用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 經歷過升小後,回想當初考幼稚園,會揀SC or 高主教 ...
go

經歷過升小後,回想當初考幼稚園,會揀SC or 高主教

想知大家意見

回覆:經歷過升小後,回想當初考幼稚園,會揀SC or 高主教

如冇記錯,高幼上高小比例不是太過多。

如多過6-7成會選高幼,否則就未必會。你住邊也要考慮。

回覆:經歷過升小後,回想當初考幼稚園,會揀SC or 高主教

不認識高主教,不敢二取其一,但無悔讀了SC,考小學過程很順利。

引用:不認識高主教,不敢二取其一,但無悔讀了SC

原帖由 bearcat2003 於 14-12-08 發表
不認識高主教,不敢二取其一,但無悔讀了SC,考小學過程很順利。
👍👍真的冇悔 x2

囝囝係高幼生,k2插班入的,學各方面都教得好好,尤其中文寫和讀。今年亦有幸有高小offer,幼稚園未有確實數字有幾多高幼生收左,但眼見嘅都唔少,連waiting入應該一半以上。我覺得適合自己同小朋友,無後悔入讀

但我地唔係st cat轉入的,亦不熟悉st cat

SC for sure is a good choice. Most kids are confident as they have many opportunities to present in the class.  What's more, teaching materials are well organized.

SC給予學生的,不是升學保障,而是培養學生閱讀的興趣和學習的態度。看你看重那一方面。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

高主教

引用:SC給予學生的,不是升學保障,而是培養學生

原帖由 hkpapa852 於 14-12-08 發表
SC給予學生的,不是升學保障,而是培養學生閱讀的興趣和學習的態度。看你看重那一方面。 ...
當然我好想培養小朋友閱讀的興趣和學習的態度。但升小競爭激烈,小朋友面試狀態又唔穩定,都好想有個保障。很難的抉擇!

vjcarcar 發表於 14-12-9 08:23
當然我好想培養小朋友閱讀的興趣和學習的態度。但升小競爭激烈,小朋友面試狀態又唔穩定,都好想有個保障。 ...
提提你, 高主教好像也只有一半人能直升, 而且收咗之後如果你繼續抽獎就當放棄學位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

同埋有時都要諗吓,高主教小學,是否你首選,或者起碼覺得收的話讀得過?如果2樣都唔係,咁高幼就未必需要考慮了。其他更2線嘅小學,應該佢嘅幼稚園部會更易入吧。