用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習像一種風氣?!
go

補習像一種風氣?! [複製鏈接]

1    0    0    0

我會覺得似迷信多d,好多人其實冇必要,但就係覺得補左會好d咁

王家爸爸   Agree! 其實冇必要  發表於 14-12-4 17:23
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:補習像一種風氣?!

是乎是否相職父母!

回覆:補習像一種風氣?!

回覆:jswailam928 的帖子

仲有些識但未必識教

Deleted

我不以"風氣"形容家長揾補習,相信大部份家長不是跟風而去補習。
學校課程深,加上功課多、默書多,不少家長根本應付不來!
身邊有幾個朋友剛上小一,初期諗住自己教,但最後都放棄!原因是教極唔識,又破壞親子關係!覺得他們是身不由己。
我是自己教小朋友的,每晚回家後都跟兩、三個鐘,雖然搞掂,但小朋友晚晚都10時後才上床,都考慮過補習,希望可省點時間,不用我回家已完成功課,讓小朋友多點休息!
我估補助是家長解決小朋友學習問題的其中一種方法。
我反而覺得學校存有逼迫小朋友之風氣,令功課量多、課程難,還要求體、藝同時發展!只嘆現今小朋友太辛苦,家長也很無奈的!

回覆:dorothywing 的帖子

非常認同! 課程深又教得快! 幾專心上課都吃不消

回覆:jswailam928 的帖子

昨天經過些補習社門口晚上6,7點平時很少呢個時間還在街,因為女兒沒有補習,見到很多還著住校服在街未回家,小朋友真係好辛苦,所以有感而發。

回覆 dorothywing 的帖子

好同意你講的.

我是返工的媽咪, 最初亞囡都無去補習社, 但我放工都要七點, 跟功課都最少2-3小時. 大人小朋友都辛苦.

所以12月都開始去了補習社.

另加上學校功課, 默書多, 每兩個月又考試, 現今小朋友真辛苦.

回覆:dorothywing 的帖子

我同意dorothywing所講,有時真係身不由己,學校多功課測驗默書,唔係個個小朋友都會自動波做功課等父母返黎睇,我自己係ftm,個仔小二,我平時自己跟功課,但都有請私人補習,有時自己識既野但未必識教,試過自己教,個仔唔多聽,換黎就係吵吵鬧鬧,我唔想家庭氣氛變成咁,所以請了私人補習,依家同個仔關係好左,阿仔同補習姐姐又夾,佢開心時我又開心,所以補唔補習並不是一種風氣,而是睇家庭需要而決定

回覆:CMSmile 的帖子

咁有無full mum 但d小朋友都去補習架呢?

視乎需要,有些是為改善親子關系或收工後自己太疲累而送補習~~~

我覺得小學至初中都冇必要補習, 呢個階段, 只要上堂留心, 做功課用心, 就應該應付有餘.  所以我一直同亞女洗腦, 係最差的人先會去補習, 所以如果佢成績差我先會送佢去補習. 一路佢都堅持自己唔要補習.

jswailam928 發表於 14-12-5 10:17
非常認同! 課程深又教得快! 幾專心上課都吃不消
雙職父母但無補習在此報到

所以呢, 唔想小朋友咁可憐, 係要由小一選校開始, 揀間啱程度既 (就算學校教得快, 都有啱程度既小朋友的), 功課少既, 測考多既 (衰咗一次都仲可以補鑊), 再將自己標準降底, 唔好set太高, 咁就跟都唔駛跟, 教都唔駛教了。

至於標準高DD的, 也只係需要提下佢溫咗未呀, 幫手預默一下呀, 抽佢乘數表問吓呀, 作下pass paper俾佢試下做咁就得。我都係識但唔識教型, 因為唔知佢點解唔明, 小一時教到阿囡兩行眼淚咁同我講:媽咪, 我自己諗得喇, 唔駛麻煩你教喇。所以, 阿囡一般好少煩我。

但每對父母價值觀唔一樣, 所以都有唔同既做法。唔可以話邊個一定啱唔啱, 小朋友唔辛苦就得了。

我個女都有,係功課做唔晒,搵人教佢做姐

回覆:cloudkitty74 的帖子

我個女專心上堂 功課自己做 唔識圈住最後先問我 默書唔駛點溫都識 測考我有同佢跟 中中成績 唔係好又唔係差果種 我讀書少 識但唔識教 佢知我唔識 我亦叫佢靠自己 但寫字真係好慢 我驚我教錯佢 諗住係咪應該搵有經驗既人跟佢 總之一句 唔係佢唔得 係我唔得!

引用:慘 +

原帖由 jswailam928 於 14-12-04 發表
我認識的原因有下列
1,不是跟唔掂,是想更上一層樓,他們多不會稱這些課程為補習班
2,父母都忙
3,孩子某科突弱
4,孩子聽外人講多過自己講
其實我啲仔都似係4架,不過我冇錢同時間比佢地補習啦,有唔識都是我自己跟返,但是勞氣非常

回覆:marcuscyrus 的帖子

係啦 我都覺得自己跟係最好既 但就成日家嘈屋閉 自己跟好像同佢一齊行呢條路 有成功感 自己又緊張型 所以都諗住再大d去補習啦

‹ 上一主題|下一主題