用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Audio Books (有聲書)英文故事書
樓主: 小時了了
go

Audio Books (有聲書)英文故事書 [複製鏈接]

MASAYA 發表於 15-9-24 12:13
請問齋聽+睇點令oral都好?
唔好意思, 我寫得唔好, 寫漏野 聽+睇+ 睇完後即朗讀

MASAYA    發表於 15-9-24 12:36

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-12-6+01:13+編

原帖由 小時了了 於 14-12-06 發表
多謝無私分享

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-9-24+12:13+請問齋

原帖由 小時了了 於 15-09-24 發表
唔好意思, 我寫得唔好, 寫漏野 聽+睇+ 睇完後即朗讀
咁都未算係 oral。咁叫聽同咬字。要有互動的對答才算得上。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:Audio Books (有聲書)英文故事書

我好想阿女聽,但佢鐘意自己睇,可以點!?

我試過開,但佢聽一陣就唔聽了!

唔知有冇中文有聲書介紹比3歲和5歲男孩聽呢?唔該晒先!

引用:我試過開,但佢聽一陣就唔聽了! +

原帖由 kirstyau 於 15-09-26 發表
我試過開,但佢聽一陣就唔聽了!
無問題呀,有D人接受,有D人唔接受 audio books。我自己和女兒就不接受 audio books,會選擇看書。女兒小時候愛聽 podcast 故事 story nory,或卡通片,一樣學到聽同發音。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我囡囡鍾意睇,但係唔鍾意聽!

shadeslayer 發表於 15-9-26 17:52
無問題呀,有D人接受,有D人唔接受 audio books。我自己和女兒就不接受 audio books,會選擇看書。女兒小時 ...
我d女都係情願斎睇書,至於听,情願睇卡通同Youtube, 总係覚得audio book講果个速度唔太自然……

回覆:小時了了 的帖子

請問聽audio book時,係一路聽一路跟住讀?還是聽完一句/一頁,即停叫小孩跟住讀一次?

小時了了  不會一路聽一路跟住讀或聽完一句/一頁  發表於 15-9-29 09:01
小時了了  我的做法:聽完一個chapter後才朗讀該chapter.  發表於 15-9-29 09:01

謝謝!

我仔依家日日聽好多,好喜歡,係訓住聽到訓著的,但只係聽ort,佢會重覆d故事聽,近來買埋oxford traditional tale和支筆,故事好正

希望聽得多真係有用,見有人話聽到個女d英文講到好native, 但只讀村校又無在外學英文的,但我仔仍然係說港式英語,係未夠時間浸,定可能佢無乜語言天份

謝謝!

回覆:小時了了 的帖子

多謝各位分享

近幾天研究緊audio book,這個post很有用。

嗯! 可能有網友不認同我以下做法, 但我都係上星期五晚一知道我及阿女第一志願最心儀嘅B1B直資收咗阿女, 我忍唔住即刻係台灣博客來買咗以下兩本 audio (有聲) 英詩書俾阿女自學預習9月開學嘅中一英國文學 (不喜勿插)

走進愛情詩界:經典英詩賞讀(20K彩色軟精裝+英詩朗誦MP3): http://www.books.com.tw/products/0010624619
試聽: http://www.books.com.tw/takelook/showMusic/0010624619
試閱: http://www.books.com.tw/takelook/showPic/0010624619

好詩大家讀:英美短詩五十首賞析(附1CD): http://www.books.com.tw/products/0010395572

回覆 小時了了 的帖子

最緊要孩子肯聽,一定很受用。

小時了了 發表於 17-3-20 09:31
嗯! 可能有網友不認同我以下做法, 但我都係上星期五晚一知道我及阿女第一志願最心儀嘅B1B直資收阿女, 我認 ...

恭喜曬妳,有心儀學校收真係安落曬,我成日看妳的分享,妳和囡囡都好努力

小時了了  多謝  發表於 17-3-21 17:10
‹ 上一主題|下一主題