用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田熱門BAND1間間都只能放第一志願,點揀? ...
樓主: Geni
go

沙田熱門BAND1間間都只能放第一志願,點揀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆 EMMA88 的帖子

所以情況就係咁O勒~~~ 間間都話要放第一, 咁2345仲可以點揀呢.....結果放埋BAND2學校入頭10志願,最後就唔好彩派O左入去, 之但係又見住D BAND2 O既執到雞入到BAND1尾喎, 係咪好矛盾呢???

khmama 發表於 14-12-9 12:26
如果3、4志願係band2而派入第5青年會,咁同學應該係band2生,如果3、4係band1而入第5青年會,只怪同學太早 ...
可能真係太早填B2學校

引用:Quote:khmama+發表於+14-12-9+12:26+如果3

Geni 發表於 14-12-9 12:30

所以情況就係咁O勒~~~ 間間都話要放第一, 咁2345仲可以點揀呢.....結果放埋BAND2學校 ...
聽就聽得多執到雞入B1啦, 但到填表時學校多會勸你吾好咁搏...

回覆 fatman69 的帖子

如果睇數字就梗係咁計啦, 如果自行收500個, 500當中有幾多個係沙田區網內學生, 有幾多收佐外區學生呢? 爭返500個抽獎學生中, 其實另外仲有幾多人轉佐區入黎沙田大抽獎呢? 有好多不明朗的數字無法準確肯定沙田區B1位真係夠唔夠分, 全世界都知全港最多B1位係沙田及九龍城區, 個個都想食呢舊肥豬肉, 特別係唔夠B1位的校網, 好多人真係第一輪走入黎, 以北區B1學校真係唔多, 鐵路沿線出沙田又近, 好多人寧願轉地址入沙田網, 所以今時今日我唔敢講沙田區係咪仲有咁多位比人揀

回覆 Geni 的帖子

坦白講沙田區B1A的學生, 主要選擇真係得曾記, 呂明才, 祟真, 如果想入呢3間一定要放第一志願,但係都要博, B1尾學生的選擇係聖心, 郭德勝, 鄭榮之, 林漢光, 如果真係B1組別, 第一志願係填呢4間都必入, 因為通常呢4個係B1生用黎包底, 特別係林漢光

引用:回覆+Geni+的帖子 坦白講沙田區B1A的學生,

原帖由 2隻臭豬 於 14-12-09 發表
回覆 Geni 的帖子

坦白講沙田區B1A的學生, 主要選擇真係得曾記, 呂明才, 祟真, 如果想入呢3間一定要放第一 ...
係呀!我大女啲同學有幾個肯定係B2生一男一女生,佢哋自行1揀林漢光連大抽獎都係,我個女話佢地全級50幾名,都好奇怪入倒,但佢嗰班有個女仔就派咗去胡忠,全級考26一7倒咋!

引用:Quote:原帖由+2隻臭豬+於+14-12-09+發表回

原帖由 e12340 於 14-12-09 發表
係呀!我大女啲同學有幾個肯定係B2生一男一女生,佢哋自行1揀林漢光連大抽獎都係,我個女話佢地全級50幾名, ...
Banding嘅邊界係好模糊嘅,所以band2有機會係band1,亦有可能自行已成功。入胡忠那位同學,要睇佢抽獎點排先知點解。

B1A既曾記/呂中一定要擺首志肯定既啦.
B1B既沙培,沙蘇都係沙田熱門英中之一,
真係有無人擺第二志入左既呢?

醒目開學勳章

所以我覺得第二三志願最關鍵, 但搵O左好耐都唔係好搵到第二三志願入O既報料....  

EMMA88 發表於 14-12-9 14:01
B1A既曾記/呂中一定要擺首志肯定既啦.
B1B既沙培,沙蘇都係沙田熱門英中之一,
真係有無人擺第二志入左既呢? ...
少少分享 :

細囡上年升中, 有好多同學都升了級, 如 2c 去林漢, 3c 去青年, 3a 去馬祟 等等
最特別系 1b 派左去 第4志願 沙蘇, (第一沙培, 第2,3 唔知)
1c 去左 陳震(自行), 去扣
林漢唔收.

frogfung 發表於 14-12-9 15:03
少少分享 :
細囡上年升中, 有好多同學都升了級, 如 2c 去林漢, 3c 去青年, 3a 去馬祟 等等
照你分析阿女同學第二志沙蘇都應該入架, 真係耐人尋味了.....

引用:回覆+fatman69+的帖子 如果睇數字就梗係咁

原帖由 2隻臭豬 於 14-12-09 發表
回覆 fatman69 的帖子

如果睇數字就梗係咁計啦, 如果自行收500個, 500當中有幾多個係沙田區網內學生, 有幾 ...
我估計沙田自行大約收10-15%,即50-75人。但沙田亦有很多出外區或直資,條數應平衡到,不舍差太遠。

回覆:沙田熱門BAND1間間都只能放第一志願,點揀

我估計外區報沙田自行大約收10-15%,即50-75人。但沙田亦有很多出外區或直資,條數應平衡到,不會差太遠。

醒目開學勳章

所以可能那個同學其實是B2

EMMA88 發表於 14-12-9 15:15
照你分析阿女同學第二志沙蘇都應該入架, 真係耐人尋味了.....
第4志願入 沙蘇===> 我都有懷疑, 但她是囡囡的好朋友,而且老師都知道她的填表選擇, 都覺得好彩.

2c 去林漢, 3c 去青年, 3a 去馬祟== >至於其他升級, 就唔出奇, 只要號碼好而且上個banding 有位多,就可以升級了.

醒目開學勳章

回覆 香香 的帖子

呢個就係古惑O既地方.... 好多時, B2的以為自己B1, 所以頭幾個志願都揀哂B1學校,去到好後先揀B2學校,O個時呢D B2學校已經冇哂位,反而B2生一開始博B1尾學校就執到雞. 所以邊緣人最危, 我個仔都可能係
‹ 上一主題|下一主題