用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望offer
樓主: Victorwang
go

聖若望offer [複製鏈接]

回覆:聖若望offer

我都有k1 offer 亦相信SJC 係好學校。現時擔心的是全日班問題, 因為現時PN 是AM class, 怕小朋友唔慣, 不肯在學校食午餐和午睡。有冇家長可以分享下呢

引用:其實我都唔知幾多謝啲負面comments,+令我小

原帖由 siumugtwins 於 14-12-05 發表
其實我都唔知幾多謝啲負面comments, 令我小朋友較容易入到呢間好學校讀pn,因我小朋友慢熱,面試唔肯出聲, ...
完全講出了我的心聲
喺網上平台講一間學校"唔好","麻麻地"好容易,但當冇確實例子或親身經歷就下判斷時,對學校在學的學生,教職員都非常不公平

St.cat 的英文聽人講好有系統及教得很好,而SJC英文出晒名好強,很喜歡。現在有St.cat pm offer,唔知轉唔轉好?現在讀緊SJC PN,也覺得SJC是間好學校,但覺得家校溝通略欠不足。老師真的好nice

我舊年係放棄st cat. 而入SJC. 我地buy 佢半龍。我女係谷得那種,所以佢返得很開心,我有時去接放學,見到其它老師都很好,我女吾係佢地班都會同佢玩,問班主任野,佢會答到你ok為止。我地唔識普通話,所以冇試過佢,上两星期有個姨姨用普通話問佢野,佢景然識答,雖然廣東話答,但份我已很impressed.

我小朋友成日發開口夢,仲係講英文,that means學校己train到佢念都係英文,我覺得學校好勁。

引用:我都有k1+offer+亦相信SJC+係好學校。現時

原帖由 poohdad 於 14-12-05 發表
我都有k1 offer 亦相信SJC 係好學校。現時擔心的是全日班問題, 因為現時PN 是AM class, 怕小朋友唔慣, 不肯 ...
本身有 SJC & Cannan am offer。。各位有咩意見?

我有SJC & 崇真國際offer, 唔知點揀好?

回覆:poohdad 的帖子

SJC同Cannan都幾唔同,SJC係重英文偏向谷學術同天主教學校,有中小學backup (雖然不是很top果隻……),我不是Cannan用家比唔到Comment ....

回覆:sze~sze 的帖子

SJC同崇真國際又真係難揀喎,兩間比較相似的學術型學校,感覺崇真比較進取,教學資源好似好啲,但升小屬深水埗校網,SJC比較家庭式,升小屬41校網。

引用:SJC同崇真國際又真係難揀喎,兩間比較相似

SJC同崇真國際又真係難揀喎,兩間比較相似的學術型學校,感覺崇真比較進取,教學資源好似好啲,但升小屬深 ...
請問升小學唔係睇住址咩?

聽講可按所屬幼稚園地址或自家地址,我無查證過,有興趣可問教育局?

你唔揀keep住讀am 先,可以出年k2 先全日? 唔知學校沙田校車回程要幾點返到呢?

引用:其實我都唔知幾多謝啲負面comments,+令我小

其實我都唔知幾多謝啲負面comments, 令我小朋友較容易入到呢間好學校讀pn,因我小朋友慢熱,面試唔肯出聲, ...
我個人覺得行政並不是最重要,教學才是最重要。羊毛出自羊身上,行政越好,即係佢地花一定既資源係行政身上。

呢2日家長日,學校派左佢地上堂做既功課,老師話係1對1教。我亦叫小朋友再做,佢又真係識得哂。

而小朋友亦識得用簡單英文句子對答,如: Can you help me? , I want xxxxxx 等。

我大仔由PN喺SJC讀到而家,細仔PN讀迦南,可以俾少少意見。

我覺得SJC係一間好學校,英文語境好,我都幾滿意阿仔英文程度。佢而家喺屋企自己玩或同細佬玩時周不時會講英文,雖然佢唔係外國人口音(我唔介意,因為各各地方都有自己獨特口音,唔核突就好),但佢好清楚會讀DOG 個G音,FULL SENTENCE雖然GRAMMA唔係岩晒,但表達到意思,我覺得已經唔錯。中文水平一般,唔算深。數學K2上學期已學加減數。我覺得SJC著重學術。在職媽媽黎講SJC好適合,冇親子PROJECT, 親子閱讀理解等,我喜歡佢真係按小朋友能力做,而唔係要家長“大龍鳳”“陪”做,勞作唔靚唔梗要,因為絕大部份真係我阿仔自己做。好多學校FUNCTION都安排星期六或日,岩我返工SCHEDULE。

迦南都係一間好學校,主要用中文,平衡型。因為細仔讀梗PN班,PN班會教PHONICS,認字咭,唱兒歌,又有大小肌訓練既GAME教家長喺屋企做。小朋友有多元化活動,返學開心。今年SUMMER我經過阿仔間迦南,見佢地喺OUTDOOR開左個吹氣水池,D小朋友個個著晒泳衣玩得好玩心,嘻嘻哈哈,我好IMPRESSIVE架!細仔返黎D勞作全部都好靚,立體一舊,唔同材料整成,不過D勞作咁靚又複雜,我心知絕大多數是老師陪做,我細仔只能做少少貼下眼貼下紙咁。迦南多D親子野,但多數是平日舉行。因為今年要幫細仔搵K1已請左好多LEAVE,好難再請,有種可惜感覺。

兩間都係好學校,不過走既路線唔同,視乎家家要求了。

引用:我大仔由PN喺SJC讀到而家,細仔PN讀迦南,

原帖由 taptap83 於 14-12-07 發表
我大仔由PN喺SJC讀到而家,細仔PN讀迦南,可以俾少少意見。

我覺得SJC係一間好學校,英文語境好,我都幾滿 ...
thx for your sharing!

引用:你唔揀keep住讀am+先,可以出年k2+先全日?+

原帖由 sis44444 於 14-12-06 發表
你唔揀keep住讀am 先,可以出年k2 先全日? 唔知學校沙田校車回程要幾點返到呢?

...
都係, 或者k2先轉

引用:我大仔由PN喺SJC讀到而家,細仔PN讀迦南,

原帖由 taptap83 於 14-12-07 發表

我覺得SJC係一間好學校,英文語境好,我都幾滿 ...
謝謝分享、另外是學費問題。我覺得sjc幾貴

有SJC & creative offer, 唔知點揀好?

引用:SJC同崇真國際又真係難揀喎,兩間比較相似

SJC同崇真國際又真係難揀喎,兩間比較相似的學術型學校,感覺崇真比較進取,教學資源好似好啲,但升小屬深 ...
升小同幼稚園地區無關係.....升小自行同派位係關自己住扯+計分(自行)+ 運氣(派位大抽獎時,不過排位都好重要)

引用:SJC同Cannan都幾唔同,SJC係重英文偏向谷學

SJC同Cannan都幾唔同,SJC係重英文偏向谷學術同天主教學校,有中小學backup (雖然不是很top果隻……),我不 ...
sjc 無中學ga ....得小學

‹ 上一主題|下一主題