用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村vs荃灣迦南
樓主: sailob
go

又一村vs荃灣迦南 [複製鏈接]

回覆:又一村vs荃灣迦南

其實兩間學術差唔多,都係happy school.
如果你住荃灣,我覺得你返迦南好d, 又一村未好到要每日搭長途車返學

回覆:sailob 的帖子

迦南肯定係每日有英文堂喎

回覆 sailob 的帖子

我仔上年都是 又一村vs荃灣迦南(祈德尊),   both am offer, 我即刻決定又一村了,  身仔是活躍形,  又一村的操埸 sure win,   課室光猛,   He enjoys his school life so much now

荃灣迦南(祈德尊),  位於室內, 無窗, 樓底矮,  interview 時覺得好黑.....但學術我無讀過所以不能comment.

又一村每日有 Net 教英文, Have 4 Net Teachers in total,  PTH 一星期有2日,  每日暫時有一份功課, 晝線, drawings, 手工貼貼剪剪 etc,  most of the homework is practicing their fingers' muscle,   Weekend 會多 1-2 份功課, 但 好輕鬆的.   逢星期 1, 3, 5 是運動日, 小朋友可到操場玩to train their 大肌肉, 有運動會, so far, 我仔班主任 are nice and mature!  

但有一點您要考慮的是又一村好多老師好年青,  experience is not that much to handle / organise well sometimes.  教師開學後有流失情況, but i feel they can manage as our kids are good!

Tsuen Wan 校車 8am,  放學 12:25pm back to tsuen wan.  Round trip around $1300-1400.   
Since i take my son back to school in the morning and take school bus return, so, the bus fee is around $800

Hope the above info can help.

引用:迦南肯定係每日有英文堂喎 +

引用:回覆+sailob+的帖子 我仔上年都是+又一村v

引用:回覆+sailob+的帖子 我仔上年都是+又一村v

原帖由 patient 於 14-12-04 發表

我仔上年都是 又一村vs荃灣迦南(祈德尊),   both am offer, 我即刻決定又一村了,  身 ...
多謝分享!

我揀左又一村..校舍贏哂

引用:Quote:原帖由+sailob+於+14-12-04+發表我聽

原帖由 mintra 於 14-12-04 發表
你地覺覺祈德尊迦南好細間?又沒有戶外area
我覺..所以揀左又一村...
迦南連去in 果日個感覺都比我同老公好大壓迫感

引用:我揀左又一村..校舍贏哂 +

荃灣迦南,迦南是英文和普通話都日日有堂,K3會上3個半小時,程度比一般有資助的學校高,同區的話找同區學校較佳,另外,黃校長是個很有愛心的校長,建議到校門口觀察和問家長
而且,以迦南的程度就算派位不佳要叩門都絕無問題

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+14-12-04+發表我

原帖由 sailob 於 14-12-04 發表
你都係荃灣媽?
係呀

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+14-12-04+發表我

你都係荃灣媽?
其實住葵涌..但學校多報荃灣

引用:荃灣迦南,迦南是英文和普通話都日日有堂,

引用:Quote:原帖由+sailob+於+14-12-04+發表你都

引用:Quote:原帖由+Diane俊俊媽+於+14-12-04+發

請問每日有英文同普通話係有學券嘅時候定無學券嘅時候?
就算有學券和無學 券都是日日有英普堂,無學 券的也是有net老師,現在他們英默書已要默escalator, hospital 等等...程度應比同區學 券幼稚高

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

agnesho0924 發表於 14-12-4 00:33

祈德尊迦南一星期得三日英文堂? 我上次打去問又話每日都有

從學校時間表所見, 係3 日NET, 其餘2 日唔肯定有冇英文堂, 可能係其他老師但用英文。 上年有2 個NET 老師, 今年得返1 個 (同以前有學券一樣),

回覆:sailob 的帖子

糸,開左學先走,有幾個走了,全校好似67個教師,走了幾個,但有助教補位,1對11,有學卷黎講,好好了。

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+14-12-04+發表其

又一村你係am定pm?我哋係pm
pm呀...我九成學校都報pm..

回覆 patient 的帖子

問又一村是每天都有英文嗎? 我老公話全日班先有, 半日班只是一星期一堂, 想confirm吓! 謝謝!

回覆 patient 的帖子

HI,, 我來緊會讀 又一 村pm, 因為又唔想試下申請 am, 想問佢上午班幾點至 幾點, pm 又幾點至幾點..?
‹ 上一主題|下一主題