用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇 vs 高主教
樓主: aeiou_drm
go

英皇 vs 高主教 [複製鏈接]

回覆:beaclem 的帖子

我仔只係spcc 讀到四年級,之後因為老公被公司派去加拿大,所以都無讀中文三年,不過英文好咗係真嘅

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:謝謝您的回覆。兩囝囡都讀+b1+校,恭喜。

原帖由 aeiou_drm 於 14-12-11 發表
謝謝您的回覆。兩囝囡都讀 b1 校,恭喜。
再想請問
1 校風如何?
高主教校風幾好,我見D同學仔都幾斯文,唔覺老師好push, 但都多quiz 同默書, 有unseen dictation

aeiou_drm  Thank you.  發表於 14-12-12 08:53
還使我的心靈得到舒暢。

beaclem 發表於 14-12-11 09:00
有家長話小學教得深,英文同文言文較難,但我囡就話淺,我見我仔D 功課同測驗都唔係好深,好似有精英班,老 ...
即係SHCC程度深過RC?

引用:Quote:beaclem+發表於+14-12-11+09:00+有家

原帖由 ^O^ 於 15-06-08 發表
SPCC全港排名幾乎公認第一,RC大約係100,程度相差多少,應該可以想像得到!

^O^  Thanks, but I'm asking SHCC instead of SPCC.  發表於 15-6-10 10:19

引用:Quote:beaclem+發表於+14-12-11+09:00+有家

原帖由 ^O^ 於 15-06-08 發表
SHCC 應該係深過RC (初中), 但有家長話高中會好深,因為要應付DSE

還使我的心靈得到舒暢。

beaclem 發表於 15-6-9 08:22
SHCC 應該係深過RC (初中), 但有家長話高中會好深,因為要應付DSE
Thanks, 我估SHCC高中時都會深。

回覆:英皇 vs 高主教

高主教讀得吃力嗎

credit9999 發表於 15-6-10 22:46
高主教讀得吃力嗎
好難答你,每人有每人不同喎,英小上會好d,二三線小學上會吃力d

王國會長

引用:+本帖最後由+aeiou_drm+於+14-12-8+18:28+

原帖由 aeiou_drm 於 14-12-08 發表

我去了星期六 英皇和高主教的 Information Day, EK 好像 ...
你的描述令我想起兩句:實而不華,華而不實。

^O^ 發表於 15-6-10 10:23
Thanks, 我估SHCC高中時都會深。
SHCC 小學幾深,所以估計中學都一樣。
‹ 上一主題|下一主題