用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?
樓主: cocokiss
go

St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?  

siden 發表於 14-12-5 06:57
請問SPC小學有幾成可升中學?

因沒有呈分試,大吉利是小學收唔番咁點做?
SPC也好, GH也好, 如果直升唔番上中學部, 咁都唔會係Band 1學生, 甚至可能只係Band 2中下游, 咁就要考慮邊區二三線學校多D.

個人認識幾個SPC的家長和學生, 都是比較乖巧, 但中學部學生不少較崇尚物質 (無辦法, 一般家境比較好)
GH我就無乜認識

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

St Paul 該在名氣上優勝, 不過如讀了GH也不會讓你失望, 話時話GH是大班,不知ST PAUL是嗎?要 想想女兒是否合大班教學.

利申, 女兒是GH小一生, SO FAR 女兒很開心校園生活, 學校也有很多活動, 已有兩次OUTING (家長不用參加), 一次親子旅行, 女兒 超開心, 功課不多, 如昨天在校的功課堂已完成

ANYWAY, 兩間都是好學校, 無 得輸

happysin  SPCS 40-42人一班的...  發表於 14-12-5 10:27

引用:多謝各位寶貴意見!!!以我所知,兩間小學

原帖由 cocokiss 於 14-12-05 發表
多謝各位寶貴意見!!!
以我所知,兩間小學直升中學的%沒有大分別...大概也有八,九成,
除非成績真是好落 ...
因為沒有公佈成績可以比較,入3大U 就是一個比較客觀指標

GH 家長家境多數也很不錯,好似高中學費貴過升海外學校, 有好多女仔有司機接送的,也聽過家長學生生活好物質,我想要校內人才真正清楚....
SPC 也是大班教學, 好大班,4x 人一班

Ling2014  學校主張樸素, 我連想買個公主    發表於 14-12-5 12:14

回覆:cocokiss 的帖子

每處都有不同人,在選校問題上, 此不太重要。

回覆 Ling2014 的帖子

想請教是否每日也有功課堂?因來15/16年入德望小一

回覆 MSJBABY 的帖子

一星期好似有兩堂, 我不是太記得. 其他用家媽媽有錯可 更正

回覆 Ling2014 的帖子

這也不錯

小女係SP學生, 英文私補老師都有補GH學生, 佢話GH英文比SP簡單. 不過同意樓上講, 如果9月已有SPCS offer仍然去見GH, 可能真係唔係太滿意學校, 咁就不如近近地算. 因為真係好少SPK學校會去考GH, 通常都係SPCC, DGJS...

回覆:St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?

如果唔係自己接送,就問清楚兩邊校車時間再決定la

Rattie 發表於 14-12-5 08:22
咁我唔知 other local universities 係唔係剩下來的三間。
的數目字係咁就係咁,唔係任我計㗎。
2014 DSE  ...
chem 考獲 level 5 or above 有 96%,這科的成績十分亮麗。

我很想了解其他科的成績,希望你能不吝賜教。

回覆:St Paul Convent vs Good ...

GH有否升中呈分試?如果讀SPCS唔升上中學,無呈分試就會當band 2生?

回覆:yanj 的帖子

女校普遍係文强理弱,spcs dse 成績係相反而又以 chem 最好,phy 次之,連同英文算係最理想的三科~ 超過 80% 有 5 或以上。英小學校當然中文會較弱,不過都有 6x% 有 4 或以上。
女兒讀全理科,所以我比較記得理科嘅成績。
spcs 小一唔公開招生,一位難求。
但我亦認識有家長選擇小一升去津校。
也有囡囡小一走咗,中一再考返入嚟。
從 prospectus 可以見到,中四考 igcse,有 2/3 嘅囡囡在中五及中六攞到多多少少的獎學金。
咁讀得辛苦嗎?在我眼中,要取得好成績就要付出,從來沒有免費午餐。畢竟天才只佔少數。
之前有網友問泳池,中學有游水堂,swimming team 亦有操水。

引用:女校普遍係文强理弱,spcs+dse+成績係相反

原帖由 Rattie 於 14-12-06 發表
女校普遍係文强理弱,spcs dse 成績係相反而又以 chem 最好,phy 次之,連同英文算係最理想的三科~ 超過 80 ...
你女女是否spcs小學升上去?係咪大部份小學生都要補習先應付到考試?中學學費幾錢?

我都想知,唔補習上到小六,有無成功的例子?

Rattie 發表於 14-12-6 16:54
女校普遍係文强理弱,spcs dse 成績係相反而又以 chem 最好,phy 次之,連同英文算係最理想的三科~ 超過 80 ...
「女校普遍係文强理弱,spcs dse 成績係相反而又以 chem 最好,phy 次之」

就這個現象,我估或多或少因為 spcs 的學生可以分流應考 dse 或 gce。理科強的可能傾向選擇 dse (~60%),而其他則選 gce (~40%)。

Rattie 發表於 14-12-4 22:18
行入去學校睇…
HKU 36.4%
CU 22.2%
spcs 有約四成學生應考 gce,他們有不少留在香港升讀大學,包括港大和中大。計埋這批學生,數據會全面些。2013-2014 spcs 學生入讀本港三大的數目是 29.6%,22% 和 5.7%,總數是 57.3%。

引用:Quote:Rattie+發表於+14-12-4+22:18+行入去

原帖由 yanj 於 14-12-06 發表
spcs 有約四成學生應考 gce,他們有不少留在香港升讀大學,包括港大和中大。計埋這批學生,數據會全面些。2 ...
我一早講清楚個數字係 dse 成績。
你嘅數字是否比較全面我有保留。gce 同學有45%升外國大學自然會拉低在香港升U的%。
我在 somewhere 見過話政府規定直資要有過半學生就讀本土課程。spcs 有 french girls 係以到外國升U為目標,相信本土學生亦一樣有人嚮往到外國升學,並非如你所想像成績好就讀 dse。

回覆:C.Humphrey 的帖子

女兒是中一時考進來的外來生,她說附小精英成績好好,唔想被比下去就要俾心機讀。
女兒讀中文津小,一樣教淺考深,唔補習合格唔難,唔須要科科補已經覺得賺咗。補完有回報已經慶幸,金錢時間付出了回報唔成正比大有人在。
prospectus 上 igcse 攞 2 years full scholarship 的 51 同學中,2/3 是附小學生。
spcs 比較少收插班生,公開招生除了 spn spk 外就只有 F1 嗰 5x 個位。大部份囡囡都是兩三歲就開始教起,仲要好些精英流失到其他學校,我覺得有這樣的成績算是有交代,不是嗎?

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+14-12-06+發表女校

原帖由 C.Humphrey 於 14-12-06 發表
你女女是否spcs小學升上去?係咪大部份小學生都要補習先應付到考試?中學學費幾錢?

...
我女的學費是
中一至中三: $25,000/year
中四至中六: $27,500/year
來年有否加價我唔肯定。