用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求位信
go

求位信 [複製鏈接]

有冇真人真事寫求位信是成功的?

4    0    0    0

引用:有冇真人真事寫求位信是成功的? +

回覆:求位信

waiting?

引用:Quote:原帖由+eaubobo+於+14-12-05+發表有

原帖由 ilovehkbaby 於 14-12-06 發表
不知道是不是間間學校都有用,不過我總算成功了,扣到想入的學校,誠意真的很重要,加油呀!!

...
可以透露在哪區嗎?

回覆:ilovehkbaby 的帖子

回覆 eaubobo 的帖子

寫左起碼心安理得, 可以做既都做哂, 最後有當然階大歡喜, 冇既都唔會後悔冇出盡全力!

個人經驗, 小女插班, 2ND IN見完校長阿女既表現心知不妙, 一定唔收! 當日回家盡最後努力, 我同阿女各自寫一封信, 即日親身交回學校(來回2小時), 最後都收返阿女, 我知我地係後補,因為其他插班生已經一早註左冊, 另一間名津我地WAITING, 寫左信, 1/9 CALL 我地返去2ND IN!

醒目開學勳章 王國長老

其實家長點知係小朋友本身waitlist排位高,定真係排位信有用呢?學樓上話齋寫左心安理得,我係直資waitlist,十月寫到七月,得左

引用:其實家長點知係小朋友本身waitlist排位高,

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-06 發表
其實家長點知係小朋友本身waitlist排位高,定真係排位信有用呢?學樓上話齋寫左心安理得,我係直資waitlist ...
個個月寫?內容要吾同嗎?

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-06 發表
其實家長點知係小朋友本身waitlist排位高,定真係排位信有用呢?學樓上話齋寫左心安理得,我係直資waitlist ...
10月寫到7月?!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-12-06+

原帖由 iloveu3939 於 14-12-06 發表
10月寫到7月?!
係,10月出結果,寫到7月尾至收call。每次有咩「藉口」咪寫lor,派左成績表、去左咩比賽、活動,6、7封左右啦

但如果在1st round 便行人止步,和其他打入2nd & final round 的相比,求位信還有用嗎?

引用:Quote:原帖由+iloveu3939+於+14-12-06+發表

係,10月出結果,寫到7月尾至收call。每次有咩「藉口」咪寫lor,派左成績表、去左咩比賽、活動,6、7封左右 ...
好有恒心呀

我成日懷疑校長有無親自睇, 如果只係老師睇, 我寫7,8封都好, 会唔会都由唔同人睇, 所以佢地唔知我咁有恆心?

引用:但如果在1st+round+便行人止步,和其他打入

原帖由 eaubobo 於 14-12-06 發表
但如果在1st round 便行人止步,和其他打入2nd & final round 的相比,求位信還有用嗎?

...
我都好想知,有冇人第一round 被叮走,但照寫信最後又成功有offer 呢?

我都曾經寫好多真心的信去心儀學校,出名愛心,唔熱門,好多人放位的學校。無奈可能女兒本身考得好差,六月放榜後打電話去問仲有無機會,佢哋check過哂我的信,過咗半天回覆都係話無位。真心有誠意的信唔係話無用嘅,但都真係面試唔可以太離譜先得。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-12-06+

我都試過寫了5封去地區名資助小學由10月到8月,結果都落空。

醒目開學勳章

小兒今年考小一,港同第一round 已經reject 了,自知無望。 10月中考第2間,一個星期後又係收reject, 當時我知道有一批小朋友已收到offer, 但有另一批小朋友會有2nd in安排. 於是我第二日就寫咗封信俾校長,終於一個星期後收到call 可以俾囝囝一齊2nd in. 最後取錄咗。

醒目開學勳章

我個仔慢熱,怕生,唔主動,平時果啲group interview 佢死梗,佢唔出聲一黎就叮走。佢原本都係收reject letter. 跟住我寫咗封信俾校長。 咁佢地上星期有一批小朋友要2nd in, 佢地就俾埋我地去in。 要拎晒啲功課去,小朋友同老師interview,考英文對答考砌圖睇佢功課, 可能因為咁,重點唔同咗就成功了。 總之,能幫佢爭取到多一次interview 就多一個機會。 做父母的我只能儘力幫佢做到呢一步,2nd in 得唔得就靠佢自己了。

‹ 上一主題|下一主題