用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教基督教中心幼稚園用家,謝謝
go

請教基督教中心幼稚園用家,謝謝 [複製鏈接]

好多mama都話會考呢間,本人了解呢間係happy school,位於九龍塘,有學卷,老師有愛心,除此之外請問仲有咩好?如果想考直資小學,課程合適嗎?或者請用家分享下,謝謝

2    0    1    0

my girl is now studying their N class. It is a very good school, the Principal, teachers and staff are are kind and nice to children. my girl is very happy with her school life.
Depends on what you need, it is a happy school. If you are focusing on 1st class primary schools, it may not be your cup of tea. But if you want your children having a happy school life, you should apply.

Happy 得來,每日都有英文堂,都不錯呀

回覆:請教基督教中心幼稚園用家,謝謝

聽講話報佢play group 會比較易讀到nursery~

回覆:yuhehe 的帖子

有無人試佐?

我大女讀緊K2, 學卷嚟講呢間嘅配套算唔錯。起碼NET真係註校,而且兩三年都係同一批,唔會成日換老師。每日都有NET,而NET老師真係記得小朋友叫乜名,唔係自己教嗰班都記得。尐校工姨姨好受歡迎,所以應該都係好有愛心。學校唔算谷,N同K1嘅功課都好簡單,K2先有寫字,每日三至四樣功課,明顯比頭兩年"落力"。學校細細感覺比較親切,唔會有連鎖式幼稚園嗰類行政規模,但"樸實"亦係學校嘅賣點之一。
聽好多其他"名幼"嘅家長送完仔女返學後約埋去食吓早餐打牙骹,呢度D家長好低調,無乜搞呢D"活動",學校方面亦唔會搞乜嘢迪士尼畢業禮,五星級酒店聚餐。過往兩屆畢業禮都係響觀塘嘅基督教家庭服務中心禮堂舉行,響隔離間CANTEEN餐廳聚吓食少少嘢就係咁多。有尐人覺人得咁唔夠睇頭,但揀得呢間嘅家長應該都唔係著眼呢尐啩?
佢哋亦好著重HOME COMING,好多活動都會聯絡返畢業生返嚟參加,例如聖誕聯歡攤位,都有畢業生SESSION。
學校同合一堂小學關係友好,好多畢業生都入合一堂。合一堂響34校網越來越多人揀,唔知算唔算學校嘅優勢呢?簡單講,你要尐好PRO好GRAND嘅嘢,呢度未必係你杯茶。如果鍾意家嘅感覺,呢度應該俾到你。

引用:+本帖最後由+airyaoi+於+14-12-10+01:47+編

原帖由 airyaoi 於 14-12-10 發表

我大女讀緊K2, 學卷嚟講呢間嘅配套算唔錯。起碼NET真係註校 ...
好詳細,謝謝

引用:+本帖最後由+airyaoi+於+14-12-10+01:47+編

原帖由 airyaoi 於 14-12-10 發表

我大女讀緊K2, 學卷嚟講呢間嘅配套算唔錯。起碼NET真係註校 ...
完全同意!學校細小d人會容易熟絡,連校長都好有愛心冇架子,喺度小朋友好warm好親切,小朋友病咗都堅持要返學!
有學券既九龍塘幼稚園好難得!

我來緊都想考衣間, 係我心儀既學校呀, 請問N斑大概收幾多學生呀? 係咪PLAYGROUP真係易入D, 但我睇過佢地PLAYGROUP番平時, 我要番工, 但又唔想姐姐同佢出去上, 唉...

回覆 moledy 的帖子

你講2歲班? 係相對優先 但都不是百份百入 !

metaltse 發表於 14-12-10 10:41

你講2歲班? 係相對優先 但都不是百份百入 !

係呀, 我係講2歲班, 其實好多學校都話讀佢地既PLAYGROUP都會考慮, 迦南直頭話讀左4個月就可以唔使INTERVIEW直接拿到位, 我都好想讀衣間PLAYGROUP 佢我都知係有優勢, 不過只係辦到星期一至五呀, 我唔想姐姐同佢去, 我就1日都番唔到, 所以放棄左無JOIN PLAYGROUP, 衣間係我最心儀架, 各方便都好岩, 你知唔知有幾多人收?

下年形勢應該冇咁嚴峻 我囡讀果班有18人 上下午有6班 但今年話政府改制K1要再面試 冇話一定直上話要睇表現,聖誕前公佈

回覆:moledy 的帖子

我女有同學仔讀過,好似有用

我囡嗰時有返佢哋的 playgroup, 也入到 n 班, 但我知有好多返 playgroup 的小朋友是唔收 (我當時帶囡囡返playgroup 有好多小朋友是工人姐姐帶去, 如不是住太遠都 ok, 一出太子 mtr 不是行好遠, 過一條馬路仔)

所以, 未必是一定收, 但我覺得讀過 playgroup 有 d 優勢

我囡囡在這裡返 n 班超開心, 日日回家唱歌, 佢又識到 d 中文字 (應該是學校教) 又會用普通話講自己的名.

Celia0001 發表於 14-12-10 11:35
我囡嗰時有返佢哋的 playgroup, 也入到 n 班, 但我知有好多返 playgroup 的小朋友是唔收 (我當時帶囡囡返pl ...

其實我估PLAYGROUP優勢D係因為可以一早睇到你小朋友既表現掛, 因為INTERVIEW同去PLAYGROUP玩佢地表現都唔同LU, 而+選學校都好難, HAPPY SCHOOL又驚佢淺得制, 谷哥D又驚佢唔開心, 有無些可以2樣都有一半呢, 請問衣間係咪都有NET教架? 我有些擔心去小學時又驚佢考唔到D一條龍...

metaltse 發表於 14-12-10 11:10

下年形勢應該冇咁嚴峻 我囡讀果班有18人 上下午有6班 但今年話政府改制K1要再面試 冇 ...

我頭先再上佢個WEB-SITE睇過, 佢都收埋2012龍年尾既小朋友, 我估都會一樣咁多人爭, 擔心中!

我囡囡讀緊 n 班, 每日都有英文堂 (NET 教), 但普通話堂不知道是否日日 (我剛 INTERVIEW 時見普通話有同我囡囡傾計, 我囡囡見到佢都開心, 我估都成日見)

溫馨提示: 這間學校 N 不是直升 K (要重新面試, 今年才開始這個制度)

Celia0001 發表於 14-12-10 12:52

我囡囡讀緊 n 班, 每日都有英文堂 (NET 教), 但普通話堂不知道是否日日 (我剛 INTERVI ...

請問你囡囡舊年INTERVIEW時考咩呀? 我想等我仔而+ 學下先呀!

謝謝你既提示, 不過都係哥句啦, 都係要我個仔考到先可以諗呢, 考唔到都唔使諗呀, 我之前都打過去問有無插班, 學校都答我無位呢, 係咪無咩小朋友退學架?

引用:我囡嗰時有返佢哋的+playgroup,+也入到+n+

原帖由 Celia0001 於 14-12-10 發表
我囡嗰時有返佢哋的 playgroup, 也入到 n 班, 但我知有好多返 playgroup 的小朋友是唔收 (我當時帶囡囡返pl ...
請問你報幾多堂playgroup? 我在附近可以帶呀囡返,但見佢係一星期兩日

回覆:請教基督教中心幼稚園用家,謝謝

我想問n班係咪唔要細b,女女10月b係咪無望

‹ 上一主題|下一主題