用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搵唔返自行超收個POST
go

搵唔返自行超收個POST

有無人知係bin個post? 想睇返超收後, 甲部仲有幾多位

kit1014 發表於 14-12-5 16:28
有無人知係bin個post? 想睇返超收後, 甲部仲有幾多位
你係咪講呢個?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2950812
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

無錯! thanks a lot!

咁甲部有o既位, 就係餘額o既10%?

下個月八號左近都會出「預計派彩」喇(即暫定統一派位學額),除非密謀
「轉區」,否則都係趁呢一個月空檔抖下先啦!之後打落八個月有排忙呀!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

依家都忙緊寫求位信la, 乜你應為無offer o既家長有心情抖咩???

kit1014 發表於 14-12-5 16:42

依家都忙緊寫求位信la, 乜你應為無offer o既家長有心情抖咩???

升小一係條漫長的戰線,好似跑馬拉松咁,要一鼓作氣由頭「拉緊」到尾係一件唔容易
的事。始終之前都忙左幾個月,找個空檔稍為抖抖對大人和小朋友都是好事。

當然我唔知在呢一刻同在交左大抽獎表才去寫求位信有幾大的分別,但好老實我係懶人
一個,我無由頭「帶」到尾的毅力。

(十三年前我失落了第一次的自行。。。要去到六月份才成功被 call waiting,果幾個月
的失落及無助我是深深明白的。)

kit1014 發表於 14-12-5 16:42

你係咪講緊直資私校果d ? 如果係官津自行失敗,咁早寫求位信似乎唔太有用。

kit1014 發表於 14-12-5 16:32
回覆 hkpapa852 的帖子

無錯! thanks a lot!
目前個餘額, 唔一定等於大抽獎有既學位, 因為不少學校會再叩多幾個留班位.

如餘額有60, 學校開4班, 只大抽獎可能只得番56個位(學校扣咗4個留班位), 咁56個位計10%係5個定6個, 我就真係唔知.

留班位扣嚟做乜? 小一係咪真係有人要留班? 唔駛畫公仔畫出腸呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

se6b03 發表於 14-12-5 16:58
你係咪講緊直資私校果d ? 如果係官津自行失敗,咁早寫求位信似乎唔太有用。 ...

都唔係嫁, 有幾間直資私立小學, 特別鍾意收呢D..... 不過我唔like個D因收咗求位信而會俾位人既學校

準備定叩門可能有用D

hkpapa852 發表於 14-12-5 17:03

都唔係嫁, 有幾間直資私立小學, 特別鍾意收呢D..... 不過我唔like個D因收咗求位信而會俾位人既學校

我成日都以為 waiting 真係 waiting,背後應該有一個次序,無諗過寫封信會改變到
乜野。你應該知我前年等九龍某山頭上的書院等到開學前一個禮拜!我都無寫過信
只係係度呆等!

奥脫福 發表於 14-12-5 17:11
我成日都以為 waiting 真係 waiting,背後應該有一個次序,無諗過寫封信會改變到
乜野。你應該知我前年等 ...
會因為寫信而收生, 我近兩三年聽嚟聽去都係果一兩間 (其中有一間我真係識人每2個星期寫一封信, 由收reject後寫咗幾個就有得再in, 跟住收埋); 不過唔係你等個間, 所以唔駛後悔自己做漏野

回覆:搵唔返自行超收個POST

其實寫左求位信,機會大過0,寫完就算無用,家長都無遺憾,寫來無壞吖。我心儀果間,我2nd in完已經有寫信俾學校了,最後亦真係有offer,關唔關事無人知,最緊要自己唔後悔