用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 攰爆!今日跑左4間中學
樓主: eeyore_fy
go

攰爆!今日跑左4間中學 [複製鏈接]

引用:Quote:elbar+發表於+14-12-11+11:28+校長口

回覆 王家爸爸 的帖子

雖然有2間學校唔係留左好耐,但我都會同學生同老師傾計問下野,了解下!因為時間有限。我都唔想趕咁多場,但撞埋晒一齊都無計,加上個仔成續唔係好,揀得既學校唔多,所以有想知既咪去,因為得我一個人,老公只係放平日,我都唔想!因為真係好攰。

回覆:攰爆!今日跑左4間中學

想問有冇人去過馬安山青年會學校聽過talk ?

回覆 Cathleen 的帖子

我有去過

引用:回覆+Cathleen+的帖子 我有去過

原帖由 eeyore_fy 於 14-12-13 發表

我有去過
可以分享下?面試有冇野要準備?thanks

補充一下:SEN代表有特殊學習需要的學生,過度活躍只是其一.其他例如專注力不足,讀寫障礙,還有很多.
融合教育下要照顧不同學生的特殊需要.

佢都係一人一音樂,open day 辦得唔係咁完善;全部都係老師主辦,帶參觀既同學唔係好多,所以都問唔到野;印象唔係咁好。佢地都係攪好多英文既活動,想提升返學校。佢無特別講面試會考咩!今日去睇左基督書院,如果你小朋友係 band 2 呢間都唔錯,呢間話佢地上年收 band 1 尾 band 2 頭既學生,佢地講到明 band 3 唔洗諗。教學理念都唔錯,佢地既open day 校長同副校長講既係資料上無既野,呢間就面試佔既比重好多,會小組+個別形式,會圍繞小朋友身邊既野同埋時事問題。

引用:回覆+Cathleen+的帖子 佢都係一人一音樂,

原帖由 eeyore_fy 於 14-12-13 發表

佢都係一人一音樂,open day 辦得唔係咁完善;全部都係老師主辦,帶參觀既同學唔係 ...
Thank you

回覆 sunshine0613 的帖子

special education need

sunshine0613 發表於 14-12-7 13:53
請問 SEN 代表咩?
special education need

醒目開學勳章

引用:回覆+fatman69+的帖子 唔好意思!我個仔就

原帖由 eeyore_fy 於 14-12-07 發表
回覆 fatman69 的帖子

唔好意思!我個仔就係有過渡活躍,專注力不足,同學障;其實前前後後睇左6-8間學校 ...
我媽住馬明屋苑, 她說近幾年學生似乎乖了很多。 我姨甥今年也是六年級, 林大輝已收了他, 好大機會會讀這間, 因為他也是過度活躍, 成績不太好

回覆 ilovematthew 的帖子

林大輝係直資,我因為經濟問題,所以唔考慮直資!希望你既小朋友到中學有個好開始啦!
‹ 上一主題|下一主題