用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?
go

St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?  

姪女是 sp 學生,今年st paul convent 取錄了她,很高興。
同時也有 Good Hope offer, 因家住diamond hill,番Good Hope不用十五分鐘。
二所學校也是傳統女校,spc 教得淺考得深,品德教育好好,學生快樂但要靠父母自己谷,壓力不少,請問 gh又如何呢?
哪一所較好?

Good Hope

Convent!

回覆:St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?

個人喜歡convent但gh近一點喎

引用:姪女是+sp+學生,今年st+paul+convent+取錄

原帖由 cocokiss 於 14-12-04 發表
姪女是 sp 學生,今年st paul convent 取錄了她,很高興。
同時也有 Good Hope offer, 因家住diamond hill ...
spc 好d, 但唔係差非常遠,如果唔搬,我會去gh

GH好早上堂,好似7點半?convent 8點半,計埋travelling應該差不多;放學好似一樣

cocokiss 發表於 14-12-4 12:25

同時也有 Good Hope offer, 因家住diamond hill ...

既已是SP第子,又過開海返學,亦對SPC十分了解,咁係咪應該無需再多心呢?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

点解唔同同学仔—齐升?

老實,如不搬,一定GH ,SPCS相對太逺了,
而學校設施就GH新D,SPCS學業高DD,當然,睇個人
一點其怪是SPCS有泳池,但只租游泳會專用.學生從來用不到,有點浪費!

CYPK  SPCS比較注重學業成績,學界比賽   發表於 14-12-11 10:44

回覆:cocokiss 的帖子

spc小朋友, 大多數由小一出外補習到小六才應付到。 也要靠家長配合。 教淺考深,唔補唔得。

我女係spn學生,升小1 時抽到間唔錯的屋付學校,就放棄了SPC, 現每日7am前起床,行路搭車25mins到學校。比起同屋苑讀SPC 要6:55am上車, 差不多4:45pm回家的小朋友,我女每日多了最少1.5hrs玩。 by the way, 因學校近,亦方便參加校內課餘活動(但我地少參加,怕困身)。

spc la.

回覆:St Paul Convent vs Good Hope, 各位會怎選?

兩間都是傳統天主教小學,學術品行都好,當然揀間近屋企既,大人細路都舒服。。。有咩頭暈身慶,返屋企都快啲啦!

williskg  Agree  發表於 14-12-4 20:57

仔仔錫錫你 發表於 14-12-4 14:25
我女係spn學生,升小1 時抽到間唔錯的屋付學校,就放棄了SPC, 現每日7am前起床,行路搭車25mins到學校。比起 ...

SPK/SPN 真有很多活動要參與,如學校好CLOSE,但SPCS完全不一樣,冇活動參與,真的教淺考深,P1-P6完全要補習,家長要看守功課,不一樣的參與!

silver921, 請問德望是否也要出外補習?德望成績也很不錯...
真是好傷腦根,不必搬,有校車到spc

有些朋友說德望環境很不錯,教育跟sp 好接近,不知是否真的?
近也好重要,小朋友每天會精神好多,多了自由空間。
sp師姐告知,要有心理打算迎接sp 內的競爭,學生在各方面也十分出色,如父母不努力幫助,成績一定在下游,
但德望又如何呢?會否比spc 競爭更大?

GH DSE result 放哂上網。

但點都揾唔到SPC DSE result

請問有冇人可以幫幫忙?

網上該不會有SPC DSE result
因為學校不必給外界交代收生結果
SP 也不會有小學簡介會這些東西,比較傳統,透明度低^^

Good Hope

St Paul Convent中學除咗要考DSE, 中四要考埋IGCSE, 讀到嘔電的。但好的方面諗, 可以為考DSE前備戰一次。

無論學業同品德教育, 畢業師姐們的成就, 都係spc 好.