用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?
樓主: cocokiss
go

St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?   [複製鏈接]

回覆 Rattie 的帖子

嘩!中文津小考入來,成績一定好好! 是否st paul happy valley?請問上小一後有沒有補習社可推介?spc 有指定在補習社?
如果我姪女住九龍是否請私人補比較好?

請問德望同學也會放學後補習嗎?
學內是否有外籍老師任教語文科目?

回覆:St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?

Good Hope after school tutorial class is less common than SPC.

This is in general only, you must hear SPC students not taking tutorial classes or GH students taking tutorial classes.

至於原因、實際情況和有幾成小朋友有補習,就真係要問用家。

回覆:cocokiss 的帖子

當年女兒是越級挑戰,spcs F1 申請比其他中學多嘢做,四份讀書報告、上網做 e-portfolio 令到好多家長小朋友卻步。可能少d人競爭比我女符碌考咗入去。
女兒其實只是高小才開始去補習,中文小學當然怕英文底子差,去專補英文的中心。
個個小朋友性格唔同,適合邊個補習模式相信家長至清楚。
同埋等你姪女決定咗入邊間先啦,未開學就諗定去補習,really?

中學如果要考入GH應相對比SPCS易D, 起升中版都見有人話考到, SPCS如果而家唔入中學先入比較難
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

回覆:323 的帖子

教淺考深, 話無出去補又高分or應付到, 你會相信嗎?  可能有, 相信不太多。

回覆:silver921 的帖子

其實肯做多幾本補充練習都應付到,不是非補習不可。

以主科計,係中文考得較深,英文和數學其實同平時的工作紙程度差不多。

silver921 發表於 14-12-9 07:13
教淺考深, 話無出去補又高分or應付到, 你會相信嗎?  可能有, 相信不太多。

...
有的, 我識人讀到高小唔補都成績好好, 不過當然要睇埋小朋友性格

Ehyclhphth 發表於 14-12-4 12:47
個人喜歡convent但gh近一點喎
我都同意!sp好。不過,GH都好好,而家你近係一大優點,小朋友可以瞓耐D,人都醒D,聽書都好D啦。返學來來回回,其實同我地大人返工差不多,都幾辛苦,仲要返到屋企應付功課。你住得咁近,小朋友D時間好好用,放學留校課外活動,參加游泳班都好。

我係你會揀德望。我自己都冇offer,仲等緊有冇waiting位放出黎。

回覆 Cavebaby 的帖子

近係事實, 不過瞓耐D就應該無份, 事關GH返7:30, 起身時兩間差不多

回覆:323 的帖子

你朋友的囡好叻

揀邊間都好. 希望樓主快快決定, 放其中一個位出來

坐保姆車返spc, 上車是7點左右,回家是3點幾。
同返GH差不多。應該唔會瞓多啲。

spc有同學一齊升,俾我會揀spc.

回覆 silver921 的帖子

係呀, 不過孩子性格有很大影響

咁住得遠又番GH 的女仔一定好辛苦....
請問GH 多唔多收細女呢?我指同年8月後的女孩
大女又多不多是上一年9月-12月的女孩?

如上GH,我姪女父母早上能車她上學,他們說6:30 起床也可。放學搭士也很平宜!
如SP, 未必合時間能送她上學,放學就一定坐校車..

二所好學校,難取捨,他們會盡快決定,放出學位!

多謝各位寶貴意見!!!

not sure for GH, SPCS無乜收9月後既女, 有都通常係超大

其實這正是姪女父母最擔心點....
有點怕日後跟不上,
我們不是批評學校,但大一年的超大女實在是很超班,姪女能力有限,無論她怎努力,可能也只可成為最落後那些
會否在成長中影響自信心

回覆:St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?

Spc

其實隨住年齡增長,能力差距越來越少,上到高小,大女細女已無關係,以我囡同界同學為例,有兩個名列前茅的,分別係9月&10月的細女。

回覆 samer 的帖子

又係喎!!!諗唔到,因為現在差半年也差好遠...咁就有生機

好奇一問為何樓主姪女既然是附屬幼稚園學生,已肯定為大女之列,為何仍擔心升上小學大細女的問題呢?

‹ 上一主題|下一主題