用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?
樓主: cocokiss
go

St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?   [複製鏈接]

回覆:siden 的帖子

SPC,校風,校網,more good than GH

行入去學校睇…
HKU 36.4%
CU 22.2%
UST 9.1%

yslgirl  校都開放比人行入church, 門口有   發表於 14-12-11 13:42
yslgirl  真係行入學校睇架, 每個星期日學   發表於 14-12-11 13:40
gk678  行入去學校睇, 笑左  發表於 14-12-6 16:36
kit1014    發表於 14-12-5 15:49

引用:行入去學校睇…HKU+36.4%CU+22.2%UST+9.

原帖由 Rattie 於 14-12-04 發表
行入去學校睇…
HKU 36.4%
CU 22.2%

你好叻,St Paul Convent 好神秘,我搵唔到呀。

反而happy valley St Paul Catholic secondary 就易揾。

CYPK  DSE & gcse
成績公報在中學部門   發表於 14-12-11 11:09
Yanamami  佢係用家,要信吖~  發表於 14-12-4 22:33

http://www.spcs.edu.hk/SPCSProspectus201415.pdf

回覆:samer 的帖子

Thank you very much !

回覆:cocokiss 的帖子

Good hope改革後很小功課,如一天7to8樣功課有4 to 5樣也是改正,咁算多嗎?數學已轉了全英。女孩子大多數乖,多活動,但讀得很開心,但名氣當然是S P C高D,所以樓主要考慮一下。因為一讀便12年。

Rattie 發表於 14-12-4 22:18
行入去學校睇…
HKU 36.4%
CU 22.2%
按你的計法,入 8 大會有 85.9% (=36.4 + 22.2 + 9.1 + 5.1 + 2 +11.1)

引用:Good+hope改革後很小功課,如一天7to8樣功

原帖由 chuchu99 於 14-12-04 發表
Good hope改革後很小功課,如一天7to8樣功課有4 to 5樣也是改正,咁算多嗎?數學已轉了全英。女孩子大多數 ...
GH 中學收哂架 ? 點解甘快知一讀12年嘅 ?

Yanamami  梗係唔係收哂。  發表於 14-12-5 21:48
Yanamami  梗係唔係收哂。  發表於 14-12-5 21:48

回覆:St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?

如果你姪女係返大埔咁我諗我見過佢⋯⋯

我呀女係SPCS學生都係住黃大仙/鑽石山區,三點放學三點十返到屋企,有課外活動可以坐四點半保姆車,冇補習,只係測驗考試操補充練習就ok,功課唔多,我好滿意呀。

tsangnamnam  請問現時小幾? 正擔心是否到高小   發表於 15-1-16 10:12

回覆:St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?

請問SPC小學有幾成可升中學?

因沒有呈分試,大吉利是小學收唔番咁點做?

有JM知道嗎?

CYPK  除了去dg&coed外,
只有幾位不能   發表於 14-12-11 11:16

2間都唔係保證直升中學, 有幾多就唔知。

以學位計,應該預收哂,小學5班,中學6班,中學公告收外校生數字係一班人數。

小學部學生只要4科主科合格,又通過到interview就收,小學老師會協助學生預備升中interview 。若學生interview failed,小學部會幫忙爭取2nd in。所以被拒收的很少,反而每年都有人自己走,去DGS/SPCC 或國際學校。

論學校,鍾意SPC多d,但GH都係好學校。近,係好大優點,轉都吾係吾合理。

引用:Quote:Rattie+發表於+14-12-4+22:18+行入去

原帖由 yanj 於 14-12-05 發表
按你的計法,入 8 大會有 85.9% (=36.4 + 22.2 + 9.1 + 5.1 + 2 +11.1)
咁我唔知 other local universities 係唔係剩下來的三間。
的數目字係咁就係咁,唔係任我計㗎。
2014 DSE 成績中,理科強,以 chem 最好 level 5 or above 有 96%,仲高過 eng lang。

引用:Quote:原帖由+yanj+於+14-12-05+發表按你的

原帖由 Rattie 於 14-12-05 發表
咁我唔知 other local universities 係唔係剩下來的三間。
的數目字係咁就係咁,唔係任我計㗎。
2014 DSE  ...
Thanks

多謝各位寶貴意見!!!
以我所知,兩間小學直升中學的%沒有大分別...大概也有八,九成,
除非成績真是好落後,或學校覺得你囡囡性格不適合傳統學校(eg.坐唔定,品德方面問題)
至於升學,其實入三大U%真係冇必比較,佢地入大學是100%,而且有好多選擇升了去海外著名大學
其實姪女不是讀書資質高的小朋友,我們不期待她在校內有出眾的學術成績,只求一所可教好她的好學校,希望今次能為她選擇競爭性較少的環境,令這12年生活過得快樂些

spmum, 多謝你資料,冇補習,你囡囡一定好叻

其實我覺得姪女媽媽幫佢考得其他學校, 一定係SPCS和個人期望有落差, 才會去GH面試 (GH交application form時應該未知SPCS的結果, 但GH面試前一定已知SPCS收唔收).依家有offer, 所以應該去GH....不要因為其他人的意見而忘記最初去考GH的種種原因...當然...囡囡的選擇都要尊重....利申: 囡囡SPCS P.3

回覆 cocokiss 的帖子

St  Paul convent

cocokiss 發表於 14-12-5 09:36
多謝各位寶貴意見!!!
以我所知,兩間小學直升中學的%沒有大分別...大概也有八,九成,
除非成績真是好落後,或學校覺得你囡囡性格不適合傳統學校(eg.坐唔定,品德方面問題)
至於升學,其實入三大U%真係冇必比較,佢地入大學是100%,而且有好多選擇升了去海外著名大學
其實姪女不是讀書資質高的小朋友,我們不期待她在校內有出眾的學術成績,只求一所可教好她的好學校,希望今次能為她選擇競爭性較少的環境,
令這12年生活過得快樂些

spmum, 多謝你資料,冇補習,你囡囡一定好叻
如果紅字是重點的話. 咁我相信返學近絕對是重要因素!! 試想十二年朝朝早起長途跋涉返學, 夏天時如橫風橫雨返學,或冬天寒風剌骨返學,仲要風雨不改十二年都係咁情況...齋想像都覺辛苦!! 仲有放學呢! 要知道越高年班, 功課測驗考試就只會越多...所以能早些回家做功課溫習考試都是一種優勢!!
‹ 上一主題|下一主題