用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求位信應該幾時俾學校?
go

求位信應該幾時俾學校?

已陸續收到result, 4間waiting 1間 pm,想請教有經驗家長,
1. 求位信應該收到waiting 信
後立即寄,定等1月24日統一註冊後先寄?

2. 學校收到求位信後會有feedback嗎?

3. 如得到學校的後備學位,學校通常幾時會通知?

我一知道落選後馬上寫,過咗個幾星期就收到學校電話,俾個pm offer我囡囡,然後我再寫信去轉上午班,雖然唔係咩名校,但係我首選

回覆 BB121130 的帖子

可否參考下你的求位信啊?

引用:已陸續收到result,+4間waiting+1間+pm,想請

原帖由 pinky1031 於 14-12-05 發表
已陸續收到result, 4間waiting 1間 pm,想請教有經驗家長,
1. 求位信應該收到waiting 信
後立即寄,定等1月 ...
求位信真係盡早寫好啲,盡可能親身拎去唔好郵寄,免得怕寄失又多添煩惱,同埋怕學校收到分信時唔知飛左去邊~

我上年寫果間最後有offer俾我但已經係8月尾了,另一間更鍾意嘅已經收左仲返緊學了~

格式呢度置頂post有,跟個format再自己寫內容比較好,俾多少少誠意去寫,中英文都無所謂(當然間學校主打係英文/國際班就用英文寫啦),情理並重就可以~

[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

回覆:求位信應該幾時俾學校

求位信直接比校長?定比學校老師,職員?

我想問,我收到學校後備生通知,但校方又通知我可以係下個月20號打電話反學校登記候補位,咁請問我仲需5需要寫求位信??定系等到下個月再通知後先寫?

我都想問如果我B連waiting都無,咁係咪唔接受求位信架喇?

阿囡in我心儀嗰間嗰日扭計,表現唔好

即俾, 因為好多學校收求位信都係先到先排隊。