊間如好?

引用:ESF支援SEN也不錯。 +

原帖由 LL222 於 15-01-04 發表
ESF支援SEN也不錯。
Esf係咩?

醒目開學勳章 王國長老

引用:ESF支援SEN也不錯。 +

原帖由 LL222 於 15-01-04 發表
ESF支援SEN也不錯。
有朋友個女細個讀watchdog(政府英文S位),小學就應該入ESF,但佢話好難排到特殊位(同埋做得麻麻,佢話,邊方面我又無問,可能係好特殊的特殊需要又唔定),所以去左韓國國際,但同時又聽過有人話KIS支援唔好。我唸真係要睇下小朋友需要咩支援先

回覆 {{_Jessie_}} 的帖子

Esf =英基

引用:Quote:原帖由+LL222+於+15-01-04+發表ESF支

原帖由 {{_Jessie_}} 於 15-01-04 發表
Esf係咩?
我之前响國際板問過,佢地話係。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2786519

回覆 Charlotte_mom 的帖子

ESF要睇邊間, 好多SEN學生要自費做OT/PT/SpeechTherapy的,所以連埋學費,負擔好重,要有心理准備。
有朋友個仔是亞士保加,本來讀傳統地區名小學,P3轉了去福德,減輕了功課和考試壓力,一家重現歡顔。

我聽過一位家長講過,佢個囝囝係sen,轉校去左耀山,佢對耀山讚不絕口,可以考慮一下耀山吧!

引用:Quote:CatEgg+發表於+15-1-1+23:11+不過,

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-02 發表
not always true (我係用家)
EDB有錢, 唔等於學校想用/肯用, 就算apply左, 都唔等於好好用, 有d optional的 ...
同意!
我仔讀直資,佢唔係sen, 但因工作關係,我都好留意學校在這方面的支援,發覺直資學校大多表面sell happy learning, 但其實暗啞底都想學校upgrade, 以生存下去。所以有sen小朋友,儘量唔好考慮直私了。
津校雖云唔係間間都照顧sen好好,但有愛心嘅學校始終比較直私多。選校時多留意學校點做,你可以感受到佢地係咪真是有heart的

醒目開學勳章 王國長老

邊間學校唔駛上位丫講真? 如果有龍中都叫辛苦, 無龍中果d咪仲弊(除非龍中要求非常高啦)

直資教學比較flexible一d, 佢想點做, 肯點做, 真係睇校長同校董會點決定, 呢方
面我對我仔學校算好滿意, 我仔帶我認識新世界, 原來除左表面見到的社工(日日長駐), 仲有教育心理學家, st, 訓輔小組老師都十幾人, 除左做discipline, 仲有老師專責同"某d"小朋友人釘人傾計, 我仔都係目標之一, 怕佢地有咩唔開心唔識同人講, 學校除左in house攪小組訓練, 亦有外判搵人返黎訓練, 包括學校出錢, 同政府出錢, 必要時, 連警察關係科都用埋 (哎, 失禮, 我又係用家)
學術方面, 小一已經開始有支援(唔得捉去小組教), 直到高年班"推薦"放學後主科補課都有
加上有一條龍中學, 我可以放心俾佢慢慢在各方面pickup