用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問崇真主流VS 沙田朱小
樓主: apple0109
go

請問崇真主流VS 沙田朱小 [複製鏈接]

回覆:請問崇真主流VS 沙田朱小

樓主,請留意如果讀崇小升中返沙田網,有機會跌banding,呢點我近排先知,除非你保證小朋友係會做top果批,咁唔跟小學校網升都冇問題。

引用:回覆+CBabeY+的帖子 多謝你提點,+不過唔係

原帖由 apple0109 於 14-12-13 發表
回覆 CBabeY 的帖子

多謝你提點, 不過唔係好明, 點解入番沙田網就會跌BANDING既? 願聞其詳........謝謝
深水埗平均banding似乎低過沙田區,詳細要請教EK資深前輩。

朱小

回覆:apple0109 的帖子

如果升中轉校網,你小學喺深水埗成績可能屬band1,但深水埗整個區份成績比沙田區低,咁你轉去沙田有幾會跌咗落band 2的,因為沙田區整區成績比深水埗高,所以排名會跌的,要小心衡量!

tina_yauyt 發表於 14-12-15 11:26
如果升中轉校網,你小學喺深水埗成績可能屬band1,但深水埗整個區份成績比沙田區低,咁你轉去沙田有幾會跌咗 ...
唔會咁誇張, 通常係邊緣人危險D.

咩叫邊緣人? 咪介乎Band 1尾/Band 2頭個班. 如果你係最Top個班, 就算係跌, 都係Band 1頭跌去Band 1中, 但如果只係Band 1中下游, 轉區就要小心. Band 1跌落Band 2, 簡值就係天堂跌落地嶽一樣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁都要諗清楚要邊區學校,雖然話到時可跟住址,但因為呢幾年小朋友眾多,呢幾年爭幼稚園小學都爭到頭爆,可想而知6年後升中家長小朋友面對壓力一樣大,萬一到時候真係係深水埗或其他區讀小學,但中學時要轉區而跌banding就好傷,因為呢幾年始終競爭激烈

引用:如果升中轉校網,你小學喺深水埗成績可能屬

原帖由 tina_yauyt 於 14-12-15 發表
如果升中轉校網,你小學喺深水埗成績可能屬band1,但深水埗整個區份成績比沙田區低,咁你轉去沙田有幾會跌咗 ...
請問可有證據或資料來源!我覺得深水埗有SFA, Ying Wah, 整體水平不會比沙田弱!

apple0109 發表於 14-12-8 23:14
大囡讀緊崇幼, 有細佬尾隨都係崇幼, 本身家姐文靜、學術不強,  最驚多功課同測考, 鐘意崇小語境好, 有聯繫 ...
我諗你係仲未抽, 未雨綢繆而已。朱小响沙田都係「超」難抽的。仲有, 沙田有3個網, 馬鞍山係89網, 朱正賢係91網, 你係校友嗎? 想自行入? 否則, 你就要搬家了。
如果你搬安, 咁, 我會suggest朱正賢, 理由係:
1. 你有一隻小龍B, 崇幼生唔包入, 入唔到就好大鑊
2. 崇真係「無」任何聯繫/直屬中學, 我當年都被呃了, 所以, 唔好望中學可以抽沙崇
3. 基督教崇真中學又真係收番好多崇小生, 但佢係直資, 計埋學費12年, 你仲要兩個, 好甘, 除非你唔介意做到100歲先退休?
4. 朱正賢雖傳統, 但都唔係小一開始開行turbo谷小朋友的, 都會有時間俾小一生適應
5. 雖然崇小語境好, 但你慳番啲車錢、學費, 俾佢專補英文, 真係要幾好都有
6. 你家住馬鞍山 (我估計你會搬家去91網), 崇小太遠了, 朱小近好多, 慳番啲時間去學嘢好過

hong2002 發表於 14-12-15 12:35
請問可有證據或資料來源!我覺得深水埗有SFA, Ying Wah, 整體水平不會比沙田弱!

...
深水埗你只數得出兩間, 沙田勁校林立, 你話強唔強, 深水埗弱唔弱?

朱小2012-2014升中分佈:
http://am.plkcjy.edu.hk/1214secondary_school.pdf

大家參考下,其實入Band 1算唔錯

引用:Quote:hong2002+發表於+14-12-15+12:35+請

原帖由 little_yolky 於 14-12-15 發表
深水埗你只數得出兩間, 沙田勁校林立, 你話強唔強, 深水埗弱唔弱?
唔係我話唔話,我想知咁係你話定係有確實資料,有嘅share出來,我唸對好多家長都好有用,全港最強至最弱區,是否有份排名,或者你具體係點分析出來,只係想知多d!

崇小的聯系中學是馬崇!每年有1/4學額。馬崇是band2b中學。
同沙崇就沒有聯系!沙崇是 band1b中學。

pineapple0983 發表於 14-12-15 13:07
崇小的聯系中學是馬崇!每年有1/4學額。馬崇是band2b中學。
同沙崇就沒有聯系!沙崇是 band1b中學。
...
抱歉, 又係錯既資料, 馬崇只係同沙田崇真小學有聯繫關係, 同深水埗崇真小學係"冇"聯繫.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-12-15 13:20
抱歉, 又係錯既資料, 馬崇只係同沙田崇真小學有聯繫關係, 同深水埗崇真小學係"冇"聯繫.
...

我講緊沙田崇小!

pineapple0983 發表於 14-12-15 15:26
大家不嬲講緊沙田崇小,做咩拉埋深水埗d學校來講?
講得"崇真主流", 9成都係講深水埗間私立小學崇真學校囉!

pineapple0983  對,係我睇錯左  發表於 14-12-15 17:15

引用:+本帖最後由+pineapple0983+於+14-12-15+15

原帖由 pineapple0983 於 14-12-15 發表
我諗樓主應該講深水埗間崇小

pineapple0983  是,應該是  發表於 14-12-15 17:15

‹ 上一主題|下一主題