用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請珍愛我們的男孩子
樓主: awah112
go

請珍愛我們的男孩子

回覆:請珍愛我們的男孩子

生仔好聽,生女好命。

引用:生仔好聽,生女好命。 +

awah112 發表於 14-12-13 10:12
cy 個女好攞父母命啊~~~

男仔女仔好,品格上都同樣可以好有問題.

呢代女仔唔簡單,雖然女仔多數不會動手動腳,但女仔好識用把口去傷人,一年班有D女同學已識得要求同學給與零食,否則話唔會同你做朋友,又識細細聲講人是非,眼神動作擺明笑同學仔.

男仔反而少會咁樣,唔妥就大大聲鬧過,打過.男仔有時輸在唔識修飾自己,容易比人捉到曳,女仔有時好識時務,知道老師/大人鍾意D乜就做D乜,所以講真,有時女仔都難教,心嗰句同口嗰句唔同.

所以,女仔唔一定就好過男仔,男仔也有優點,大家所長唔同.男仔有時係百厭D,但佢哋頭腦都幾簡單架咋,做錯咗唔好太怪責佢哋,慢慢話比佢哋聽應該點做.比多D機會男仔啦!

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+14-12-13+23:48+

wan_sosin 發表於 14-12-13 23:47
男仔女仔好,品格上都同樣可以好有問題.

呢代女仔唔簡單,雖然女仔多數不會動手動腳,但女仔好識用把口去傷 ...
在playground,我·真系見過有些女孩小小年幾已識你所說的,還沒見過小男孩這樣。:)

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-12-13+23:47+男

原帖由 licpd 於 14-12-15 發表
在playground,我·真系見過有些女孩小小年幾已識你所說的,還沒見過小男孩這樣。:) ...
係囉,所以放大返少少男仔好嘅一面啦!

mylee6 發表於 14-12-8 09:15
縱使明白男女大不同,但有那些學校及老師能明白,甚至設計為男孩特質的教育?
除了YW外,還有那些學校做到, ...
我仔入了男校,我先發現,原來有這麽多男孩子是非常高專注力,非常小心謹慎,有追求完美的心,守紀律,讀得又玩得。

仔普遍活躍,但女仔有幾多個是文靜。現在個個細路都活躍,女d字一樣可以寫得好差。不過女仔一定是非多,見阿女返左女校後就明白。

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+14-12-13+23:48+

原帖由 wan_sosin 於 14-12-13 發表
完全同意,仔有仔好處,女有女煩,講是非,攪小圈子,初中就拍拖攪攪振,曳/壞起上黎絕唔少野。
雖然我都係女性但有時都覺得女仔好鬼煩,以往我嘅好朋友都頗多係男仔

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-12-13+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-05-05 發表
完全同意,仔有仔好處,女有女煩,講是非,攪小圈子,初中就拍拖攪攪振,曳/壞起上黎絕唔少野。
雖然我都係 ...
而家女仔好大膽!唔學我哋以前怕醜,好多主動識男仔!
我都喜歡同男性相處多些,講句說話直接D都無乜問題,女仔就要小心有D說話會令佢唔舒服!大人同小朋友都係!

回覆 wan_sosin 的帖子

同女仔講野要小心,我同阿女講野都要想清楚,費事小小事變大件事。

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 同女仔講野要小心

原帖由 scyauchris 於 15-05-06 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

同女仔講野要小心,我同阿女講野都要想清楚,費事小小事變大件事。 ...
我同個仔講嘢無乜避忌,有時鬥下咀當情趣!例如我話,你D咁嘅仔吖!佢又話返我,你D咁嘅媽吖!
我話佢,乜你咁架!佢答,我係咁架喇!
呢D都是輕鬆氣氛的對答!
男仔比較玩得,有時都幾好玩架!玩到老公話我唔好跟埋個仔癲,話我哋一個傻的,一個癲的!但這樣已經可以建立到關係感情!
當然當我認真時,我仔都唔敢怠慢!但有關係在基礎上,我仔都係好鍾意我!

wan_sosin 發表於 15-5-6 10:42
我同個仔講嘢無乜避忌,有時鬥下咀當情趣!例如我話,你D咁嘅仔吖!佢又話返我,你D咁嘅媽吖!
我話佢,乜 ...
係呀, D女真係容易受傷的女人嚟。

上星期日, 出街玩完嘢多坐的士返屋企, 因為爸爸要攞個三桶櫃, 咁叫大女幫手攞兩個木瓜。落的士時, 條seat belt卡住咗隻手, 佢就係咁掙扎, 其實只要放低袋木瓜伸返隻手出嚟就得, 佢就係死唔放袋木瓜。最後話咗佢一句。

落車後向前衝咗10步, 然後回頭, 已經一面眼淚:媽咪我憎死你呀!

咁又要安慰一輪, 唉!!!!!!!!!!!!!!!!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-6+10:42+我同

原帖由 little_yolky 於 15-05-06 發表
係呀, D女真係容易受傷的女人嚟。

上星期日, 出街玩完嘢多坐的士返屋企, 因為爸爸要攞個三桶櫃, 咁叫大女 ...
真係難攪!比我有個女我真係更加頂唔住,我好怕要氹人,我細個都無人氹我,我唔識氹人,我個人有時都掘掘哋,都係對住男仔好D! 嘈到拆天都好,轉頭又攬返埋一齊!

wan_sosin 發表於 15-5-6 12:40
真係難攪!比我有個女我真係更加頂唔住,我好怕要氹人,我細個都無人氹我,我唔識氹人,我個人有時都掘掘哋 ...
最攞命係我同你差唔多, 但依家要 "學" 氹人, 真係活到老學到老

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-6+12:40+真係

原帖由 little_yolky 於 15-05-06 發表
最攞命係我同你差唔多, 但依家要 "學" 氹人, 真係活到老學到老
萬分佩服!仔女係上天比我哋嘅終極訓練!

little_yolky  絕對贊成  發表於 15-5-6 12:58